Baš vruće u Milanu i Napulju na startu LŠ 1EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Kada se sagleda obim investicija tokom letnjeg porelaznog roka, samo u pet najkvalitetnijih liga na Starom kontinentu, i shvati da je obrnuto više od pet milijardi evra, postaje jasnije zbog čega će se od ove nedelje zacakliti oči svim ljubiteljima fudbala u Evropi, pogotovo Lige šampiona.

Sve vreme, navijači će imati prilike da u svakom kolu gledaju velike derbije, uživaju u fudbalskim veštinama istinskih asova, ali i precenjenih fudbalera, počašćenih milionima evra. Već na startu ovosezonskog izdanja, na meniju će biti dva duela zagarantovane dramatičnosti: Inter će ugostiti Bajern, dok će u Napulju meč odigrati Napoli i Liverpul.

Bepe Marota i Pjero Auzilio, sportski operativci, uspeli su, na kraju, da odgovore porodicu Žang, vlasnike Intera, da ne prodaju Milana Škrinjara Pari Sen Žermenu. Kinezi su odoleli ponudi od nekih 50 miliona evra, što nije u njihovom maniru, i time poslali poruku Simoneu Inzagiju, treneru Nerazura, da očekuju trofejnu sezonu. Jeste Inter bio aktivan na tržištu, na posletku, vratio je i Lukakua u Milano, međutim, upitan je i dalje kvalitet tima, naročito u poslednjoj liniji i manevru kako bi se moglo konstatovati da je trostruki prvak Evrope sposoban da bude kompetitivniji u Ligi šampiona, u poređenju sa prošlom sezonom (ispao od Liverpula u osmini finala).

I sam start u Seriji A ne deluje obećavajuće. Inter će večeras ugostiti Bajern nakon izgubljenog Derbija dela Madonina prošle subote, kojim je vezao dva poraza (Lacio u Rimu) na poslednja tir meča, zabrinuvši svoje pristalice zbog disbalansa između linija. Jasno je da će „Đuzepe Meaca“ stadion biti rasprodat; uostalom, Inter je klub sa najvernijim pristalicama u Seriji A, najvećim brojem prodatih sezonskih ulaznica i najposećenijeg stadiona na Apeninima.

Naspram sebe će imati bavarskog velikana koji je, podstaknut prošlosezonskom eliminacijom u četvrtfinalu Lige šampiona, tokom leta potrošio oko 150 miliona evra na pojačanja, kako bi nadoknadio odlazak Roberta Levandovskog u Barselonu i pojača sve linije tima. Ipak, ni u bavarskom sazvežđu ne vide se baš sve zvezde najjasnije niti sijaju šampionaskim sjajem na startu sezone.

Umeo je Bajern i prethodnih sezona da štuca na startu, međutim, poslednjih deset uzastopnih titula dokaz su da u Bundesligi mogu da igraju i u drugoj brzini i da ne budu previše zabrinuti za konačan elipog trke. Julijan Nagelsman, mladi stručnjak Bajerna, odlučio je, po odlasku Levandovskog, da ne igra sa klasičnim napadačem, već da pokuša sa Maneom kao najisturenijim i većim brojem brzih, tehnički nadarenih igrača po krilima i u sredini.

Tomas Miler je percepiran kao kreativac i ispomoć mladom Musijali. Nagelsman je svoja razmišljanja podelio sa javnošću tvrdeći da će bez napadača, a po odlasku Levandovskog, njegov tim stvarati više šansi i imati veći broj prilika za gol. Nagelsman se poslužio i statističkim pokazateljima prema kojima je Levandovski uzimao 70 odsto šuteva u gol šansama, dok će sa promenjenom postavkom Bajern imati više prilika po meču, u proseku (oko 12) koje će stvarati i realizovati veći broj igrača.

Bavarci igraju, mahom, u dve formacije: 4-2-3-1 ili 4-4-2 iz kojih se lako transformišu iz odbrane u napad. Simone Inzagi se, pak, pridžava svojih principa i postavke sa trojicom klasičnih štopera, eventualno jednim bekom, najčešće levim kao trećim štoperom, bez obzira što je Inter od starta sezone, u Seriji A, u pet kola primio čak devet golova.

Romelu Lukaku večeras neće igrati zbog povrede butine (propustio i derbi sa Milanom). Meč u Milanu, u okviru Lige šampiona, između Intera i Bajerna biće prvi posle dugih jedanest godina.

Uzbudljivo bi trebalo da bude i u Napolju, pogotovo nakon što su navijači Napolija shvatili da klub nije radikalne i bolne rezove napravio tek tako, rukovodeći se, isključivo inatom. Delovalo je da će posle odlazaka Insinjea, Mertensa, Ruiza, naposletku i Kulibalija, dvostruki šampion Italije postati vreća za udaranje ove sezone, međutim, neki „novi klinci“ oduševili su strastvene navijače.

Relativno anonimni Hviča Kvarachelija učinio je u samo pet uvodnih kola da javnost u Napolju lakše i brže preboli odlazak lokalnog junaka – Lorenca Insinjea. Iako je trebalo da upravo Gruzin bude konstantno na meti kritika, kao primarna komparacija fudbalskih kvaliteta sa Insinjeom, s obzirom da igraju na istoj poziciji, 21-godišnji krilni napadač postao je, zapravo, tema broj jedan na Apeninima posle četir data gola od kojih dva na fantastičan način.

Potrudili su se Italijani da izlome jezik pravilno izgovarajući prezime momka koji do letošnjeg dolaska u Napulj nikada nije igrao fudbal u kvalitetnijoj ligi nego što je ruska (Rubin Kazanj). Napoli dočekuje Liverpul kao hit u Seriji A; bez poraza je sa tri pobede i dva remija. Osim Kvarachelije, fino se uklopio i drugi novajlija, Koreanac Min-Jae Kim.

Uprkos iskazanim sumnjama da li uopšte može da preobuje Kulibalijeve kopačke, s obzirom na to da je sitgao iz Fenerbahčea, Kim je brzo kliknuo sa Rahmanijem u poslednjoj liniji, a čini se još brže dao dva gola, demonstrirajući supermaciju u prekidima.

U odnosu na izabranike Lučijana Spaletija, raspoloženje pulena Jirgena Klopa osetno je drugačije. Ekipa je opterećena brojnim povredama važnih igrača, pogotovo u manevru, što se odrazilo i na rezultate od starta sezone. Donekle iznenađujuće deluje i poroznost odbrane „crvenih“ u kojoj zbog povreda nema Matipa i Konatea.

Već duže su odsutni Okslajd-Čembrlejn, Alkantara, Keita, dok je odskora na listi povređenih i Henderson. Liverpul trenutno ne liči na šampionaski tim; u prvih šest kola zabeležio je samo dve pobede i što je simptomatično, iako se činilo da će biti lakše, u klubu nisu nadomestili odlazak Saida Manea. Luis Dijaz i Karvaljo, pridošlica iz Fulama, pokrivaju mesto levog ofanzivnog, međutim njihova hemija sa Salahom nije ni senka kohezije kakvu su imali Senegalac i Egipćanin.

Kolumbijac je bez asistencije od starta sezone, sve izraženijih manjkavosti u smislu kombinatorike na malom prostoru i sposobnosti da spaja sa golom Darvina Nunjeza ili Firmina. Evidentno je da Liverpulu fali više kreativnosti i kvaliteta u manevru i da Fabinjo, Henderson i Milner više nisu veznjaci najvećeg svetskog kalibra.

Nunjez je po dolasku dobio „vaspitnu“ isključenjem protiv Kristal Palasa, zbog kojeg je pauzirao u naredne dve utakmice. Večeras bi trebalo da potraži „ruku spasa“ od svojih saigrača.

Devetorica Srba u eliti

Srbiju će ove sezone u Ligi šampiona predstavljati devetorica fudbalera, uz još jednog, koji bi potencijalno mogao da zaigra za seniorsku reprezentaciju. Naime, Stefan Bajčetić, 17-godišnji fudbler Liverpula, koji je od starta sezone u protokolu seniorskog tima, ima španski pasoš, ali je sin Srđana Bajčetića, nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, Vojvodine, Selte iz Viga i lako bi mogao da zaigra za našu reprezentaciju.

Od pomenutih devet fudbalera, mladi Marko Lazetić formalno je deo prvog tima Milana, ali nije u planovima Stefana Piolija; Dušan Tadić je kapiten Ajaksa, Dušan Vlahović vedeta Juventusa, Filip Kostić iskusni novajlija. Nemanja Gudelj se bori za mesto startera u Sevilji od kojeg je kilometrima daleko golman Marko Dmitrović.

U sličnoj je poziciji Marko Grujić u Portu, dok bi poziciju startnog levog štopera u Salcburgu trebalo da ima Strahinja Pavlović. Mihailo Ristić je letos pojačao Benfiku, nažalost, kao i većina njegovih zemljaka u lisabonskom velikanu, mesto na klupi mu je zagarantovano, barem na početku takmičarske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari