Boriša Simanić: U Zvezdi ću da sazrim kao čovek i kao igrač 1Foto: Starsport

NBA skauti već imaju teftere pune igračkih karakteristika tinejdžera na čijim kvalitetima Crvena zvezda narednih godina planira da izgradi budućnost kluba. Da zaista poseduje to „zrno talenta“ predodređeno da „proklija“ u vrhunskog igrača Boriša Simanić je pokazao i na nedavnom završnom juniorskom fajnal-ejtu u Berlinu, gde su u konkurenciji najboljih juniora Starog kontinenta, treneri prstom pokazali ka Simaniću kao najboljem i najkorisnijem igraču.

*Na završnom turniru učestvovali su sve sami šampioni Evrolige u juniorskoj konkurenciji. Šta je nedostajalo protiv Barselone pa da treće uzastopno finale krunišete drugom titulom?

– Ovo je bilo i moje treće finale, tu su još od 2014. i Aleksa Radanov, naši treneri Glišić i Mijović. Veliki uspeh za nas kao klub, i lično, žao mi je tog finala. Kada se osvrnem na celu evroligašku juniorsku sezonu, odlično smo odigrali turnir u Železniku, a ovaj u Berlinu je bio vrlo jak i sa ujednačenim i dobrim timovima.

* Koliko je otežavajuća okolnost u tom nastojanju bila činjenica da niste imali klasičnog centra i da si sa 208 centimetara bio najviši igrač, po vokaciji krilni-centar ili krilo?

– Nismo imali probleme te vrste, treneri su se trudili da sve ovo što ste naveli bude naša prednost sa bržom igrom i time što sam u stanju da šutiram za tri poena i mogu da razvlačim odbrane i izvlačim centra na spoljne pozicije.

* Lijetuvos vas je porazio u grupi, a za plasman u finale morali ste da dobijete Real dvocifrenom razlikom. Kako ste u samo tri dana toliko podigli nivo igre?

– Lijetuvos se prvo vratio na turnir posle nekoliko godina odsustva, i iznenadili su mnoge. Klasična litvanska škola, sve su pogodili u drugom poluvremenu, mučili su kasnije i Real i izgubili od Albe. Nemački tim smo poznavali, ali ovo je sada bio njihov teren, i to su bile dve potpuno drugačije utakmice; Real je po mom mišljenju bio najbolja ekipa na turniru, ali smo ih dobili 15 razlike u drugom poluvremenu. Tim sastavljen čak od šestorice stranaca, koji je tamo pratila i klupska televizija, ali smo odigrali muški tu utakmicu.

* U sastavu „kraljevskog kluba“ bio je i Dino Radončić, momak iz Zrenjanina, koji je nedavno čestitao prvotimcima Zvezde na osvajanju ABA lige. Koliko poznaješ Radončića i koji su njegovi osnovni igrački kvaliteti?

– Izvanredan igrač, vrlo snažan, dobar u prodoru i znam da je veliki zvezdaš. Dobro je odigrao turnir u Berlinu, u prve dve utakmice je nosio svoj tim, ali nisu imali sreće što su bili sa nama u grupi.

* U generaciji igrača rođenih 1998. i 1999. pojedinci već igraju za prvi tim svojih klubova. Ko se po tvom mišljenju posebno izdvaja?

– U svakom timu u Berlinu bilo je po nekoliko igrača koji su odigrali odlično. Što se tiče nas mlađih u Evropi, koji već igramo u seniorskim timovima i treniramo sa njima, tu je svakako odskočio Luka Dončić (prvotimac Real Madrida prim. aut).

* Koje su specifičnosti Barselone, ekipe koja deluje zaista impresivno?

– Videli ste da Barselona izgleda izvanredno, tim sa puno stranaca, dobrih igrača, ekipa koja igra zonski presing i ima odlične šutere. Oni su u Berlin stigli pomalo u senci drugih favorita jer su dobili vajld kard. Real ih je pobedio na kvalifikacionom turniru u Ospitaletu…

* Uz Radanova imaš iskustvo osvajanja trofeja Evroligi, a vas dvojica ste nedavno potpisali profesionalne ugovore sa Zvezdom. Šta te je opredelilo na to uprkos interesovanjima evropskih velikana i šta bi preporučio vršnjacima iz Srbije koji premladi odlaze u inostranstvo?

– Mislim da je ovo najbolji put za moju karijeru. U dogovoru sa porodicom u kojoj su svi veliki zvezdaši, odlučio sam da ostanem ovde. Taj odlazak u inostranstvo kada ste maloletni ili na granici punoletstva je vrlo rizičan. Hteo sam da ovde počnem svoju profesionalnu karijeru, da sazrevam kao čovek i igrač, pa ćemo za dalje videti…

Trener nas zna u dušu

* Koje su odlike trenera Glišića i da li vam je u praktičnom smislu preneo svoja iskustva sa brojnih kampova u Argentini, Španiji…?

– Zna nas odlično, sa nama je već tri sezone i prati većinu od nas još iz najranijih kadetskih dana. Odlično se razumemo, i zna svakoga od nas u dušu, ali zna i da podvikne kada napravimo neku glupost na terenu.

     

Uskoković blistao

*Ko je po tvom mišljenju bio otkrovenje u timu Crvene zvezde na završnom turniru u Berlinu?

– Najveće otkrovenje je svakako bio Aleksa Uskoković. Doneo nam je mnogo energije, pravio je ogroman pritisak na spoljnu liniju svakog tima, a mlađi je od nas godinu dana i još uvek igra za kadetski tim zajedno sa Momirovim i Radakovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari