Borjan: Ne bih mogao da igram za Dinamo ili neki drugi hrvatski klub 1Foto: Srđan Stevanović /Starsport

Milan Borjan ima bogatu sportsku ali i životnu priču koja je započela u Kninu, ali se zbog rata u bivšoj SFRJ nastavila u Beogradu, pa kasnije u Kanadi u kojoj i danas živi njegova porodica. Sticajem okolnosti, kao kapiten reprezentacije Kanade, golman Crvene zvezde igraće protiv Hrvatske u grupnoj fazi narednog Svetskog prvenstva u Kataru.

Novinari hrvatskog Indeksa uradili su interesantan intervju sa kapitenom Crvene zvezde i sinoninom svih većih uspeha crveno-belih i prethodnih šest-sedam godina.

Porodica Borjan morala je 1995. godine zbog „Oluje“ da izbegne u Beograd, ali se kasnije preselila u Kanadu.

„Poštujem svakoga, u Hrvatskoj imam nekoliko prijatelja za koje bih ruku u vatru stavio. Puno puta su mi u životu pomogli, kao i ja njima. Uzbuđen sam što ću igrati protiv Hrvatske. To je reprezentacija koja ima niz velikih igrača, Modrić, Perišić, Vida, da ne nabrajam dalje. Provokacija s moje strane neće biti, a nadam se ni s njihove. Tu smo da igramo fudbal, a ne da se bavimo politikom. Prošlo je 30 godina od rata, mislim da je vreme da se i s jedne i s druge strane prekine s tom pričom. Ja to gledam ovako: oni stariji, koji su prošli te događaje, znaju što je bilo, a mlađi, koji pojma nemaju o tome, danas to komentarišu. Ne mogu reći ni dobro ni loše ni za jedne ni za druge. Ne želim da ulazim više u te priče, ali samo ću reći da sam ponosan na to gde sam rođen i uvek ću se ponositi time. Tako su me odgojili, ali poštujem svačije mišljenje“, istakao je Borjan.

Kapiten Crvene zvezde poručio je da nikada ne bi mogao da igra ni za jedan hrvatski klub.

„Ne bih. Nemam ništa protiv klubova iz Hrvatske, ali zbog čitave priče, zbog svih tenzija, ne bih prihvatio. Ja sam zvezdaš, kapiten sam Zvezde i ne dolazi u obzir da iz Zvezde odem u Dinamo ili neki drugi hrvatski klub. I zbog sebe, zbog svoje porodice, zbog svega što se dogodilo, nema šanse“, iskren je Borjan.

Otkrio je dugogodišnji golman Zvezde i da ima ponudu da produži ugovor sa srpskim velikanom, ali i primamljive varijante iz MLS lige.

„Sa Zvezdom imam ugovor još godinu dana i ponudili su mi novi. Videćemo kako će završiti pregovori. Tu sam, dobro mi je u Zvezdi, Zvezdaš sam od malena i videćemo šta se biti dalje. Imam neke ponude iz MLS-a i na upravi je da odluči hoće li me pustiti ili ostajem na Marakani“, poručio je iskusni golman, upitan i da prokomentariše sukob sa trenerom Dejanom Stankovićem zbog kojeg je zimus želeo da napusti klub.

To je završena priča. Dejan i ja imamo sad odličan odnos, jurimo duplu krunu, a to se vidi i na terenu. Sve što je bilo ostavili smo iza sebe, jedino je Zvezda važna.“

Borjan je, pričajući o kvalitetima reprezentacije Kanade, poručio i da snaga ekipe nije samo u znanju vedeta svetskog formata poput Alfonsa Dejvisa iz Bajerna.

„Sećam se kad se prvi put pojavio u reprezentaciji, kad sam ga prvi put video. Nisam mogao da verujem. Ta njegova lepršavost na terenu, ta brzina, energija. On je još uvek dete koje uživa u fudbalu. Imamo stvarno nekoliko odličnih igrača. Džonatana Dejvida iz Lila, Larina iz Bešiktaša, tu je i Hačinson koji donosi iskustvo, sigurnost i stabilnost u ekipu. Tu su i Stiven Euštakiju iz Porta, pa Sem Adekugbe koji takođe igra u Turskoj“, priča Borjan i napominje da bi u Kanadi fudbal po popularnosti mogao da dostigne hokej: „Donedavno nas je gledalo tri, četiri hiljade gledalaca. Sada naše utakmice prati po 40, 50 hiljada“, pojansio je rast popularnosti fudbala u Kanadi, kapiten tamošnje reprezentacije.

Veruje i u reprezentaciju Srbije koja sa velikim ambicijama ide u Katar.

„Imaju odlične šanse, iako imaju jako tešku grupu. Imaju fenomenalne igrače, Piksi je u ekipu doneo drugačiji mentalitet, imaju sad potrebnu hemiju, a to su pokazali i u kvalifikacijama. Nije lako pobediti Portugal na njegovom terenu. Želim im svu sreću. Srbija je uek imala jaku reprezentaciju, ali uvek bi im nešto nedostajalo. Stvar je bila u mentalitetu i hemiji u svlačionici. Piksi je to sjajno složio i mislim da sad mogu da naprave jako lepe stvari na SP-u.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari