Borjan spasio Zvezdu 1Foto: Tviter /FK Crvena zvezda

Hod po klizavom tepihu predstavljaće, gotovo izvesno, za fudbalere Crvene zvezde kvalifikacije za grupnu fazu Lige šampiona.

Već na samom startu, umesto očekivanog trijumfa, izabranici Vladana Milojevića odigrali su bez golova na terenu Spartaksa. Uprkos apsolutnoj dominaciji, pred kraj meča mogli su čak i da nagrabuse da kiks štopera Babića, golman Borjan nije pretvorio u sigurnu intervenciju u situaciji jedan na jedan sa protivničkim fudbalerom. Idućeg utorka na stadionu “Rajko Mitić”, crveno-beli bi trebalo, po svemu viđenom sinoć u Rigi, da preslišaju šampiona Letonije, pod uslovom da shvate značaj reči efikasnost i konkretnost i jednostavnost u samoj završnici i tako se nađu u narednoj rundi kvalifikacija za najelitnije takmičenje.

Zbog kapaciteta od svega dve hiljade mesta u Jurmali, Spartaks je sinoć ugostio Crvenu zvezdu na više nego praznom stadionu u Rigi; na prvom zvaničnom meču u sezoni, crveno-beli se nisu proslavili u prestonici Letonije protiv rivala koji je trenutno tek na četvrtom mestu domaćeg šampionata. Iako je u medijima bio najavljen, Meleg je izostavljen iz startne postave, a od debitanata u istoj je bio samo napadač Stojiljković i to zahvaljujući nedavnom transferu Pešića. Nažalost, napadač Brage, na jednogodišnjoj pozajmici u Zvezdi, morao je meč da završi već u 17. minutu zbog povrede, a Pavkov je kao njegova zamena još jednom pokazao zbog čega više od godinu dana ne uspeva da se nametne stručnom štabu šampiona Srbije. Trener Milojević ispoštovao je dobre partije Milića u pripremonm periodu, svrstavanjem u prvih 11, baš kao i Rodića i Radonjića, učesnika Svetskog prvenstva u Rusiji, koji su insistirali da ranije završe sa odmorom kako bi što spremniji bili za start kvalifikacija za Ligu šampiona.

Sve do ulaska Ebesilija na početku drugog poluvremena, što je uslovilo pomeranje Bena na omiljenu poziciju desnog ofanzivnog, Radonjić je bio ubedljivo najdominantniji fudbaler na terenu. “Lomio” je i poigravao se sa čuvarima po levoj strani; namestio je zicer Benu i Pavkovu kojima je okvir gola izgledao kao rupica u bilijaru. Zvezda je generalno imala velikih poteškoća da probije bunker; pomeranjem Bena u drugom poluvremenu, crveno-beli su imali jasniji balans i više prostora za pas u samoj završnici, ali od 18 pokušaja, svega su tri išla u okvir gola. Spartaks je pak šanse vrebao iz prekida i kontri i na oba načina mogao je da matira golmana Borjana.

U prvoj situaciji; Rodić je odlično odreagovao na levoj stativi “proplivalog” Borjana, dok je u 87. minutu čuvar gola Zvezde spasio saigrače briljantnom intervencijom posle neviđenog kiksa Babića, koji je uslovio situaciju jedan na jedan pred golom srpskog šampiona. Na većem i daleko kvalitetnijem terenu stadiona “Rajko Mitić” crveno-beli bi trebalo da lakše u delo sprovedu zamišljeno; posed lopte ni u Letoniji nije bio problem, ali jesu završni pas i sama kreacija kroz sredinu, segmenti u kojima je Ebesilio, vidno nespreman, posebno podbacio.

APOEL se obrukao

Ako prođe letonski Spartaks Jurmalu u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Crvena zvezda će najverovatnije opet na Baltik umesto očekivanog puta na Kipar. Naime, projektovani rival crveno-belih u drugom kolu, APOEL iz Nikozije je doživeo katastrofu na otvaranju sezone! Iako izraziti favoriti, Kiprani su doživeli debakl na gostovanju litvanskoj Suduvi. Prvak Litvanije je pregazio APOEL sa 3:1 zahvaljujući neverovatnom otvaranju meča i trostrukom strelcu Sisiliji. Moglo je da bude i 3:0, ali je APOEL u poslednjim sekundima meča postigao gol nade pred revanš.

Milojević: Nije to Zvezda koju sanjam

– Imali smo dosta stopostotnih šansi… Nismo dali, idemo dalje, prva je utakmica, imamo igrače koji su sad došli, dvojicu koji su bili na Mundijalu. Ovo im je prva utakmica, opredelili smo se da ih stavimo i treba nam vreme. Ne mogu da kažem da nisam zadovoljan, a nisam ni prezadovoljan. Nije to Zvezda koju ja hoću i koju sanjam – samokritičan je trener Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari