Borba za "pol" poziciju i one manje važne 1head coach Aleksandar Stanojevic and Head coach Dejan Stankovic (R) Fudbal-Super League Season 2021/2022 FK Partizan v Crvena Zvezda Beograd, 19.09.2021. foto: Starsport.rs ©

Dok evropske reprezentacije slobodne termine u UEFA kalendaru koriste za igranje prijateljskih mečeva ili ključne bitke u baraž borbi za nepopunjena kontinentalna mesta na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022, fudbalska lopta miruje u nacionalnim ligama, pa je tako i šampionat Srbije stopiran do prvih dana aprila.

Kako se vikend iza tog završava osnovni deo Superlige, trenerima je važno da im igrači ostanu zdravi i pravi tokom tekuće pauze, kako bi kompletni i spremni ušli u zadnjih 180 minuta borbe za plasman u plej-of, eskiviranje plej-auta ili što bolju „pol-poziciju“ u grupama od (po) osam ekipa. Odnosno nastavak SLS, jer odmah sledi sedam kola.

Tri kluba su već odavno „zakucana“ u osmorci iznad crte, jer su lider Partizan (75 bodova), branilac titule Crvena zvezda (75) i Čukarički (52) na vreme napravili distancu u odnosu na ostale, a jedina ali vrlo važna dilema u ovom trouglu tiče se domaćinistva zaključnog sezonskog večitog derbija, već u uvodnoj rundi doigravanja.

Kroz istoriju duela crveno-belih i crno-belih puno puta se desilo da se igranje na sopstvenom stadionu ne posreći komšijama sa Topčiderskog brda, ali u ovom slučaju i jedni i drugi veruju da bi im gostovanje bio veliki minus u meču čiji ishod bi mogao definitivno odlučiti našeg predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U ovom trenutku je Partizan bliži tom cilju, ali samo na prvi pogled, obzirom da bi ga Crvena zvezda pretekla u slučaju bodovne izjednačenosti posle 30 krugova.

Pre februarskog poraza od večitog rivala i remija sa Napretkom, polovinom marta, tim Aleksandra Stanojevića imao je pet bodova više i držao sudbinu u svojim rukama, a sada može desiti da pred rasplet sklizne sa trona. Pobede protiv TSC-a i Čukaričkog ne bi ga ostavile na vrhu, pošto plasman na kraju regularne faze SLS ne određuje bolja gol-razlika (bolja nego Zvezdina) nego međusobni skor, a ekipa Dejana Stankovića je posle jesenjeg remija u Humskoj slavila na „Rajku Mitiću“.

S tim da je crveno-belima za taj scenario neophodno da pokupe sve sa „talona“ u susretima sa Radničkim 1923 iz Kragujevca i njegovim imenjakom iz Niša.

Čukarički ne može ni na gore ni na dole u 29. i 30. kolu, ali Saša Ilić i njegovi izabranici ne bi ni da pokvare prolećni učinak od četiri trijumfa, dva remija i jednog poraza. Sa 40 bodova i Nišlije su viđene u plej-ofu posle pet remija, dva slavlja i jedne izgubljene utakmice nakon zimskog raspusta, ali ne bi smeli da se opuste protiv Crvene zvezde i Metalca.

Najviše zbog TSC (38) koji im diše za vratom i nakon poraza na startu ovogodišnjeg dela prvenstva samo ređa utakmice s pozitivnim ishodom (tri pobede, tri nerešena rezultata). U stopu ga prati Voždovac (37), iako često oscilira od kako je nastavljena Superliga (tri poraza, dva remija, dva trijumfa). Šestoplasirana Vojvodina (36) makla je svih šest bodova u prva dva kola, ali od tada dobija packe i od koga „treba“ i od koga „ne treba“, pa je i posle smenjivanja trenera Slavoljuba Đorđevića teško zamisliti da će na kraju stići do trke za Ligu konferencije.

Napredak (34) zatvara trenutnu plej-of skupinu, ali njegovi navijači s pravom sumnjaju u gubitak te pozicije, obzirom na skor u poslednjih sedam kola (tri poraza, četiri remija), što je juče posla koštalo šefa stručnog štaba Ivana Stefanovića. Pogotovo što mu se Radnik (33) šunja iza leđa. Još je sastav iz Surdulice hit drugog dela, jer do gostovanja Partizana, pred ovu pauzu, nije nijednom izašao bez ičega iz duela (tri pobede, tri nerešena epiloga), a za to vreme samo puleni Dušana Đorđevića nisu primili gol.

Prelasku u Top 8 nada se i Kolubara (33), iako novajlija u elitnoj diviziji igra promenljivo ovog proleća (tri pobede, dva remija, tri poraza). Mladost (32) nije tako stabilan superligaš kao ranijih godina, pa je i u prolećnom delu sezone šarao sa rezultatima (po tri slavlja i poraza, uz dva remija).

Spartak (31) takođe, o čemu svedoči i pet izgubljenih utakmica u sedam kola tokom 2022. U silaznoj putanji je i novosadski Proleter (28), kog je pet poraza u istom periodu gurnulo u tešku borbu za opstanak.

Ono za šta strepi i povratnik u krem društvo, Radnički 1923 (27), mada je novi trener Nenad Lalatović posle rezultatskih šamara u prva dva kola vezao pet mečeva bez poraza. Metalac (24) ne liči na sebe od prošle godine, kada je završio u gornjem delu tada još glomaznije lige, a tri poraza i dva remija u prolećnom delu ove SLS ne slute slavan kraj sezone. Na kraju koje samo „čudo“ može da zadrži Novi Pazar (22) u najvišem rangu takmičenja, jer dolazak jakog sponzora nije promenio praksu gubljenja mečeva (četiri poraza u sedam kola).

Parovi 29. kola

Radnički 1923 – Vojvodina

Radnički (N) – Crvena zvezda

Kolubara – Mladost

Metalac – Spartak

Novi Pazar – Napredak

Voždovac – Radnik

Partizan – TSC

Proleter – Čukarički

Parovi 30. kola

Vojvodina – Proleter

Čukarički – Partizan

TSC – Voždovac

Radnik – Novi Pazar

Napredak – Metalac

Spartak – Kolubara

Mladost – Radnički (N)

Crvena zvezda – Radnički 1923

Tabela: Partizan 75, C. zvezda 75, Čukarički 52, Radnički (N) 40, TSC 38, Voždovac 37, Vojvodina 36, Napredak 34, Radnik 33, Kolubara 33, Mladost 32, Spartak 31, Proleter 28, Radnički 1923 27, Metalac 24, Novi Pazar 22.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari