Baš loša uvertira 1Foto: STARSPORT

Otišli su u Baskoniju bez Dragana Šakote, koji je gostovanje u Vitoriji morao da propusti zbog zdravstvenih problema (takođe ni Čarls DŽenkins nije putovao), poveli su usput poslednjeg novajliju Kalina Lukasa, ali su umesto sportske opreme u svoje torbe spakovali nešto „lakšu“ odeću, psihički verovatno pripremljeni da brzo odrade posao i što pre se vrate u Beograd.

Kao grupa nesnađenih turista, tako su košarkaši Crvene zvezde izgledali u 26. kolu Evrolige.

Ne samo zbog poraza, već načina na koji su ga doživeli, crveno-beli su protiv Baskonije još jednom pokazali da ovako surov sistem takmičenja u Evroligi od užitka, osećaj učešća u elitnom rangu vremenom pretvara u pravo mučenje (71:56).

Već u nedelju (21.00), ovako „zgužvane“ očekuje ih abaligaški duel sa Cedevita Olimpijom u hali „Aleksandar Nikolić“, direktnim takmacem za mesto u plej-ofu (oba tima na skoru 12-7).

Iako u stručnom štabu imaju po dvojicu doktora i fizioterapeuta, proverenog kondicionog trenera (Aleksandar Lukman) košarkaši Crvene zvezde iz nedelje u nedelju uglavnom deluju fizički istrošeno, nedovoljno oporavljeno, bez energije…

U Vitoriji je to bilo baš očigledno; iako Baskonija nije odigrala kvalitetan meč, voljni momenat crveno-belih trajao je kraće od bebinog bez cucle.

Način vođenja ekipe u Baskoniji još jednom je podsetio javnost da je uprava predugo čekala na pronalaženju adekvatnog naslednika Milanu Tomiću i da Andrija Gavrilović jednostavno nema „šlifa“ za mesto prvog čoveka struke.

Problematično je i to što ni dve nedelje bez obaveza u ABA ligi nisu doprinele da se barem u određenoj meri „sistem restartuje“ i kockice malo bolje poslože.

Besni pogledi kapitena Lazića, bezimene reakcije Simanića, prečesto čuđenje Odža, odnosno gestikulacije Gista u smislu „gde sam ovo došao“, Braunova hladna grimasa, kao i karakteristično širenje ruku Berona navode na zaključak da se tekuća takmičarska godina polako pretvara u sezonu „koju su pojeli skakavci“.

– Mislim da su poslednje dve nedelje bile čudne za nas zbog pauze posle Kupa Srbije, morali smo da treniramo i radimo malo više – zanimljivu je izjavu trener Andrija Gavrilović imao posle poraza u Baskoniji.

Kakve je partije pružala u većem delu sezone, Zvezda je nalik tome i dovela poslednje pojačanje.

Kalin Lukas je debitovao u Baskoniji i s obzirom na celokupno izdanje ekipe, teško je Amerikancu bilo da ostavi određeni igrački utisak.

Ipak, njegova fizička konstitucija, trenutna forma i kondicija pokazuju da će baš morati da se potrudi kako bi dosledno zamenio Filipa Čovića; o nečemu boljem preteško je i razmišljati.

Blažić: Žestoko sa obe strane

Dve sezone (2013-2015) proveo je Jaka Blažić u Crvenoj zvezdi. U redovima srpskog velikana izgradio je imidž dobrog defanzivca, fizički spremnog i korisnog u tranziciji.

Od odlaska sa Malog Kalemegdana četiri sezone igrao je u Španiji (Baskonija, Andora, Barselona) i na Pirinejskom poluostrvu značajno je unapredio „napadačke performanse“.

Blažić u dresu Cedevita Olimpije igra možda i svoju najbolju sezonu: na proseku je od 15,37 poena, za tri šutira maltene 40 odsto i u nedelju će uz Kodija Miler-Mekintajera i Majkla Hopkinsa predstavljati verovatno najopasniju napadačku opciju.

Zajedno sa Maikom Cirbesom trebalo bi da dobije gromke aplauze Zvezdine publike, pred kojom se neće pokloniti Marko Simonović (nedavno prešao u Unikahu).

„Utakmica u nedelju veoma je bitna za oba tima jer mi, kao i Crvena zvezda, nastavljamo da jurimo poslednji voz za plej-of ABA lige. Očekuje nas izuzetno zahtevno gostovanje. Oni će imati veliku i bučnu podršku sa tribina, jer su svesni šta im pobeda donosi. Idemo u Beograd da se borimo za svaki centimetar parketa i daćemo sve od sebe da ostvarimo trijumf“, poručio je Blažić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari