Armin Sinančević srebrni na Evropskom prvenstvu 1EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Bio je najveći adut srpske atletike na Evropskom prvenstvu u Minhenu, uz Ivanu Vuletu, predstavljajući ujedno vedetu u nastajanju. Briljantnim nastupom, prebacivši razdaljinu od 21 metra u četiri navrata, Armin Sinančević ostvario je fenomenalan rezultat osvajanjem srebrne medalje. Najdalji njegov hitac iznosio je 21,39 metara čime je srpskoj atletici podario drugu medalju u istoriji bacanja kugle.

Odlično finale priredio je div iz Brodareva za ljubitelje bacanja kugle u Srbiji. Iako se profesionalno bavi ovim sportom tek četiri godine, Sinančević je u Minhenu pokazao da je zaista veliki talenat.

Imao je u Filipu Mihaljeviću, takmičaru iz Hrvatske, najveću konkurenciju, ali je celokupnim nastupom ostvario fenomenalan utisak.

U svom debitantskom nastupu na kontinetalnom šampionatu, 26-godišnji bacač kugle postao je vicešampion Starog kontinenta, čime je srpskoj atletici podario drugo odličje u pomenutoj disciplini, posle Asmira Kolašinca, koji je u Minhenu zauzeo osmo mesto hicem 20,15.

Kao i Sinančević, i Mihaljević je u četiri navrata prebacivao 21 metar, a najbolji hitac imao je u poslednjoj, šestoj seriji, kada je kuglu bacio 21,88, iako je već imao obezbeđeno zlato.

Div iz Brodareva bio je raspoložen i u formi od uvodne serije u kojoj je kuglu bacio 21.07. Hrvat Mihaljević i, na kraju bronzani Tomaš Stanek iz Češke, od starta su pokazivali da će biti najveći takmaci Sinančevića.

Armin je u trećoj seriji bio odličan sa hicem 21,24, ali je u istom pokušaju Mihaljević pokazao da će biti najveći kandidat za zlato (21,27).

Četvrta serija, ispostaviće se ključnom, s obzirom na to da je Sinančević bio loš, dok je Čeh prestupio. Pošto je bacao poslednji, Mihaljević je rasterećen bacio fantastičnih 21,53.

Za bacača kugle iz Srbije, sva nadanja i istorijski trenutak, stali su u petu seriju. Svestan momenta, Sinančević je tehnički izveo tako dobro hitac, da je kugla stala na 21,39 metara.

Automatski je izbio na drugo mesto, a kada je u poslednjoj seriji tandem iz Italije bacio ispod 21 metra postalo je jasno da će Srbija u Sinančeviću dobiti prvog osvajača medalje na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Stanek nije imao snage da ugrozi hitac srpskog atletičara, koji ni u poslednjoj seriji nije bio loš, naprotiv, ali je sa 21,32 samo podebljao svoje dostignuće vredno srebrne medalje.

U bacanju diska, Dragana Tomačević ostala je daleko od finala, dok se Boško Kijanović plasirao u finale trke na 400 metara, s obziorm na to da je polufinalnu trku završio kao treći sa vremenom 45,75.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari