ATP još uvek bez jasnog stava o mastersu u Indijan Velsu 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Zvanična informacija Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) da je prvi masters turnir ove sezone u Indijan Velsu odložen ili otkazan zbog korona virusa preneta je u većini svetskih medija. Razlog za ovu neusaglašenost leži u jako gustom kalendaru ATP-a, pa se s pravom postavlja pitanje u kom bi uopšte terminu naknadno mogao da bude odigran.

Nejasnoće postoje i u vezi sa poenima koje teniseri treba da brane na turniru, odnonsno da li će im na ATP listi biti skunuto onoliko bodova koliko su prošle sezone osvojili na ovom turniru. Teniski novinar Žoze Morgado koji je do sada uglavnom imao ispravne informacije iz izvora bliskih ATP-u tvrdi da će svima biti oduzeti bodovi osvojeni na prethodnom Indijan Velsu. U takvom scenariju najgore bi prošao austrijski teniser Dominik Tim koji je trebalo da brani titulu, odnosno koji će ostati bez ravno 1.000 poena.

Finalista Rodžer Federer, koji je još ranije zbog operacije otkazao učešće na turniru, ostaće bez 600 poena, dok bi Rafael Nadal, koji je ispao u polufinalu, trebalo da izgubi 360 poena. U ovakvom raspletu najbolje bi prošao Novak Đoković koji je ispao u trećem kola i izgubio bi 45. Ako bi se ostvarila ova tvrdnja, Novak bi zadržao prvo mesto na ATP listi sa 10.175 poena, Nadal bi bio drugi 9.490, a Tim bi bio treći sa skoro 3.000 bodova zaostatka za Špancem (6.045).

Sve ovo će važiti ukoliko zaista aminuje ATP, a do tada se zvaničnoj listi neće ništa menjati. Na njoj je za sada Đoković prvi sa 10.220, Nadal drugi sa 9.850, Tim treći sa 7.045 i Federer četvrti sa 6.630 poena. Isti izvor je objavio i spekulaciju da bi na drugom mastersu sezone koji treba da počne 25. marta u Majamiju mogli da se bodovi računaju duplo, odnosno da bi pobedniku pripalo čak 2.000 poena. Međutim, ni u ovoj varijanti nije jasno da li bi to onda značilo da se se u slučaju da se ne odbrane bodovi takođe gube dvostruko ili samo onoliko koliko je osvojeno prošle godine. Posebno je pitanje šta će se dešavati ako i drugi turniri budu otkazani, pošto jednostavno nije fer da teniseri u nedogled gube bodove koje nemaju čak ni priliku da odbrane. Jedna od mogućnosti je da bi u tom slučaju ATP lista bila „zamrznuta“ sve do momenta kad se uspostve uslovi za normalno igranje i onda bi sve išlo svojim tokom, teniseri bi branili bodove na narednim turnirima dok se neodigrani ne bi ni računali.

Organizatori Indijan Velsa pokušavali su da do poslednjeg trenutka preduzmu sve mere kako do odlaganja turnira ne bi došlo. Svo pomoćno osoblje dobilo je nalog da mora da nosi rukavice i maske, a klincima koji dodaju loptice teniserima zabranjeno je da im dodiruju preškire. Međutim, do odlaganja je došlo na zahtev Centra za kontrolu bolesti Kalifornije (CDC) koji je procenio da je rizik od zaraze novim virusom ipak previsok iako se turnir igra na otvorenom. „Razumemo zabrinutost organizatora zbog finansijskog gubitka, ali Imamo obavez da zaštitimo građane Kalifornije. Nije u javnom interesu da bilo kog navijača izložimo mogućnosti da dobije korona virus“, rekao je profesor medicine i biohemije sa Univerziteta Južne Kalifornije koji je za CDC pravio procenu rizika. Komentari ispod vesti o odlaganju Indijan Velsa na sajtu ATP-a uglavnom su negativni, a najveću ljutnju iskazali su oni koji su isplanirali odmor kako bi gledali najbolje tenisere sveta u Kaliforniji. Jedan od komentara odnosio se i na to kako su sponzori NBA lige duplo jači i kako ona ne sme da se zaustavi usled korona virusa zato što „obrće preveliki novac“.

Nezvanični navodi u američkim medijima kažu da bi Indijan Vels mogao da naknadno bude odigran u vreme turnira u Šangaju ili Pekingu na jesen, ali da bi to naravno zavisilo od dogovora sa ATP i organizatorima tih takmičenja. Prema trenutnom ATP rasporedu do novembra nema slobodnih termina u koje bi masters u trajanju od 12 dana mogao da se „uglavi“.

Otkazan muzički festival u Majamiju

Američki mediji prenose da je zbog korona virusa otkazan muzički festival „Ultra Music“ koji je 25. marta trebalo da se održi u Majamiju. Posle ovoga mnogi tvrde da je samo pitanje časa kada će organizatori zvanično otkazati i Majami open.

Španski list „Marka“ navodi da će biti otkazani i turniri u Monte Karlu i Rimu. Isti izvor navodi da od većih turnira pre Rolan Garosa neće biti otkazan samo onaj u Madridu početkom maja pošto u Španiji još uvek nema epidemije većih razmera.

Nadal: Veoma sam tužan

Rafael Nadal je svom Tviter profilu napisao da mu je žao što je otkazan Indijan Vels.

– Svi ste čuli vesti, otkazan je Indijan Vels. Još uvek smo ovde i čekamo šta je sledeče. Veoma sam tužan oko svega što se dešava širom sveta. Nadam se da će uskoro vlasti pronaći neko rešenje – naveo je Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari