Beogradski maraton ove godine posvećen temi solidarnosti sa osobama sa invaliditetom 1Foto: Beogradski maraton (promo)

Ovo je izjavio Veran Matić, predsednik Fonda B92 i član Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma koji organizuje Nacionalni dan davanja, uz podršku Koalicije za dobročinstvo i Saveta za filantropiju Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju Beogradskog maratona.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pokrovitelj Nacionalnog dana davanja, kao i Beogradskog maratona, koji je za svoju društveno odgovornu angažovanost krajem 2018. godine dobio “Social award” – najveće priznanje od Svetskog udruženja maratona i uličnih trka. 

Kako se navodi u saopštenju, Savet za filantropiju je zbog važnosti, kompleksnosti i obima teme, preporučio da cela ova godina bude posvećena temi pristupačnosti osobama koje imaju neku vrstu invaliditeta, bilo da se radi o kretanju, sluhu ili vidu. Procenjuje se da ima čak oko 700.000 naših sugrađana koji imaju neku vrstu invaliditeta.

Beogradski maraton očekuje da će se na 33. Beogradskom maratonu u svim trkama (od Trke zadovoljstva, polumaratona i maratona) u velikom broju pridružiti i osobe sa invaliditetom, koje će u skladu sa mogućnostima, učestvovati samostalno ili uz asistenciju. Biće sasvim dovoljno i učešće kroz šetnju u Trci zadovoljstva. 

Tokom cele godine koja je posvećena osobama sa invaliditetom, a i u pripremi za Beogradski maraton, kao i tokom maratona, biće ponuđeni konkretni projekti u cilju poboljšanja pristupačnosti, i prikupljaće se donacije kompanija i građana za realizaciju istih. Istovremeno, kroz kampanje i edukativne, informativne aktivnosti, i kroz uključivanje svih udruženja i organizacija, stvaraće se uslovi za donošenje adekvatnih propisa, pojednostavljivanje procedura, stvaranje kulture tolerancije i solidarnosti.  

Na prvom javnom treningu za 33. Beogradski maraton, pored nekoliko osoba sa invaliditetom, učestvovao je i Slobodan Jotić koji boluje od multipla skleroze i koji je već istrčao nekoliko maratona, suprotstavljajući se teškoj bolesti, prvo terapeutski, hodanjem, a potom i trčanjem. 

Veran Matić je pozvao Udruženja osoba sa invaliditetom da se uključe u pripreme za 33. Beogradski maraton, kako bi učestvovao što veći broj zainteresovanih, a ohrabrio je i lokalne samouprave, kompanije i pojedince da se aktivno uključe u sve aktivnosti uklanjanja barijera koje danas postoje, od državnih institucija, preduzeća, škola, fakulteta, kao i da se omogući nesmetani pristup svim zdravstvenim i terapeutskom objektima, sportskim centrima, posebno bazenima… U pripremama za Beogradski maraton, biće organizovani javni treninzi širom Srbije, uz učešće osoba sa invaliditetom i svih koji žele da učestvuju u ovoj akciji, ali i svih koji žele da učestvuju u širenju kulture dobročinstva i filantropije. 

Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru Projekata za unapređenje okvira davanja koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je Trag fondacija, Katalist Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Privedna komora Srbije i Forum za odgovorno poslovanje.

Ovogodišnji 33. Beogradski maraton održaće se u nedelju 26. aprila 2020. godine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.