Tigrica koja je "sama sebi psiholog": Ko je Arina Sabalenka, ovogodišnja šampionka Australijan opena? 1Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Beloruskinja Arina Sabalenka je šampionka Australijan opena.

Peta igračica sveta je stigla do titule pošto je u velikom finalu pobedila Kazahstanku Jelenu Ribakinu sa 2:1 u setovima (4:6, 6:3, 6:4).

Jedna je od retkih teniserki koje su našle svoje mesto u 10 najboljih na VTA listi u pojedinačnoj konkurenciji i u konkurenciji parova.

Sabalenka je svoju prvu grend slem titulu osvojila u konkurenciji parova na US Openu 2019. godine sa belgijskom teniserkom Eliz Martens, a sada je dočekala priliku da je osvoji i u singl konkurenciji. Krase je snažan forhend i kvalitetan servis.

U njenim poenima nema mnogo udaraca, svega nekoliko, jer protivnice uglavnom ne mogu da odgovore na ritam koji uspostavi sa osnovne linije.

Do finala Ozi Opena je Sabalenka u 2023. godini dobila svih dvadeset setova, a uporno je radila na eliminaciji duplih servis grešaka. Izjavila je da je morala sama da preuzme odgovornost, te da je zbog toga prestala da radi sa psihologom.

„Sama sam sebi psiholog“, izjavila je nedavno Beloruskinja.

Svakako, za ovaj uspeh velike zasluge idu i njenom treneru Antonu Dubrovu.

Sabalenka je rođena 5. maja 1998. u glavnom gradu Belorusije, Minsku. Otac joj je bio bivši beloruski hokejaški golman Sergej Sabalenka koji ju je i upoznao sa tenisom.

Njen otac ju je kao malu šestogodišnju devojčicu odveo na teniski teren da odigraju jedan teniski meč, a maloj Arini se tenis svideo i od toga dana je počela da ga trenira.

U novembru 2019. Sabalenka je izgubila svoju najveću podršku u životu – oca Sergeja koji je iznenada preminuo u 44. godini.

Jednom prilikom Sabalenka je izjavila da je njen otac imao samo želju da ona postane broj 1.

Ima mlađu sestru, voli da slobodno vreme provodi sa porodicom, da se druži sa prijateljima, gleda filmove i čita.

Omiljena knjiga joj je Grof Monte Kristo, a filmovi Titanik i Sam u kući.

Sabalenka ima tetovažu tigra na levoj ruci, zbog čega je dobila nadimak tigar, odnosno tigrica.

Teniski uzori kao maloj su joj bile Serena Vilijams i Marija Šarapova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari