Bogataši i poneki autsajder 1Foto: Beta/AP/Martin Meissner

Još krajem maja bilo je poznato 26 od 32 aktera nove Lige šampiona za fudbalere, na osnovu rejtinga evropskih nacionalnih prvenstava i pripadajućih kvota direktnih učesnika elitnog UEFA takmičenja, a revanš mečevi plej-ofa kvalifikacija ovog utorka i srede popunili su preostalih šest mesta u odabranom društvu.

Branilac titule Liverpul, pobednik poslednje Lige Evrope – Čelsi i njihov takmaci iz engleske Premijer lige – Mančester siti i Totenhem, te Barselona, Atletiko, Real, Valensija (Španija), Juventus, Napoli, Atalanta, Inter (Italija), Bajern, Borusija D, Lajpcig, Bajer (Nemačka), PSŽ, Lil, Lion (Francuska), Zenit, Lokomotiva M. (Rusija), Salcburg (Austrija), Šahtjor (Ukrajina), Galatasaraj (Turska), Benfika (Portugal) i Genk (Belgija) mogli su u miru i natenane da spremaju timove i formu za septembarski početak grupne faze, dok je 52 drugih ekipa sa svih strana Starog kontinenta moralo u doigravanje. Neki od preliminarne runde, neki tek u zadnjem krugu „čistilišta“, a samo najkvalitetniji, najizdržljiviji i(li) najsrećniji su uspeli da se priključe prestižnoj borbi za bogate premije UEFA, skupu podršku sponzora i paprenu zaradu od prodaje televizijskih mečeva.

Na radost ljubitelja fudbala sa Balkana, od te šestorke čak polovina ekipa dolazi sa tog trusnog područja: naša Crvena zvezda je ponovila grandiozan uspeh od prošle sezone, hrvatski Dinamo je još jednim plasmanom u LŠ potvrdio status evropski najuspešnijeg kluba ex Jugoslavije, dok je grčki velikan Olimpijakos tamo gde je često bivao u novijoj istoriji. Holandski gigant Ajaks vratio se na „mesto zločina“, pokazavši da nije slučajno prošlog proleća dogurao do polufinala, Slavija iz Praga ponovila je rezultat od pre 12 godina, a belgijski Briž došao u priliku da nastavi niz od 96 utakmica u svim formatima takmičenja za naslov evropskog prvaka.

Pred svima je (po) šest mečeva, po sistemu svako sa svakim – dva puta, ali nemaju baš svi jednake šanse da se dokopaju jednog od prvog dva mesta u svakoj od osam grupa i dočekaju proleće u LŠ. Najviše zbog finansijskog potencijala, jer tamo gde je puno novca tu su i najbolji treneri i igrači, pa i uticaj na sudije. Što, naravno, ne podrazumeva uspeh, pa tako prebogatom Pari Sen Žermenu već neko vreme izmiče završnica LŠ, dok je daleko skromniji Ajaks u takmičarskoj 2018/2019. do pred sam kraj pokazivao da i van kruga tzv. večitih favorita postoje timovi s ozbiljnim adutima i ambicijama. Kao i do sada, mnogo toga će zavisiti od ishoda sinoćnjeg poludirigovanog žreba, jer su kuglice mogle pre vremena da spoje neke od onih na koje tipuje najviše poznavaoca prilika u evropskom fudbalu.

Jirgen Klop: Ne verujem u novo finale

– U ovom trenutku nisam siguran da ćemo opet igrati finale. Naravno da se ne bih bunio, imamo iste šanse kao i svi ostali, ali biće teško. Ne mislim da će engleske ekipe opet dominirati. Puno je timova koji imaju jake sastave i nijedan ne ulazi u takmičenje bez ambicija – smatra trener aktuelnog evropskog vladara Liverpula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari