Bitka za tri finala 1Foto: FoNet AP

Muški deo srpskog kajakaškog tima, kao i Dalma Benedek Ružičić, imaće priliku danas da poprave utisak na Olimpijskim igrama.

Na 200m nastupaće tandem Marko Novaković – Nebojša Grujić, na 1000m Marko Tomićević i Milenko Zorić, dok će u jednosedu na 500m veslati Ružičić Benedek.

Današnji predstavnici Srbije prethodnih meseci što u domaćoj što u stranoj štampi pominjani su kao najveći favoriti za osvajanje medalje. Dvojac Novaković-Grujić u poslednje dve godine osvojio je medalje na prvenstvima sveta, Evrope, Svetskim kupovima i Evropskim igrama. U Rio su otputovali kao evropski prvaci, a svestan mogućnosti dvojca, Marko Novaković je za Danas rekao da veruje da „vrede za olimpijsku medalju“. Pred put u Brazil ipak su rekli da će im biti potrebno i malo sportske sreće.

– Spremni smo, dovoljno smo koncentrisani, znamo šta možemo i težimo ka tome. Obavili smo treninge u jednosedima i bilo je poprilično loše jer je bilo teško ‘namestiti se’ i bilo nam je teško da održavamo ravnotežu i da osetimo gustinu vode zbog talasa. Uzburkano je sa svih strana i utisci nisu bili lepi, mada je isto kod svih timova, svi se žale na to. Imali smo i trening u dvosedu i stabilnije je, ali smeta kada se zaletimo na veći brzinu, zna da izbacuje iz ritma i lako može da se desi da se ispadne iz čamca. Jako je zahtevno – rekao je Marko Novaković.

Obojica srpskih kajakaša veruju da mogu da izbore prvo mesto u kvalifikacijama i direktno se plasiraju u finale. Podjednako velika očekivanje ispred sebe postavio je i dvojac Tomićević – Zorić, koji ima srebro sa ovogodišnjeg evropskog i prošlogodišnjeg svetskog prvenstva.

– U Portugalu smo se spremali jer je staza slična ovoj u Riju, ima mnogo bočnog vetra, videćemo, ali mislim da smo spremni. Na nedavnom Evropskom prvenstvu u Moskvi smo osvojili bronzu, tada smo bili u delimičnoj formi a ovde bismo trebalo da budemo u najboljoj formi u sezoni, što nam je i bio cilj. Potpuno spremni čekamo takmičenja – rekao je Zorić

Dalma Ružičić Benedek, koja je trebalo da vesla sa Milicom Starović, ali su posade promenjene šest nedelja pre Igara, takmičiće se u jednosedu na 500m, disciplini u kojoj ima evropsko i svetsko zlato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari