Bez srljanja, važno je ne izgubiti 1Foto: STARSPORT

Fudbaleri Srbije retko su se kvalifikovali za velika seniorska takmičenja posle razlaza sa Crnom Gorom, pa je među sadašnjim reprezentativcima malo onih s iskustvom te vrste, poput Vladimira Stojkovića, prvog golmana „orlova“ na juče otvorenom Mundijalu u Rusiji.

Zato je starter na SP u Južnoj Africi 2010. godine i rezerva Dragoslavu Jevriću u selekciji SiCG, četiri leta pre toga u Nemačkoj, najpozvaniji da savetuje kolege iz nacionalnog tima.

I, evocirajući sećanja na neuspele premijere sa Holandijom (0:1) i Ganom (0:1) na svoja prethodna dva planetarna turnira, uoči nedeljnog duela sa Kostarikom, upozori na sve zamke početne utakmice.

– Ne treba da postoji ona frka, tenzija, ono „aaaaa, moramo da pobedimo“. Kostarika je ozbiljan rival, ovakve utakmice su obično tvrde, ali nadam se najboljem. Ne treba srljati, ne treba se zaletati i ne treba da postoji pritisak da moramo da pobedimo po svaku cenu. Bolje i da se završi 0:0, nego da opet nesrećno krenemo porazom. Ne smemo da gubimo glavu nijednog trenutka, već da imamo na umu da imamo tri utakmice da uradimo nešto veliko, ako bog da. Neće biti strašno ako ne dobijemo prvu – na vreme opominje 34-godišnji čuvar mreže, čija su „kilometraža“ među stativama, psihološka stabilnost i motivaciona energija deceniju jedan od najjačih oslonaca zadnje linije našeg tima.

Igrači su za svoj groš i(li) sa selektorom Mladenom Krstajićem i njegovim saradnicima već proučili igru prvog protivnika. Po prirodi posla, fokus prvotimca Partizana bio je na šuterima iz redova ove centralnoameričke selekcije.

– Priprema meča je važan faktor svakog uspeha. Tako upoznaš igrača, vidiš kako šutira pod pritiskom, kako to radi kada je je sam, kojom nogom, kakav je izvođač slobodnih udaraca… To nam ostane u glavi i pomaže da budemo sigurniji tokom same utakmice.

Sve je lakše kada ostale kolege, a pogotovo zadnja linija, odrade svoj deo posla kada je rival na njihovoj polovini terena.

– Raduje me ono što smo videli protiv Bolivije. Bićemo spremni pozadi – smatra Stojković, iako i sam zna da su Bolivijci fudbalski liliputanci za Kostarikance, čiju mrežu čuva golman trostrukog evropskog klupskog prvaka Reala

– Svi dobro poznajete Kejlora Navasa. Šta novo reći o čoveku s tri osvojene Lige šampiona?! Em je sjajan, em mu je samopouzdanje na visokom nivou – zna srpski golman koliko će biti teško dati gol u prvom kolu E grupe.

Brazil je prvi favorit

I brazilski novinari su imali pitanja za Stojkovića. O svom „Selekau“, naravno.

– Mi na svakom takmičenju igramo kao da nam je poslednja šansa, a Brazil je najbolji na svetu i prvi favorit za osvajanje ovog Mundijala. Uživaćemo u meču u kojem nemamo šta da izgubimo – kaže golman Srbije o duelu 27. juna.

Danas put Samare

Srpska reprezentacija od početka sedmice boravi u Svetogorsku, na obali Baltičkog mora, a večeras se seli u Samaru, gde će sutra odraditi završni trening, a u nedelju se sa Kostarikom boriti za bodove. Na put bi trebalo da krene i štoper Uroš Spajić, koji je iz opravdanih razloga propustio jučerašnji trening.

Rastavac: Ne potcenjujemo Kostariku

Pomoćnik selektora Milan Rastavac ne pravi euforiju oko poraza Kostarike od Engleske i Belgije u završnici priprema.

– To nisu bile takmičarske utakmice. Ne postoji šansa da potcenimo Kostariku, niti bilo kog drugog rivala, ali smo fokusirani na sebe i našu igru, sa željom da u svakom minutu svake utakmice pokažemo da smo takmičari – kaže Krstajićev saradnik o rivalu, u čijoj igri je posebno notirao „agresiju“ i „dobru gustinu na sredini terena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari