Balkanski derbi za ukras 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBINCHON

Na prelazu iz četvrtka u petak po srednjeevropskom vremenu, najbolje srpske rukometašice staviće tačku na svoje uspelo učešće na Svetskom prvenstvu u Japanu, jer su odlaskom u kvalifikacije za Olimpijske igre u toj zemlji sledeće godine, ispunile svoj rezultatski plan s početka okupljanja za ovu akciju.

Pobeda u utakmici za peto mesto, sa Crnom Gorom, samo bi pojačala pozitivan učinak i utisak izabranica LJubomira Obradovića, pogotovo što nisu mogle u najjačem sastavu da igraju takmičenje u „zemlji izlazećeg sunca“.

– Ne mogu da kažem da sam očekivala, ali verovala sam da smo sposobne da ostvarimo ovakav rezultat. Ne samo ja, već i svaka devojka ovde. Srećne smo jer smo napravile najbolji rezultat u poslednjih šest godina. Na poslednjih par takmičenja uvek nam je nešto malo falilo, ali sada se dosta stvari poklopilo na pravi način. Jedna utakmica nas je odvojila od plasmana u polufinale, ali će možda već na sledećem prvenstvu ili Olimpijskim Igrama doći i ta jedna pa osvojimo neku od medalja – razmišljanja su levog krila Sanja Radosavljević, posebno oduševljene prisebnošću u ludim završnicama vrlo važnih duela sa Nemačkom i Danskom, tokom druge runde turnira, kada se odlučivalo ko će u olimpijske kvalifikacije od 19. do 22. marta.

– I dve utakmice pre toga smo (od)igrale smo gol za gol. I pokazale čvrstinu u tim završnicama, jer su tih poslednjih 10 minuta bili napeti i neizvesni. Ostavile smo iza sebe poznate rukometne nacije poput Nemačke i Danske. Dobro smo igrale, pokazale najbolje od srpskog mentaliteta i veliku želju za pobedom. Od početka turnira se videla neka sreća u timu. Uvek smo dane započinjale i završavale pesmom. To je nešto što je obeležilo ovo prvenstvo. Tako ćemo odigrati i protiv Crne Gore. Mada već pričamo i o onome što nas čeka u martu, ali da sačekamo sa komentarima dok ne vidimo s kim ćemo igrati. Lepo je što nas prate u Srbiji. Primamo stotine poruka od familije, prijatelja, ali i nepoznatih ljudi. Ovo je lep rezultat i uspeh koji je obradovao naše ljude – u pravu je Radosavljevićeva.

I njena koleginica sa bočne pozicije u timu Dijana Radojević je zadovoljna urađenim na Dalekom istoku.

– Ne skidamo osmehe sa lica. Naš cilj je bio da se nađemo na kvalifikacionom turniru za odlazak u Tokio, to smo i uradile. Očekujem da pobedimo i Crnu Goru. Igraćemo rasterećeno, a nadam se da je došlo i vreme da im se revanširamo za poraze na prethodnim prvenstvima. Mada nikada nismo igrale utakmice u tako ranom terminu, biće to jedna specifična situacija – smatra Radosavljevićeva.

Naime, Srbija nije nikada savladala Crnu Goru na najvećim takmičenjima u ženskom rukometu. Samo u test duelima i na Mediteranskim igrama, dok na šampionatima Evrope i sveta može da se pohvali samo remijem sa SP 2015. godine, jer su „sokolice“ slavile na tri EP i jednom SP.

Milena Raičević: Najteži meč na SP

– Želimo da pobedom na utakmici za peto mesto zaokružimo nastup u Japanu. Mislim da će nam utakmica sa Srbijom biti najteža na šampionatu, jer će želeti da nas pobede posle dugo vremena, ali sam sigurna da ćemo sjajno odigrati – bile su reči igračice podgoričke Budućnosti.

Kina ili Severna Koreja

Ako trijumfalno završe učešće na Sveskom prvenstvu u Japanu, „orlice“ će se za olimpijsku vizu boriti sa Rumunijom, Severnom Korejom i poraženom ekipom iz duela za 3. mesto na ovom SP. U slučaju da loše prođu protiv Crnogorki onda će im rivali u kvalifikacijama za Igre biti Kina, Švedska ili Mađarska i bronzani tim aktuelnog takmičenja.

Mečevi polufinala

Rusija – Holandija 09.30

Norveška – Španija 12.30

meč za 5. mesto

Srbija – Crna Gora 03.30

meč za 7. mesto

Švedska – Nemačka 06.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari