Barsin ispit u Parizu 1Foto: Alejandro Garcia/EPA

Posle nešto više od dvomesečnog predaha, večerašnjim mečevima osmine finala u Lisabonu i Parizu, nastavlja se potera za titulom fudbalskog prvaka Evrope.

A portugalska Benfika i nemačka Borusija Dortmund, francuski Pari Sen Žermen i španska Barselona otvoriće osminu finala Lige šampiona.

Četiri tima, nijedan izraziti favorit, jer svi imaju zavidan međunarodni „pedigre“, u dobroj su formi ili se mogu pohvaliti pozitivnim skorom u međusobnim duelima. Ovo, naročito, važi za prvih 90 minuta dvomeča Benfike i Borusije. Domaćin je lider u nacionalnom prvenstvu, uprkos toplo-hladno igrama u poslednjih nekoliko kola Primere, ima dobro „smiksan“ tim od iskusnih i talentovanih igrača, a srpski internacionalac Ljubomir Fejsa i društvo znaju kako da izađu na kraj s nemačkim ekipama na svom „Lužu“. Statistika kaže da su lisabonski „orlovi“ izgubili svega dva od 20 mečeva pred domaćim navijačima, odnosno prvi od jedina dva duela sa Milionerima, daleke sezone 1963/64, kada su u tadašnjem Kupu evropskih šampiona kod kuće slavili s 2:1, a onda doživeli brodolom u revanšu (5:0). U borbi za četvrto četvrtfinale u šest poslednjih izdanja LŠ trener Rui Vitorija može da računa na gotovo sve raspoložive snage, izuzimajući povređenog defanzivca Lesandra Lopeza iz Argentine i srpskog veziste Andrije Živkovića (kartoni), dok je nastup prekaljenog brazilskog špica Žonasa pod znakom pitanja (oporavlja se još od povrede). Borusijin strateg Tomas Tuhel je u još većem problemu. Sedam remija i četiri poraza u 20 kola Bundeslige praktično su izbacili dortmundovce iz borbe za titulu, a ni novi plasman u LŠ nije više tako izgledan, a da nevolja retko dolazi sama potvrđuju povrede standardnog igrača odbrane Marsela Šmelcera, te tandema igrača sredine terena Sebastijana Rodea i Marija Gecea. Međutim, isti ovaj tim je bio sjajan u grupnoj fazi LŠ, a rekordnih 21 datih pogodaka domaći su zadatak za buduće generacije golgetera širom Starog kontinenta.

Drugi susret bi trebalo da bude još uzbudljiviji i nepredvidljiviji. Domaći Sveci su u fantastičnoj seriji, od 11 pobeda i samog jednog remija u poslednjih 12 mečeva. Predvođeni prvim strelcem Lige 1, Urugvajcem Edisonom Kavanijem (25 pogodaka), izabranici Unaija Emerija kaskaju samo tri koraka za liderskim Monakom, ali sreću kvari izostanak Tijaga Mote, oko koga se mnogo toga vrti u veznoj liniji kluba iz francuske prestonice. Nikome na Parku prinčeva nije svejedno ni na pomen postojećeg skora sa Kataloncima, jer je PSŽ dobio samo dva duela, jednom više ih naterao na remi, a četiri puta izvukao deblji kraj.

– Ne osećamo se inferiornim u odnosu na bilo koga. Imamo odlične pojedince, željne da ispišu neke nove, lepe stranice klupske istorije – nema straha od strašnih gostiju Španac Unai Emeri na trenerskoj klupi PSŽ-a.

Barselona je u Pariz stigla bez nedavno operisanog španskog veznjaka Aleksa Vidala i povređenog argentinskog defanzivca Havijera Maskerana, ali to nikako ne može da umanji ni snagu ni ambicije Blaugrane, čiji napadački triling Lionel Mesi – Nejmar – Luis Suarez „jede malu decu“ kada ima svoj dan, a ako neko od njih ustane na levu nogu tu su Rafinja, Rakitić i Turan da ih golgeterski podupru iz drugog plana. Sve to, međutim, ne znači da će Luis Enrike i njegovi puleni sigurno steći kapital za revanš. Kao što nisu uspeli na istom mestu u istom takmičenju 2014. (3:2), 2013. (2:2) i 2012. godine (2:2).

– Zna se ko je i šta je Barselona i s kakvim ambicijama pristupamo svakoj Ligi šampiona. Ne pravimo razliku između mečeva kod kuće i na strani, ne delimo protivnike na velike i male – rezonuje Barselonin ideolog igre Luis Enrike.

Mažiću pištaljka u Minhenu

Milorad Mažić je već neko vreme deo evropske sudijske elite, pa će posle grupne faze Lige šampiona deliti pravdu i u nokaut rundi. Za početak, najboljem srpskom arbitru i njegovim pomoćnicima poveren je sutrašnji duel Bajerna i Arsenala u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari