Barselona za spas sezone 1Foto: EPA-EFE/ Alberto Estevez

Loša i turbulentna sezona, kao kulminacija brojnih pogrešnih poteza povlačenih u poslednjih par godina, doveli su giganta, kakva je Barselona sasvim sigurno, do ivice ambisa.

Današnjost, ali i budućnost Katalonaca u velikoj meri zavisi od subotnjeg revanš meča osmine finala Lige šampiona.

Remi personifikovan rezultatom 1:1 u Napulju (prvi meč), samo matematički daje prednost Barsi, koja je na terenu Napolija delovala inferiorno i bezidejno.

Stil igre na kojem insistira trener Đenaro Gatuzo, kao i rezultati ostvareni u Seriji A, uz osvojeni Kup Italije, dovoljno govore o snazi Napolitanaca koji će u subotu uveče imati dovoljno argumenata da ugroze interese petostrukog prvaka Evrope na praznom „Nou Kampu“.

U drugom subotnjem revanšu osmine finala, Bajern bi trebalo samo da rutinira Čelsi nakon ubedljivog trijumfa u Londonu (3:0).

Osim gostovanja Viljarealu i Alavesu, odnosno meča protiv Atletiko Madrida u Kataloniji, Barselona je „restart“ Primere odigrala za svaku kritiku.

Olako ispuštena prednost od dva boda na vrhu tabele, nemoć da se Real ugrozi do kraja prvenstva, prouzrokovali su javnu kritiku Lea Mesija na račun taktike trenera Kikea Setijena.

Doduše, Barsa je čitav nastavak sezone odigrala bez De Jonga, najboljeg i najsvestranijeg veznog igrača, koji bi u subotu trebalo da se nađe u startnoj postavi.

Povrede Busketsa, Dembelea, Umtitija, kao i crveni karton Vidala zahtevaće od Setijena da dobro promisli kako će se suprotstaviti rivalu koji neguje sličan stil igre.

Španski stručnjak, inače odličan šahista, razmatra mogućnost da Mesija oslobodi svih defanzivnih obaveza, kao i da agresivnost na protivničkoj polovini podigne sa mladim Puđom, dok bi Grizman mogao da bude spona između veznog reda i napada, u potencijalnom odsustvu dvojice zadnjih veznih (Buskets, Vidal).

Sa 25 golova i čak 21 asistencijom u Primeri, Mesi je po sedmi put u karijeri sezonu završio kao najbolji strelac španskog prvenstva, međutim njegov apsolutni fokus, ali i merna jedinica potpisa novog ugovora biće uspeh u Ligi šampiona.

Prepreka u vidu Napolija mogla bi olako da se pretvori u previsoku ukoliko Katalonci ne budu imali jasan plan kako da probiju visok presing gostiju.

Napolitanci igraju lep i atraktivan fudbal, međutim na „Nou Kamp“ će iskoračiti bez pomoći povređenih Mertensa, a vrlo verovatno i Insinjea (doputovao u Barselonu).

Gatuzo će sa borbenim Demeom i Elmasom na sredini pokušati da „udvaja“ Mesija, nameren da mu ne dozvoli da licem iz trka direktno napadne protivničkog štopera.

Visoki i snažni: Manolas, Kulibali i Nikola Maksimović pokazali su u Napulju da mogu da se nose sa Barsinom navalom, međutim stadion „Kamp Nou“ ima najveći teren u Evropi na kojem Katalonci mudro razvlače protivničke linije, napadajući po zemlji rivalske štopere.

Do ovosezonske osmine finala Lige šampiona, godinama unazad timovi nisu odigrali zvaničan meč; Barselona je u ovoj fazi u poslednjih 15 utakmica trijumfovala 13 puta.

Napoli je stigao u Kataloniju osokoljen podatkom da je od poslednjih devet utakmica samo dve izgubio.

Bajern je faktički već u četvrtfinalu; Čelsiju će, osim ubedljivog poraza u Londonu, problem predstavljati i neigranje brojnih važnih igrača zbog povreda (Pulišić, Aspilikueta, Pedro), odnosno kartona (Alonso, Žoržinjo).

Poslednji meč za Setijena?

Pozicija trenera Kikea Setijena je bila pod velikim znakom pitanja, a na kraju mu je ipak pruženo poverenje i pored veoma loše igre Katalonaca ove sezone.

„Nije mi uopšte palo na pamet ni u jednom trenutku da mi je revanš sa Napolijem poslednji u Barseloni. Napoli može da nam naškodi kada ima loptu jer dobro kombinuju. Do gola u prvom meču su došli posle minut i po dodavanja. Napredovali su mnogo kada imaju posed. Disciplinovani su. Mi moramo da dobro čitamo momente meča, kada imamo loptu, kada je nemamo. Da se branimo kada moramo. Ako budemo zadržavali loptu, onda će oni imati manje šanse da daju gol“, razmišljanja je Setijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari