Bjelica oduševio saigrače 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Problemi sa kolenom prolongirali su debi Nemanje Bjelice u dresu Sakramenta.

U noći između 8. i 9. oktobra popularni Beli odigrao je prvi predsezonski meč za Kingse, koji su bili bolji od izraelskog Makabija iz Haife. Sakramento je slavio sa 132:100, a reprezentativac Srbije je oduševio trenera i saigrače kompletnim nastupom začinjenim sa 12 poena, pet skokova, tri asistencije i blokade za 18 minuta.

– Kada igrate dobru odbranu, sve je lakše. Mogu da donesem iskustvo, mogu da igram na nekoliko pozicija. Sve što trener bude tražio, neće biti problem. Želim samo da budem na terenu, pomognem momcima i ubacim neke šuteve – poručio je Bjelica posle meča.

Američki novinari su odmah uočili, da u odnosu na tri sezone u Minesoti, trener Dejvid Jerger znatno više slobode daje Bjelici u kreiranju igre, pogotovo sa četvorke. Bjelica je prošlog jula bio nadomak potpisivanja ugovora sa Filadelfija Seventisikserima, ali se generalni menadžer Kingsa, Vlade Divac, javio u poslednji čas i ponudio mu trogodišnji ugovor vredan 20,5 miliona dolara što je bilo sasvim dovoljno da se nekadašnji MVP Evrolige vrati na Zapad i pridruži Bogdanu Bogdanoviću. Saigrači Bjelice u Kingsima, naročito mlađi na mestu organizatora igre, brzo su uočili način na koji bivši košarkaš Crvene zvezde doživljava igru i koliko je spreman da unapredi timsku produktivnost.

– Stalno se otvara. Postoje skočne ‘četvorke’, a postoje i momci koji zaista znaju da pogode. On baš dobro šutira, što znači da će veliki momci morati da izlaze iz svog reketa – uočio je Dearon Foks, talentovani plej i prošlosezonski ruki sa Kentakija, u kom segmentu bi protivnička odbrana trebalo najviše da trpi kada Bjelica bude bio na parketu.

Frenk Mejson i pomenuti Foks trebalo bi u novoj sezoni da budu primarni organizatori igre Sakramenta. Napad Kingsa je prethodne takmičarske godine bio jedan od najlošijih u ligi i zbog kreativnih sposobnosti Bjelice, mladi bekovi se sa pravom nadaju da će ekipa imati znatno više rešenja.

– Takav igrač pomaže Frenku, meni i ostalim momcima koji su navikli da napadaju obruč, jer izvlači jednog velikog momka napolje. Kada imate takvu ‘četvorku’ svima je lakše. Definitivno može mnogo da nam pomogne – zaključak je Foksa.

Ipak je četvorka

Dejvid Jerger se složio sa novinarima da je Bjelica prošlog proleća u Mineapolisu odlično odmenio povređenog Ol-star beka, Džimija Batlera, ali da ga uprkos tome vidi prevashodno na poziciji „četiri“ sa koje će se „izvlačiti“ na šut sa distance. „On otvara teren svojim šutevima sa distance i daje Dearonu prostor da napada reket. Sa Nemanjom su stvari proste, iako u prvih nekoliko minuta to nije izgledalo lepo, posle toga je bio prilično koristan za nas. Pojavljivao se iz drugog plana i delio rampe, što nisam očekivao od njega. Impresivan, timski igrač, jako inteligentan, koristi prostor i daje momcima prostor za igru“, nahvalio je trener reprezentativca Srbije.

Kokoškov pobedio šampioneJedini „pravi“ evropski trener koji vodi neku NBA ekipu, Igor Kokoškov, tačnije njegovi Finiks Sansi zabeležili su ohrabrujući trijumf pred početak sezone. Pred timom iz Arizone u noći između utorka i srede poklekli su zvanični šampioni, Golden Stejt Voriorsi rezultatom 117:109. Iako u Sansima nije idilično posle nedavne smene generalnog menadžera Rajana Mekdone, kojeg bi trebalo da zameni Kevin Mekejl, bivši as Bostona i trener Hjustona, Finiks je odigrao defanzivno izuzetno dobar meč, koji su tehničkim greškama obeležili Stef Kari i Kevin Durant, kao i isključenje Stiva Kera, trenera Voriorsa, koji je nezadovoljstvo suđenjem iskazao ulaskom duboko u teren na samom početku treće četvrtine. Čuvenom stručnjaku nije lako ovih dana pošto mu je supruga u utorak bila na operaciji. U redovima šampiona najbolji je bio Kari koji je za 24 minuta na terenu i iz 14 šuteva na koš zabeležio 24 poena i četiri asistencije. U redovima Sansa istakli su se centar Deandre Ajton i i Rajan Anderson sa po 18 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari