Atletiko treći ili Marsej prvi put 1Foto: FoNet AP

Fudbaleri madridskog Atletika pokušaće večeras u Lionu da i treći put u svojoj istoriji osvoje pehar namenjen pobedniku Lige Evrope. Ovaj trofej su osvajali već 2010. i 2012, poslednji pod vođstvom sadašnjeg trenera Dijega Simeonea. S druge strane Marsej je dva puta gubio finala.

Duel u Lionu verovatno će biti poslednji u dresu Atletika za najboljeg igrača i strelca Antoana Grizmana, koji će po završetku sezone preći (najverovatnije) u Barselonu, pa će imati dodatni motiv da se od kluba oprosti sa jedinim važnim trofejom, ne računajući Superkup Španije. Zanimljivo je da je klub iz Madrida igrao jedno finale u Lionu i doživeo poraz od kijevskog Dinama (3:0) 1986. godine u Kupu pobednika kupova na starom Žerlanu, gradu velikog rivala iz Francuske. Atletiko je 2014. i 2016. godine igrao finala Lige šampiona i oba puta je poražen od gradskog rivala Reala.

– Ovo je finale i svašta može da se dogodi, nema favorita. Istina je da imamo iskustvo igranja u finalima, ali mislim da su šanse 50 odsto jer detalji mogu da odluče ishod. Želimo trofej jer smo se mnogo borili proteklih sezona, igrali finala, ali nismo mogli da osvojimo pehar. Sada je vreme da konačno to učinimo i obradujemo navijače – smatra Koke.

Madriđani će u Lionu biti oslabljeni jer trener Dijego Simeone još „odrađuje“ kaznu od četiri utakmice zbog isključenja na prvom meču protiv Arsenala.

Sa druge strane tim sa Velodroma, bivši šampion Evrope 1993. godine, imaće veliku podršku sa tribina u gradu udaljenom samo 300 kilometara od poznate francuske luke.

– Onaj ko je bio prvak Evrope je uvek šampion. Sada imamo priliku da ponovo pišemo istoriju – poručio je Dmitri Paje, iz čijih reči se može naslutiti da je „pecnuo“ Atletiko koji je gubio tri finala Lige šampiona.

Finale Lige Evrope, je ujedno i poslednja šansa Marselja da se domogne Lige šampiona, Atletiko je učešće u najkvalitetnijem klupskom takmičenju već obezbedio.

Put do finala

Atletiko je sezonu na evropskoj sceni počeo u Ligi šampiona, ali je kao trećeplasirani u grupi, iza Rome i Čelsija, nastavio takmičenje u Ligi Evrope. Na putu do finala eliminisao je Kopenhagen, Lokomotivu iz Moskve, Sporting iz Lisabona i londonski Arsenal. Olimpik je kao drugoplasirani, iza Salcburga, izborio plasman među 32 najbolja u Ligi Evrope. Na putu do Liona eliminisao je portugalsku Bragu, Atletiko Bilbao, Lajpcig i Salcburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari