Barsi i Lajpcigu treba čudo 1Foto: EPA-EFE/ ALBERTO ESTEVEZ

Za sve propuštene šanse, zicere i napravljene kikseve u Premijer ligi Liverpulu se vratilo u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Lajpcig je bio toliko pogubljen i servilan da su i sami fudbaleri šampiona Engleske bili zatečeni dobijenim poklonima.

Prednošću od 2:0, izabranici Jirgena Klopa dočekuju večerašnji revanš na Puškaš areni u Budimpešti, svesni da u skladu sa formom nikako ne bi smeli da olako shvate duel sa legitimnim ovosezonskim kandidatom za osvajača Bundeslige.

Istovremeno, PSŽ će na talonu imati Barselonu i priliku da je totalno ponizi nakon trijumfa 4:1 na Kamp Nou.

Liverpul je polupao sve lončiće u Premijer ligi (revanš je u Budimpešti zbog „korona mera“ u Velikoj Britaniji), kroz košmar prolazi Jirgen Klop, tačnije pravi horor.

Posle domaće titule osvojene prošlog proleća nakon tridesetogodišnjeg posta, nemački stručnjak mora da se nosi sa opravdanim kritikama koje se posebno odnose na istorijski niz od šest vezanih poraza kod kuće u Premijer ligi.

Nijedan menadžer pre njega na klupi „crvenih“ nije doživeo takvu negativnu seriju.

Na sve to, mediji u Engleskoj sve se češće bave odnosom između Salaha i Manea, najboljih i najefikasnijih fudbalera u timu, kao i hroničnom neefikasnošću i bezidejnošću.

Klop će ponovo morati da uklapa nespojivo u poslednjoj liniji, tačnije na mestima štopera (odsutni su: Van Dajk, Matip, Gomez, a upitan je Kabak) dok bi vezni red i trio u napadu trebalo da bude nepromenjen.

Lajpcig u prvom susretu nije bio toliko podređen; imao je i solidnih prilika, ali su dva nedopustiva kiksa napravila razliku.

Nemački predstavnik je od poraza u prvom meču nanizao četiri trijumfa u Bundesligi postižući u proseku skoro tri gola po utakmici.

Lajpcig će i u Budimpešti igrati sa trojicom pozadi, samo jednim klasičnim štoperom i petoricom vrlo pokretljivih i brzih igrača u manevru.

Liverpul je na poslednja četiri meča postigao samo dva gola, primio ih je duplo više demonstrirajući potpunu bezidejnost u poslednjih dvadeset metara.

„Crveni“ na poslednjih 11 utakmica nisu poraženi protiv nemačkih timova, a pritom su samo jednom izgubili od istih na neutralnom terenu (tri pobede i jedan remi).

Šanse Barselone da u revanšu izbori prolaz u četvrtfinale u ravni su plasmana košarkaša Crvene zvezde na ovosezonski fajnal-for Evrolige.

Parižani su na Kamp Nou demonstrirali nadmoć, prevashodno u brzini, kako trkačkoj, tako i prilikom donošenja odluka, fizičkoj snazi i sposobnosti tranzicije da u tri pasa izbiju pred gol Ter Štegena.

Doduše, Barsa je od doživljenog debakla u seriji pobeda, kako u Primeri, tako i Kupu kralja u kojem je uspela da eliminiše Sevilju i plasira se u finale (za pehar će se boriti sa Atletik Bilbaom).

Deluje da se ekipa delimično konsolidovala; da poslednja linija manje greši, odnosno da je manevar čvršći i agresivniji na lopti.

Leo Mesi je sa osmehom propratio predsedničke izbore u nedelju (trenutno najbolji strelac Primere), a glasanjem naznačio da bi i posle juna mogao da ostane u klubu, pogotovo što se u fotelju vratio Đoan Laporta, neko ko je sa najboljim fudbalerom današnjice imao odličnu komunikaciju u prvom predsedničkom mandatu u Barsi.

Obe ekipe imaće puno kadrovskih problema, pritom Parižane mori i situacija u vezi sa novim ugovorom Kilijana Mbapea.

Poketino je na poslednjem gostovanju Brestu u Ligi 1 odmarao sve igrače koji će biti starteri u poslednjoj liniji, uigravao navalu bez klasičnog napadača, iako će Ikardi za večerašnji susret biti spreman.

Parižani u redovima imaju dosta rovitih igrača; Nejmar zbog povrede sigurno neće nastupiti, a upitan je i Di Marija.

PSŽ je u poziciji da se Barseloni revanšira za sve poraze i eliminacije u poslednjoj deceniji; jasno je da su uprave u lošim odnosima, još od transfera Nejmara u redove „svetaca“ i da relacija u skorije vreme neće biti bolja.

– Ne volim baš da idem u šetnje po prirodi, ali moglo bi da se dogodi pred meč sa Barsom. A, možda i ne. Ali, takve stvari pomažu za bolju koncentraciju. Zaključili smo da bi bilo dobro da više vremena sad provedemo zajedno, jer je dosta igrača bilo odsutno zbog povreda, bolesti, pa je ovo dobra prilika da se pred važnu utakmicu malo zbližimo – poručio je Poketino.

Anhelinjo: Pritisak na Liverpulu

Odlični španski levi bek Anhelinjo od nedavno je u „vlasništvu“ Lajpciga, koji je njegov ugovor otkupio od Mančester sitija. U pitanju je jedan od najbržih igrača današnjice, nema sumnje da će Aleksander Arnold morati na njega posebno da motri i obrati pažnju da mu se ne ubaci iza leđa. Anhelinjo je trenutno i najbolji strelac Lajpciga sa osam golova i najkreativniji igrač sa 11 asistencija.

„Par puta smo uspeli da se nađemo iza njihovih bekova, ali njihova tehnika je neverovatna. Aleksander Arnold je nestvaran sa loptom, ali ponekad je previše ofanzivan. Moramo da iskoristimo njihove slabosti i stvorimo par prilika kao u prvoj utakmici. Naša greška je bila što ih nismo iskoristili. Nisu bez razloga osvojili Ligu šampiona i prvenstvo.. Svaki tim ima uspone i padove. Kada su raspoloženi i zdravi mogu da dobiju svakog protivnika. Tako da, moramo da budemo veoma fokusirani. Ostalo je još 90 minuta i rekao bih da je pritisak na njima. Još uvek smo živi – poručio je Anhelinjo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari