Atmosfera za desetku, igra za popravku 1Foto: Marko Metlas

Da je neko ponudio sedam bodova iz tri meča na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, verovatno bi svaki navijač  Srbije oberučke prihvatio takav ishod pre mesec dana, kada „orlovi“ još nisu ni imali selektora.

Rezultatski temelj za odlazak na Mundijal je bez dileme odlično postavljen, ali sagovornici Danasa ističu da Dragana Stojkovića Piksija tek čekaju ozbiljni radovi na uigravanju i izboru prvog tima, koji bi trebalo da bude na okupu bar još dva ciklusa.

Bivši reprezentativac Rade Bogdanović smatra da je Piksi ključnu stvar uradio kada je „toksičnu atmosferu oko nacionalnog tima uspeo da preokrene u pozitivnu“.

– Mislim da je na polju motivacije, stvaranja harmonije i dobre atmosfere Piksi uradio posao za čistku desetku. To se videlo po zalaganju, borbenosti, želji, po emocijama na terenu. Videlo se da je to tim koji može da predstavlja ozbiljnu priču u narednom periodu i da privuče i animira da svi zajedno podržimo ovakvu reprezentaciju. Jako mi se dopalo što nema nedodirljivih, što važi princip da koliko daješ toliko i dobijaš. Bila je hrabra promena na golu protiv Azerbejdžana i ona je dala rezultat, što do sada, koliko znam, nije zapamćeno u srpskom fudbalu. Svako je igrao po zasluzi – priča Bogdanović za Danas.

Kao najbolju stvar ističe napadačku igru.

– Očigledno je da je Piksi ispunio obećanje da će igrati ofanzivno, pošto smo u tri utakmice postigli sedam golova. Ključne stvari je novi selektor uradio kada je u pitanju samopouzdanje određenih igrača, poput Mitrovića, koji je postigao fenomenalnih pet od sedam golova. On je dao vrhunskih pet golova sa gledišta tehnike, pogotovo drugi gol protiv Azerbejdžana – dodaje Bogdanović.

Međutim, bivši napadač Atletiko Madrida napominje da će novog selektora čekati najviše posla na ispravljanju grešaka iz defanzive.

– Ono što je očigledno, da se ne zavaravamo, to je da su od ova tri protivnika Portugalci ozbiljna ekipa, protiv kojih rezultat 2:2 smatram najvećim podvigom, dok su Irska i Azerbejdžan mnogo slabiji. Normalno, nije ih bilo lako pobediti jer su to ipak tri utakmice u samo sedam dana. Videlo se i da ne možemo igrati sa dva špica, ne samo protiv Portugala. Ne zato što nemamo kvalitet u napadu, naprotiv, već zato što imamo tri napadača koji su istog kalibra, nemaju različitost u igri. Ni Jović, ni Mitrović, ni Vlahović nisu drugačiji tip igrača. Ono što ja vidim kao najveću boljku u našoj ekipi je iznošenje lopte iz faze odbrane u fazu napada, poprečne lopte koje su došle do izražaja, a  koje ne bi smelo da se tako dešavaju kao protiv Azerbejdžana, kojih smo sigurno jedno 5-6 izgubili. Pogotovo je opasno što se to dešavalo u drugom poluvremenu i što bi neki ozbiljniji tim to sigurno iskoristio. Na tim manama će Piksi morati da poradi – tvrdi Bogdanović.

Bivši selektor Milovan Đorić tvrdi da na Piksija ne treba vršiti pritisak da mora da se ode u Katar, iako je selektor sam sebi to nametnuo kao primarni cilj.

– Piksi je meni rekao: „Đoro, moramo da probamo da uzmemo svih devet bodova“, ali ja sam jako zadovoljan i sa ovih sedam osvojenih. Mi smo u grupi verovatno drugi i ne treba tu sad gajiti neke lažne iluzije. Upali smo u grupu za koju možemo da kažemo da je srednje slaba, ali imamo u njoj prvaka Evrope koji je dominantan. Portugal se popeo sada na to prvo mesto i verovatno se više neće skidati. Možemo da se nadamo da će u poslednjoj utakmici u Lisabonu se možda odlučivati o prvom mestu, ali takve reprezentacije poput Portugala ne propuštaju takve šanse. Na ovo treba gledati kao na pozitivnu fazu stvaranja novog tima. Ima dosta novih imena, stvara se reprezentacija od igrača koji treba da budu okosnica u narednih pet, šest godina. Bilo bi fenomenalno da se plasiramo u Katar, ali objektivno se mora reći da je to teško i da će Piksijev rad biti vidljiv tek u narednom ciklusu. Međutim, treba iskoristiti ovih godinu dana da se napravi dobar tim, temelj za buduća takmičenja. To nije strašno, tako je Belgija investirala i žrtvovala svesno ceo ciklus, ali vidite gde je danas – ističe Đorić.

Napominje i da selektora čeka još posla u traženju kvalitetnih bekova i defanzivaca, kao i još jednog kreativnog ofanzivca.

– Imaćemo problem u stvaranju novog tima sa odbranom. Ne vidim dobre bekove, a vidim bogami i problem sa centralnim bekovima. Imamo Milenkovića koji ima brzinu i kompletan je igrač, ali Pavlović još uvek nema brzinu iako ima talenat, on je ipak samo još uvek perspektiva. Piksi je probao na tom desnom beku sa Gajićem, ali nije išlo. Probao je i odustao. Moraće do septembra da vidi šta će da radi. Igraće i mlada reprezentacija utakmice u međuvremenu i tu treba tražiti alternative. Treba nam i manevarskih igrača. Tu još treba tražiti nekog tipa kao što je bio Slaviša Jokanović. Nedostaje i još jedan kreativni igrač uz Tadića i Sergeja u ofanzivi, ima tu još mnogo posla dok selektor ne dotera sve u red. Ali, zato je na jako dobrom putu – zaključuje Đorić.

Nema kompromisa oko Matića i Milivojevića

Milovan Đorić smatra da Dragan Stojković Piksi ne treba da ubeđuje igrače koji su odustali od nacionalnog dresa da se vrate u tim, bez obzira na to što je „kvalitet Nemanje Matića i Luke Milivojevića nesporan“.

– Neće Piksi praviti kompromis i za neke stvari treba podvući crtu, ne treba se okretati nazad. I ja sam se kao selektor tako odrekao Piksija zbog tadašnjih njegovih godina. Treba praviti tim koji će barem šest godina igrati zajedno. Matić i Milivojević su sami rekli da ne žele da igraju. Lično jako volim i cenim Milivojevića, ima karakter. Ranije je Savez imao ljude koji razgovaraju sa igračima o problemima, da vide jel’ sve u redu, ne može selektor sam o 30 i više igrača da brine. Piksi ima harizmu i sigurno bi mogao da ubedi i igrača koji je odustao da se vrati, ali ne treba to radi. Ako je neko sam rekao da ne želi, onda ne želi, ne treba siliti te stvari – smatra Đorić.

Nacionalni stadion od drveta

Predsednik Srbije juče je na obeležavanju početka radova na izgradnji saobraćajnice Novi Beograd – Surčin, koja će povezati Beograd sa autoputem „Miloš Veliki“, ponovo najavio početak izgradnje Nacionalnog stadiona, na kome su radovi uveliko trebali da počnu još prošle godine.

– Izgradnja Nacionalnog stadiona će biti izvanredan razvojni projekat za opštinu Surčin, ali i za celu Srbiju. Već ove godine krećemo u izgradnju, biće velelepan, dobrim delom će biti od drveta i biće jedan od najmodernijih stadiona u Evropi – rekao je Vučić.

Hrvatska „štuca“, ali kolo vodi

Od reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije najbolje je startovala Srbija, sa dve pobede i jednim remijem. Iako jednom poražena, visoko se kotira i Hrvatska, prvoplasirana selekcija grupe H, gde joj posle 270 minuta u leđa (redom) gledaju Rusija, Slovačka, Kipar i  Slovenija.

Međutim, igre nisu u korelaciji sa kvalitetom finaliste poslednjeg Mundijala, a ono što unosi poseban nemir među navijače naših komšija jeste činjenica da „kockasti“ još nisu imali posla sa pravim oponentima u borbi za direktan plasman i(li) baraž za SP. Prvo su Slovenci ogolili ranjivost tima bez više „penzionisanih“ osvajača srebra iz Rusije, za trijumfalni prvenac „zmajčeka“ u duelima ovih balkanskih suseda. Onda je jedva materijalizovana terenska inicijativa protiv Kipra.

Slovenija je iznenađenje iz prvog kola upropastila porazima od Rusije i Kipra. Zato je Matjaža Keka i njegove pulene više zabolela neiskorišćena inicijativa na Kipru, jer je domaćin znao da se (od)brani i iskontrira kada je bilo potrebno, pa Oblak i ekipa „drže“ pretposlednje mesto na tabeli.

I Crna Gora je tri puta izlazila na teren u martu, a dve pobede i jedan poraz su je postavile na treću poziciju u grupi G, sa jednim bodom manje od Turske (7) i istim učinkom kao Holandija i Norveška (6). Severna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina sinoć su završili prvu etapu mundijalske trke, pre toga ostvarivši šarenolike rezultate. Prva reprezentacija je pre meča sa strašnom Nemačkom pretrpela tesan poraz od Rumunije i ubedljivo savladala Lihtenštajn (za 3. mesto u grupi J), druga je uoči kontroverznog megdana sa Španijom ostala bez bodova protiv Švedske (za poslednju poziciju u grupi B), dok je poslednja uvertiru sa sudar sa braniocem svetske krune Francuskom napravila nerešenim ishodom protiv Finske (za 5. mesto u grupi D). O. N.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari