Bez izgovora sa Slovačkom 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Zamisao selektora Svetislava Pešića da za dvomeč sa Slovačkom ima i košarkaše evroligaškog nivoa nije sprovedena u delo, međutim i bez igrača formata Vasilija Micića ili Nemanje Nedovića reprezentacija Srbije ne bi trebalo da zabrinuto dočeka kraj, prevashodno večerašnjeg duela u hali „Aleksandar Nikolić“ (20.30), a potom i onog u ponedeljak, u nastavku kvalifikacija za naredno Svetsko prvenstvo.

Selektor Srbije u kadrovskim je problemima „do guše“ s obzirom na to da su u civilu, još uvek, povređeni Aleksa Avramović (nosiće zaštitnu masku večeras), Dušan Beslać, Aleksa Uskoković, dok Rade Zagorac iz istih razloga uopšte nije ni mogao da se odazove.

Od potencijalna 24 kandidata, spisak je spao na manje od neophodnih 12 imena na manje od 24 časa pred početak važnog meča (apsolutno spremnih).

– Imaćemo jednu veoma zahtevnu utakmicu protiv iskusnog tima koji je to pokazao ne samo sada, nego i u ranijim utakmicama. Mi njih pratimo zato što smo znali da ćemo igrati protiv njih. Oni su i tokom leta imali tu rundu predkvalifikacija, a odigrali su i sjajnu utakmicu protiv Letonije, gde su praktično u poslednjim trenucima izgubili. Najveća prednost koju poseduju u odnosu na nas je uigranost i veliko iskustvo. Kod nas se situacija poprilično promenila. Od 24 kandidata koje smo zvali, sveli smo se na 11 igrača koji su spremni da igraju. Nekoliko igrača je još sa nama, koji su povređeni ili bolesni, ali se nadamo da će se jedan ili dvojica oporaviti i da niko od ovih 11 neće biti povređen ili bolestan. Ta situacija će od nas zahtevati dodatni angažman, u šta uopšte i ne sumnjam – zabrinut je, ali i uveren selektor Pešić u odlučnost momaka koji će nastupiti večeras.

Ne samo Slovačka, već i prethodni rivali u kvalifikacijama snage Belgije i Letonije, zahvaljujući neuporedivo manjem broju svojih košarkaša u Evroligi, u konstantnoj su prednosti u odnosu na našu reprezentaciju.

Uglavnom u sličnim sastavima nastupaju u kvalifikacijama, samim takmičenjima; poseduju automatizam i uigranost koja „orlovima“ nedostaje, prevashodno tokom borbi za prolaz na velika takmičenja.

Nalik uvertiri mečeva sa Letonijom i Belgijom, kada su pripremni duel odigrali sa FMP, ovoga puta, selektor Pešić uigravao je ekipu protiv čačanskog Borca koji je sa klupe predvodio Marko Marinović, pomoćnik u stručnom štabu Srbije.

– Moraćemo da damo maksimum od samog početka. Ono što smo mogli u ovom kratkom periodu da uradimo, uradili smo. Momci su bili koncentrisani i motivisani. Odigrali smo utakmicu protiv Borca iz Čačka kao zvaničnu trening utakmicu. Zahvaljujem se ovim putem Borcu, kao i FMP-u protiv kog smo igrali pred prethodni kvalifikacioni prozor, što su nam pomogli da se što bolje pripremimo. Mislimo pozitivno, bili bi zahvalni da dođe publika da nas podrži i da nam da neophodan vetar u leđa, s obzirom da se ne nalazimo u nekom sjajnom momentu – jasan je i iskren šef struke u reprezentaciji Srbije.

Reprezentacija Srbije već u nedelju putuje za Slovačku gde u ponedeljak ima novi duel sa istim rivalom, od 18 časova.

Raspoloživih 11

Ako se u obzir uzmu povrede Uskokovića i Beslaća, odnosno odustajanje Zagorca, kao i rovitost Avramovića, na spisku igrača selektora Srbije, Svetislava Pešića trenutno se nalaze: Dragan Apić, Jovan Novak, Boriša Simanić, Dušan Ristić, Aleksa Radanov, Marko Jagodić Kuridža, Radovan Đoković, Balša Koprivica, Dalibor Ilić, Nikola Jović, Nemanja Dangubić, Uroš Trifunović i Nikola Đurišić, međutim i među njima ima rovitih, odnosno fizički nedovoljno spremnih poput Dalibora Ilića.

Raspored i tabela

Grupa A

  1. kolo

Belgija – Letonija     20.30

Srbija – Slovačka      20.30

  1. Belgija 2-0
  2. Srbija 1-1
  3. Letonija 1-1
  4. Slovačka 0-2

Simanić: Dres Srbije je velika čast

Imaće i Boriša Simanić priliku da se predstavi domaćoj publici u reprezentativnom dresu. S obzirom na partije u dresu Mege i godine treniranja, pa i povremenog igranja u Crvenoj zvezdi, uprkos tome što je u 24. godini života, Simanić bi trebalo da bude među pouzdanijim adutima.

„Mnogo je lakše kada imaš nekoliko igrača sa iskustvom igranja za reprezentaciju. Ali ne oseća se pritisak, niti je opterećenje za nas. Nismo ni mi tako mladi, tu je svega nekoliko mlađih momaka, doduše jeste da nemamo svi preterano veliko reprezentativno iskustvo. Moramo da opravdamo očekivanja, dres Srbije je uvek čast nositi, rado smo se odazvali pozivu, imamo veliku energiju i nadam se da će sve biti u redu“, poručio je Simanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari