Belgija kao "merna jedinica" 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sve tri pobede ostvarili su odbojkaši Srbije u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Ipak, Slovačka, Nemačka i Španija kvalitativno ne spadaju u grupu selekcija kadrih da konkurišu za najviši plasman; s tim u vezi večerašnji susret sa Belgijom, domaćinom kontinentalnog šampionata, biće prvi teži test za izabranike selektora Slobodana Kovača (20.30).

Naslednik Nikole Grbića na klupi Srbije u uvodnim mečevima trudio se da šansu pruži svima na koje bi mogao konkretno da računa do kraja Evropskog prvenstva. Meč sa Španijom ukazao je na pojedine probleme u samoj koncepciji igre, a naročito u realizaciji kontranapada. Selektor Kovač šansu je pružio Aleksandru Okoliću, a bivši srednjak Crvene zvezde odigrao je jednu od boljih partija. Dobar pri taktičkom servisu, Okolić je bio jedan od najdominantnijih igrača na bloku, segmentu u kojem Srbija kuburi izvesno vreme.

– Dobro je to što protivnika ostavljamo na 19-20 poena i kada ne igramo odličnu odbojku. Vidimo, ipak, da postoji veliki mogućnost za napredak – samokritičan je Kovač, koji je priznao da su njegovi izabranici u jednom trenutku delovali i neorganizovano.

Selektor je objasnio i razloge nešto češćih rotacija igrača što nije bila karakteristika njegovog prethodnika na klupi Srbije. U poslednjem meču sa Španijom Lazar Ćirović je u rotaciji primača dobio prednost u odnosu na Marka Ivovića, kao prve rezerve.

– Ima mnogo utakmica, učestvuju 24 reprezentacije. Što više vreme odmiče, ako određeni igrač nije igrao, predstavlja problem da ti u datom trenutku pruži nešto više. Odmorili smo neke igrače, drugima pružili šansu. Možda zbog toga igrači ne shvate protivnika ozbiljno kako bi trebalo – iskren je prvi čovek struke.

Belgija je, kao i Srbija, ostvarila sve tri pobede, s tim da je Nemačku savladala u pet setova. Kao domaćin šampionata, Belgijanci imaju jasnu želju da se dokopaju makar polufinala. U sastavu imaju nekolicinu prekaljenih igrača; pojedini su igrali ili su i danas deo italijanskog šampionata. U poslednjih pet međusobnih mečeva odbojkaši Srbije slavili su u četiri navrata, s tim da su poslednji put na Evropskom prvenstvu 2017. morali da odigraju pet setova.

Znamo naše slabosti

Aleksandar Atanasijević igra promenljivo od starta Evropskog prvenstva. Prvi korektor Srbije možda je i najzrelije odigrao protiv Španije, manje je grešio, dok je na servisu bio uglavnom dominantan: „Imamo vremena da se odmorimo i dobro spremimo za sledeću utakmicu, koja će biti najvažnija. Shvatili smo koje su nam slabosti, treba da radimo na njima“, poručio je Atanasijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari