Biftek iz Gauča 1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Pomenuli smo da se Arena O2 nalazi u delu Londona koji se zove Grinič pa bi zbog njegove svetske vrednosti, jer se tu susreću hemisfere, a i zbog nekih drugih razloga mogli da mu posvetimo malo više pažnje.

Tu je u Temzi ukotvljen i brod, koji je u 19. veku bio jedan od najbržih brodova na svetu a jedina funkcija, u to vreme, bila mu je da prevozi čaj iz Kine u Englesku.

U muzeju Mornarice, koji je takođe u tom kraju, posebno je obeležena bitka kod Trafalgara između Britanaca i Francuza a kao secanje na tu bitku jedan od najpoznatijih trgova u Londonu se naziva Trafalgar trg. Osim turističke atrakcije od njega se zvanično mere sve distance odnosno ta tačka se tretira kao centar Londona.

U neposrednoj blizini je i Akademija Mornarice na koju su Britanci toliko ponosni jer im je donela toliko dobara i vrednosti u periodu „zlatnog doba“ Britanije, period vladavine Kraljice Viktorije, koja je vladala 64 godine u 19. veku i preminula na samom početku 20. veka.

Grinič je povezan sa centrom i sa brodićima velikih brzina koji se od zgrade Parlamenta svakih 15-20 minuta upućuju prema Griniču. Iz žičare Emirats, koju smo pomenuli u prošlom napisu, pruža se pogled na Arenu O2, na London siti (poslovni deo Londona), na katedralu Svetog Pavla (u njoj su se venčali Princ Čarls i Ledi Dajana), na Olimpijski park Kraljice Elizabete.

U neposrednoj blizini je i Olimpijski stadion, koji je sada domaćin fudbalskog kluba Premijer lige Vest Hema. Da podsetimo čitaoce da je London jedini grad u svetu koji je tri puta bio domaćin Olimpijskih igara, 1908, 1948 i 2012 godine.

Glavna atrakcija ovog kraja je fudbalski klub Čartlon a jedan od legendi ovog kluba je bio i golman Saša Ilić, Srbin rođen u Australiji, koji se proslavio daleke 1998. godine jer je odbranio odlučujući penal i uveo Čarlton u Premijer ligu.

O2 Arena poseduje centralni teren i dva terena za trening. Terenima za trening navijači nemaju pristup a igrači svakog dana dobiju po jedan sat i u periodu kada se ne igraju mečevi, još po pola sata za dodatni trening. Oko Arene se nalazi veliki broj restorana sa različitim internacionalnim kuhinjama.

Prioritet uvek imaju italijanski i azijski, ali i druge vrste kuhinja su zastupljene. Posebno atraktivan restoran je Gaučo u kome se serviraju bifteci. Arena je okružena i hotelima kao što su Interkontinental, Radison, Ibis…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari