Bitka za opstanak 1Foto: STARSPORT

Poslednje kolo fudbalskog prvenstva Srbije u sezoni 2018/2019. rešiće jedine dve preostale nedoumice – koji tandem se seli u niži rang takmičenja, a ko će sa 14. mesta u baraž sa pobednikom doigravanja u Prvoj ligi.

Novi superligaši su već postali TSC iz Bačke Topole i ivanjički Javor, mogli bi da im se priključe igrači Inđije ili kragujevačkog Radnički 1923, a od ishoda zaključnih 90 minuta SLS zavisi da li će se zarotirati sa Bačkom (18 bodova), Zemunom (20), Dinamom (20) ili Radom (22), jer svima iz ovog kvarteta gori pod nogama.

Da sve bude zanimljivije, uzbudljivije i pogodnije tle za zakulisne kalkulacije i(li) teorije zavera, odluka će pasti u međusobnim duelima ova četiri superligaša.

Najugroženija Bačka u svojoj ravnici dočekuje Dinamo i samo je pobeda ostavlja u domaćoj eliti, pod uslovom da u nedelju u isto vreme Zemun ostane praznih šaka na terenu Rada. Istina, u Bačkoj bi bili zadovoljni i baražom, za šta im je opet neophodan ceo „plen“. NJen protivnik iz Vranja je u boljoj situaciji, jer ga i remi može zadržati u visokom društvu, u slučaju da Zemun ne uzme sva tri boda protiv Rada ili odigra nerešeno, jer je Dinamo u drugom delu SLS na volšeban način popravio rezultate i u ciljnu ravninu ulazi s jednog mesta ispred ekipe iz beogradske Gornje Varoši.

Zemuncima bi trijumf završio posao, bez obzira na rezultat druge utakmice, dok bi s remijem strepeo od ishoda susreta u Bačkoj i naravno navijao za domaćina. Rad ima najbolju pol-poziciju, ali ne sme da se igra s vatrom, a trijumf bi ga ratosiljao svih briga i tuđih računica.

U gornjem domu je sve jasno, što ne znači da je trenerima i ekipama tih osam ekipa baš svejedno šta će napraviti na poslednjem nastupu pre odlaska a letnji raspust. U Crvenoj zvezdi ne žele da protiv Napretka pokvare šampionsku žurku sa svojim navijačima i tako (možda) isprate trenera Vladana Milojevića, ukoliko kod ovoga prevagne želja za novim izazovima u drugoj sredini. I njegov kolega Nenad Lalatović možda napusti Srbiju za neku nedelju, pa bi pre toga sigurno voleo da istorijsko drugo mesto Radničkog na tabeli pečatira slavljem protiv Mladosti u Nišu.

Partizan je već izborio izlazak u Evropu, ali bi na kraju serije užasnih događaja u klubu iz Humske hteo da potvrdi treće mesto i protiv Proletera napravi pozitivnu rezultatsku uvertiru za finale Kupa sa Crvenom zvezdom 23. maja. Čukarički je ispunio plan plasmanom u kvalifikacije za Ligu Evrope, a trijumf protiv Vojvodine i eventualno preticanje Partizana bilo bi samo bonus. Proleter je u debitantskoj sezoni prebacio sva očekivanja, za razliku od drugog novosadskog superligaša, pošto je Vojvodina nastavila slobodan pad.

Superliga – 37. kolo

Nedelja

PLEJ-OF (19.00)

Crvena zvezda – Napredak

Partizan – Proleter

Čukarički – Vojvodina

Radnički (N) – Mladost

Tabela: Crvena zvezda 57, Radnički 47, Partizan 39, Čukarički 38, Mladost 33, Napredak 28, Proleter 22, Vojvodina 21.

PLEJ-AUT (19.00)

Bačka – Dinamo

Rad – Zemun

Radnik – Mačva

Spartak – Voždovac

Tabela: Radnik 25, Mačva 25, Voždovac 25, Spartak 24, Rad 22, Dinamo 20, Zemun 20, Bačka 18.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari