Boston nije favorit u finalu sa Golden Stejtom 1epa09985725 The Boston Celtics celebrate as center Al Horford (R) holds the Bob Cousy trophy after winning the NBA Eastern Conference Finals series between the Miami Heat and the Boston Celtics at FTX Arena in Miami, Florida, USA, 29 May 2022. EPA-EFE/RHONA WISE SHUTTERSTOCK OUT

Boston Seltiksi su, uz Lejkerse, sa 17 titula šampiona najtrofejnija franšiza u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi na svetu. Ipak, u ovom veku samo jedanput su stigli do „prstena“ (u sezoni 2007/08) i ne može se reći da su favoriti u duelu sa Voriorsima.

Tim koji će pokušati da osvoji 18. titulu za Boston počeo je da se formira još 2014. godine, kada je na draftu izabran Markus Smart (6. pik), a dve godine kasnije draftovan je Džejlen Braun (3. pik). Na draftu 2017. je kao treći pik izabran Džejson Tejtum i ispostavilo se da je sa njim franšiza dobila veliku zvezdu, koju je čekala još od kad je u prevremenu igračku penziju otišao legendarni Leri Bird.

Činilo se da Boston sa ovom trojkom ima kvalitet da se bori za prsten, ali su zbog pogrešnih odluka menadžmenta kluba, kao i zbog povreda ključnih igrača igrali tri puta u finalu Istoka, ali nisu uspevali da dođu do prilike da se bore za „prsten“.

Tokom prošlog leta vlasnici franšize odlučili su da trener Bred Stivens zameni Denija Ejndža na funkciji generalnog menadžera, a njegov prvi potez je bio da trejduje pleja Kembu Vokera u Oklahoma siti, a da u Seltikse zauzvrat vrati veterana Ala Hoforda, koji je u ekipu prvi put doveden još 2016. kao slobodan agent, ali je u međuvremenu najuren iz ekipe.

Stivens je napravio još jedan ključni potez jer je za svog zamenika na klupi postavio Imea Udoku, dotadašnjeg asistenta u Bruklin Netsima. Trener koji uz američko ima i nigerijsko državljanstvo karijeru je počeo kod Grega Popoviča u San Antoniju. Za samo godinu dana promenio je karakter tima i od ekipe koja je redovno gubila najvažnije mečeve stvorio tim koji igra najbolju odbranu u NBA i koji je prvi put od 1974. godine pobedio u sedmoj utakmici plej-of serije van „Boston gardena“.

Veteran Al Hoford dobiće pet miliona dolara zbog plasmana Bostona u veliko finale NBA lige. Košarkaš koji je letos stigao u trejdu iz Oklahoma Sitija potpisao je ugovor na 14,5 miliona dolara, ali je na osnovu bonusa za trijumf u finalu Istočne konferencije dobio dodatnih pet miliona, dok mu za eventualno osvajanje „prstena“ sleduje dodatnih sedam miliona dolara.

Hoford, kome je ovo 15. sezona u NBA ligi, do sad je držao rekord kao igrač sa najviše odigranih utakmica u plej-ofu (141) bez plasmana u veliko finale, ali je sad ovo dostignuće prepustio bivšem saigraču iz Atlante Polu Milsapu, koji je nastupio na 130 mečeva doigravanja bez prilike da se bori za titulu.

Finalna serija plej-ofa NBA lige startuje 2. juna (03.00), a prvi meč igra se u San Francisku, a prsten će osvojiti ekipa koja prva dođe do četiri pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari