Bolt ostaje na osam zlata 1foto EPA-EFE VIDAR RUUD

Zlatna medalja u štafeti 4×100 metara na Olimpijskim igrama 2008. definitivno je oduzeta Jamajci i dodeljena Trinidadu i Tobagu Jusein Bolt penzionisao se sa savršenim učinkom ostvarenim na Olimpijskim igrama – devet finala i devet zlatnih medalja, ali devet meseci kasnije skor mu je pokvaren.

Tako je odlučio Sud za sportsku arbitražu u Lozani.

Taj sud je objavio da je sprinteru sa Jamajke Nesti Karteru odbijena žalba na pozitivan doping test tokom Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, odnosno da se poništava rezultat i zlatna medalja koju su Jamajčani osvojili u štafeti 4×100 metara, a čiji je član bio i Bolt. Karter je trčao kao prvi u toj disciplini u kojoj je Jamajka postavila svetski rekord koji iznosi 37,10 sekundi.

Analiza uzorka iz 2016. godine bila je pozitivna na stimulans metilheksaneamin, zbog čega je Jamajci oduzeta medalja. Osim Kartera i Bolta u štafeti u Pekingu učestvovali su i Asafa Pauel i Majkl Frater. Posle završenog postupka saopšteno je da se tako naknadno upisuje da su 2008. na Igrama u Pekingu zlato osvojili sprinteri sa Trinidada i Tobaga, koji su bili drugi, srebro pripada Japanu, a Brazilcima bronza, iako su pre 10 godina završili trku kao četvrti.

Jusein Bolt sada ima zvanično osam zlatnih olimpijskih medalja – po tri u trkama na 100 i 200 metara, i dve u štafeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari