Bivši golman albanske Apolonije: Tirana će igrati na sve ili ništa 1

Crvena zvezda je možda očekivala da će u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona putovati u Tbilisi na meč protiv Dinama, ali je albanska Tirana iznenadila u gostima gruzijsku ekipu (2:0).

Međutim, za one koji poznaju albanski fudbal nije iznenađenje da je Tirana, koja je 25 puta bila šampion države, pobedila u Tbilisiju.

Trener Tirane je od prošle sezone bivši golman Nigerije Emanuel Egbo, a reprezentativac Severne Makedonije Kristijan Toševski je najpoznatije ime (igra centralnog beka).

Argentinski napadač Gonzalo Torasa, koji je bio strelac protiv Dinama, biće najveća opasnost po kapitena crveno-belih Milana Borjana.

Vilson Caković, golman koji je u Crvenoj zvezdi prošao sve juniorske kategorije, branio je tri sezone i u albanskoj Apoloniji.

Sada prvi čuvar mreže švedske Asirijske upozorava za Danas da crveno-beli ne smeju da potcene šampiona Albanije.

– Tirana nije nimalo naivna ekipa i ne sme da se u meč uđe neozbiljno, da se potceni rival. Ako izuzmete Crvenu zvezdu i Partizan, albanska Superliga je otprilike na nivou srpske Superlige. Ekipe su tu sličnog kvaliteta svih ostalih timova u našem prvenstvu, što znači da imaju kvalitet da iznenade i jače od sebe. Za Zvezdu je najbitnije da ozbiljno uđe u meč i da ne potceni protivnika. U suprotnom će upasti u zamku jer će Tirana sigurno od starta igrati na sve ili ništa – priča Caković.

Po njegovim rečima, nema dileme da će glavni adut Tirane biti čvrsta odbrana.

– Oni nemaju kvalitet da se nadigravaju sa Zvezdom. Nema sumnje da je srpski šampion sa pojačanjima koje je doveo, od Kataija i Spiridonovića, pa do Kange, kvalitetniji tim. Tirana će verovatno igrati defanzivno i disciplinovano čekati kontranapade, tako da svaka greška može skupo da košta.

Na golu Tirane stajaće veteran Ilion Lika (40), koji je na 36 prvenstvenih mečeva prošle sezone primio 35 golova.

– Dok sam ja bio u Albaniji, tada je branio za Fljamurtari i stvarno je bio odličan, među najboljim golmanima u ligi. Na onim mečevima koje sam gledao prošle sezone, umeo je da primi neočekivane golove. Problem su procene kod oštrih centaršuteva i to bi mogla da bude šansa Zvezdinih napadača.

Tirana će Zvezdu dočekati 25. avgusta na novoizgrađenom stadionu „Er Albanija“ kapaciteta 22.500 mesta, koji je otvoren tek prošle godine. Caković ističe da je velika prednost srpskog tima što će se meč zbog korona virusa igrati bez navijača.

– Sigurno bi bila žestoka atmosfera na tribinama u Tirani. Zato je dobro što neće biti navijača jer im oni daju dodatnu snagu, da odigraju i izdrže više nego što bi inače uspeli. Dobro je i što se igra na novom stadionu, tako da nema dileme da Zvezda neće imati nikakav problem sa podlogom, odnosno terenom – zaključuje Caković.

Početnik deli pravdu

Za sudiju meča između Tirane i Crvene zvezde UEFA je odredila malo poznatog švedskog arbitra Kaspara Sjeberga (33). U pitanju je sudija koji je tek pre pet godina počeo da vodi seniorske utakmice, a evrokupovima je do sada sudio na samo jednom meču (prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu Evrope vodio utakmicu Aberdin – Rops). Zanimljivo je da je UEFA poverenje ukazala početniku s obzirom na to da se u Tirani očekuje meč visokog psihološkog naboja.

Danas protiv Proletera

Crvena zvezda večeras u Novom Sadu gostuje Proleteru (18.00) u petom kolu Superlige Srbije.

– Imamo gostovanje između dve evropske utakmice i znamo da je teška utakmica. Svaki bod je bitan i daćemo maksimum da dođemo do sva tri. Pokušavamo da držimo fokusirane igrače na utakmicu protiv Proletera jer nam je ona trenutno najbitnija. Normalno je da se razmišlja i o Evropi, ali hajde da napravimo prvi korak pa onda sledeći – rekao je Nenad Milijaš, pomoćnik trenera  Zvezde Dejana Stankovića.

Kvalifikacije za LŠ

2. kolo

Kluž – Dinamo Zagreb

Jang Bojs – Ki / Slovan Bratislava

Seltik – Ferencvaroš

Suduva – Makabi Tel Aviv

Legija Varšava – Omonija

Celje – Molde

Ludogorec – Midtjiland

Dinamo Brest – Sarajevo

Karabag – Šerif

Tirana – Crvena zvezda

AZ Alkmar – Viktorija Plzenj

PAOK – Bešiktaš

Lokomotiva Zagreb – Rapid Beč

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari