Bitan sudar sa realnošću 1Foto STARSPORT

Svaka od preostale tri odložene utakmice za košarkaše Crvene zvezde imaće težinu mesta i pozicije u plej-ofu ABA lige.

Dve najteže, u razmaku od samo četiri dana, puleni Dejana Radonjića odigraće protiv Cedevita Olimpije.

Prvi meč na programu je večeras u hali „Aleksandar Nikolić“ (18.00) i ishod bi mogao direktno da odredi ambicije crveno-belih po pitanju borbe za lidersko mesto na kraju regularnog dela.

Uvertira je bila vrlo loša; debakl u Berlinu protiv Albe u poslednjem kolu Evrolige „začinjen“ je očajnim napadačkim izdanjem u duelu sa Igokeom (69:66).

Da energetski crveno-beli nisu bili na evroligaškom nivou u drugom poluvremenu i da sudije nisu imale razumevanje za defanzivu punu kontakta epilog bi možda bio drugačiji, odnosno poguban po crveno-bele.

U međuvremenu, trener Radonjić ostao je bez dvojice vrlo bitnih igrača u centarskoj liniji i Ljubljančanima će morati da se suprotstavi bez Lendrija Nnoka i Marka Jagodić Kuridže.

Od klasičnih igrača na petici i četvorci, crnogorski stručnjak moći će da računa samo na Ognjena Kuzmića i tek oporavljenog Duopa Rita.

Ako se zna koliko su pokretljivi i brzi Majkl Hopkins i Džerod Džons za očekivati je da će Zvezda češće igrati sa nižom petorkom u kojoj će na četvorci biti Simonović ili Davidovac, možda čak i Radanov u pojedinim situacijama.

– Ovo će biti derbi za drugo mesto i vrlo važna utakmica za obe ekipe. Olimpija je odličan tim, ukomponovan, koji dobro igra i u formi je. Mi imamo hendikep u odsustvu Lendrija Noka i Marka Jagodić Kuridže, ali želimo da osvojimo nove bodove koje bi značili veliki korak ka drugom mestu pred plej-of – poručio je trener Radonjić.

Cedevita Olimpija ima najbolji napad u ligi; sa prosečnih skoro 88 poena daleko su najefikasniji u abaligaškoj konkurenciji. Ljubljančani se mogu pohvaliti najboljim tranzicionim napadom u regionu i uz Crvenu zvezdu najprecizniju su u šutu za tri poena.

Trener Golemac forsira igru na veliki broj poseda, što dobrano utiče na defanzivnu čvrstinu.

Cedevita Olimpija je, u poređenju sa najvećim takmacima u ABA ligi, defanzivno najslabija i sa faktički 80 primljenih poena u proseku vrlo je porozna, što bi Zvezda mogla da iskažnjava, naročito pod košem.

Jaka Blažić apsolutni je lider Ljubljančana; bivši košarkaš Crvene zvezde igra sezonu karijere: sa prosečnih 17,47 poena drugi je strelac lige i uz saigrača Kendrika Perija jedan od najprisutnijih i najproduktivnijih igrača u tranziciji.

Biće to sudar dve potpuno drugačije košarkaške filozofije; na jednoj strani Zvezda je personifikacija spore igre, sa granitnom odbranom na perimetru za abaligaške prilike, dok je Cedevita Olimpija napadački orijentisana i usmerena na realizaciju u ranoj fazi poseda.

Važan meč večeras će se odigrati i u Podgorici. Ukoliko trijumfuje, Budućnost će biti nadomak boldiranja liderske pozicije pred plej-of, istovremeno, Igokea bi brejkom mogla da i definitivno kapariše četvrto mesto, razmišljajući i o boljoj poziciji pred doigravanje.

Bez Jagodića Kuridže u plej-ofu

Doživeo je Marko Jagodić Kuridža nezgodnu povredu kolena u  nedeljnom meču sa Igokeom. Stradali su mu medijalni ligamenti. Snažni krilni centar primio je plazmu i van treninga će sigurno biti naredne tri nedelje. S obzirom na to da je početak plej-ofa ABA lige planiran za prvu nedelju maja, jasno je da Crvena zvezda neće moći da računa na iskusnog krilnog centra, što će predstvljati ozbiljan hendikep pred odlučujuće borbe za titulu u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari