Bolji iz duela Đoković - Zverev ide u polufinale 1Foto: FoNet/AP

Posle brze pobede nad Amerikancem Džonom Iznerom u dva seta, u prvom kolu grupe „Gustavo Guga Kuerten“, prvi teniser sveta Novak Đoković ima dve prilike za plasman u polufinale zaključnog turnira u sezoni, počev od današnjeg duela sa Nemcem Aleksanderom Zverevim.

Kako je njegov protivnik obezbedio sebi istu poziciju, trijumfom nad Hrvatom Marinom Čilićem, a jedini od svih učesnika mastersa u Londonu nema manje dobijenih od izgubljenih mečeva sa novim (starim) vladarom „belog sporta“ (1:1), teniska publika se nada uzbuđenjima u prvom ukrštanju reketa trećeg dana takmičenja u O2 Areni.

– Sjajno je vratiti se u O2 Arenu. Ovo je srećno mesto za mene, imao sam mnogo uspeha ovde. Nedostajao mi je ovaj turnir prošle godine, kada sam morao sam da ga propustim zbog povrede. Ovo je zaista jedna od najvećih scena u tenisu i mnogo mi je drago što sam opet na njoj – rekao je Đoković na dolasku u britansku prestonicu, pa isto ponovio posle odlične partije u susretu sa Iznerom.

Lakoća kretanja, visoka iskorišćenost svog servisa, pravovremene reakcije na protivnički, raznovrsnost osvojenih poena, fokus, mali broj grešaka… viđenih protiv Amerikanca slute na dobro i u derbiju sa Zverevim, koji je takođe slavio u dva seta, ali je oba rešio tek u taj-brejku. Što ne znači da 31-godišnjeg Srbina očekuje jednostavan posao protiv deceniju mlađeg kolege ruskog porekla, još manje mu garantuje pobedu. Zverev jeste neiskusniji i ima mnogo manje osvojenih titula (9 naspram 72), ali je u jednom dva duela pokazao da nema kompleks niže vrednosti. Aleksander je bio bolji u finalu mastersa u Rimu prošle godine (6:4, 6:3), u vreme Novakovih problema sa hronično povređenim laktom, da bi pre mesec dana bio surovo kažnjen za to u polufinalu mastersa u Šangaju (2:6, 1:6).

Dakle, jasno je da ishod meča zakazanog za 15 časova najviše zavisi od inspiracije i koncentracije apsolutnog favorita, koji u Londonu želi da uveća bodovnu prednost nad drugim reketom sveta Špancem Rafaelom Nadalom i ostalim pratiocima u Top 10 ATP liste. Na radost svojih brojnih poštovalaca, poput fudbalskih velikana i zvezdi Kristijana Ronalda i Zlatana Ibrahimovića, viđenih na prethodnom Đokovićevom nastupu. U drugom meču iste grupe, u večernjem terminu, sastaju se gubitnici Čilić i Izner.

 

Nišikori na potezu

U mečevima drugog kola grupe „Lejton Hjuit“ sinoć su se za novih 200 poena i subotnje polufinale turnira borili Kei Nišikori (pobednik protiv Švajcarca Rodžera Federera) i Kevin Anderson (protiv Austrijanac Dominika Tima). Japanac i Južnoafrikanac su slavili na startu, pa bolji ide dalje bez obzira na rezultate poslednje runde.

O povlašćenom Federeru

Francuski teniski veteran Žilijen Beneto skoro je izjavio „da Federer kontroliše muški tenis“, a novinare u Londonu zanimalo je da li i Đoković položaj vlasnika 20 grend slem titula vidi kao povlašćen. Pogotovo na Australijen openu, čiji je direktor Kreg Tili član stručnog štaba Švajcarca.

– To jeste tema za debatu, ali on na neki način i zaslužuje poseban tretman jer je osvajao Australijan open šest puta i pritom je, verovatno, najbolji teniser u istoriji. LJudi žele da ga vide na centralnom terenu, u udarnom terminu, a to je „Rod Lejver“ u 19.30 – smatra Novak.

Start nove sezone u Dohi

Novak Đoković izabrao je da takmičarsku 2019. godinu počne u Dohi, čiji je turnir dva puta osvajao (2016, 2017), a poslednji propustio zbog oporavka od operacije lakta. Turnir u Kataru pripada seriji 250, a igra se od 31. decembra 2018. do 5. januara naredne godine. Pre toga, svetski br. 1 učestvovaće na egzibiciji u Abu Dabiju zajedno sa Rafaelom Nadalom, Dominikom Timom, Kevinom Andersonom, Karenom Hačanovim i Hjeonom Čungom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari