Borba za teniski tron Đokovića i Nadala ne prestaje (INFOGRAFIKA) 1Foto: Shutterstock/Leonard Zhukovsky

Španski i srpski teniser ne posustaju, a u 2022. godini ponovo zahuktavaju, borbu za kralja Grand Slam turnira.

Dva člana “velike trojke” tenisa – Rafael Nadal i Novak Đoković – ne posustaju.

Nadal je u 2022. već “uzeo” dva grend slema – Australian Open i Roland Garos, dok je Đoković, pobedom u finalu Vimbldona nad Australijancem Nikom Kirjosom, na svoj konto dodao još jedan grend slem turnir.

Presek stanja u leto 2022. pokazuje da Nadal predvodi “veliku trojku” po broju osvojenih grend slemova sa rekordne 22 titule. Đoković je osvajanjem Vimbldona došao do 21 titule, dok je Švajcarac Rodžer Federer ostao na 20.

“Kralj šljake” Rafael Nadal je čak 14 puta osvajao Roland Garos, četiri puta US Open, te po dva puta Australian Open i Vimbldon, piše Al Jazeera Balkans.

Đoković devet puta osvajao Australian Open

Novak Đoković je najuspješniji bio na Australian Openu, gde je devet puta osvajao titulu, ali zbog “korona afere” nije bio u prilici da se bori za desetu titulu. Srpski teniser je i sedam puta osvajao Vimbldon, tri puta US Open i dva puta Roland Garos.

Švajcarac Rodžer Federer, koji u augustu puni 41 godinu, poslednji grend slem turnir je osvojio 2018. godine, i to Australian Open. Najuspešniji je bio na Vimbldonu, koji je osvajao ukupno osam puta. Australian Open je osvojio šest puta, US Open pet puta i jednom Roland Garos.

Ostatak liste tenisera sa najvećim brojem osvojenih grend slemova u ‘Open eri’ (od 1968.) čine igrači koji već dugo nisu aktivni. To su Pit Sampras, Bjorn Borg, Džimi Conors, Ivan Lendl i Andre Agasi.,

Borba za teniski tron Đokovića i Nadala ne prestaje (INFOGRAFIKA) 2
Autor: Al Jazeera Balkans

Ipak, uzmu li se u razmatranje i teniski uspesi izvan osvajanja grend slemova, odnosno lista osvajnja takozvanih “velikih titula”, onda na vrh izbija Novak Đoković.

Osvajači ‘Velikih titula’

Pod “velike titule” spada osvajanje trofeja na grend slemu, ATP Finalsu, na ATP Masters 1000 turniru ili osvajanje zlata na olimpijskim igrama.

Đoković ukupno ima 64 titule, Nadal 59, a Federer 54.

Borba za teniski tron Đokovića i Nadala ne prestaje (INFOGRAFIKA) 3
Autor: Al Jazeera Balkans

U nastavku donosimo detaljan pregled uspeha Nadala, Đokovića i Federera kroz istoriju.

Borba za teniski tron Đokovića i Nadala ne prestaje (INFOGRAFIKA) 4
Autor: Al Jazeera Balkans

S obzirom na godine, izgledno je očekivati okršaj Nadala i Đokovića i borbu za kralja grend slemova.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari