Fudbalska reprezentacija Brazila pobednik je Kupa konfederacija, pošto je u nedelju uveče u finalu u Rio de Žaneiru pobedila Španiju sa 3:0. Golove za domaćina postigli su Fred, u 2. i 47. minutu, i Nejmar u 44. minutu. Utakmicu na renoviranom stadionu Marakana pratilo je 73.000 navijača.

Ovom pobedom Brazil, koji će iduće godine biti domaćin i Svetskog prvenstva, prekinuo je niz aktuelnog svetskog i evropskog šampiona Španije od 29 utakmica bez poraza u zvaničnim takmičenjima.

Napadač petostrukog svetskog šampiona Brazila Nejmar osvojio je Zlatnu loptu – proglašen je za najboljeg igrača turnira.

Srebrna lopta pripala je reprezentativcu Španije Andresu Inijesti, dok je Brazilac Paulinjo osvojio Bronzanu loptu.

Najbolji strelac turnira, osvajač Zlatne kopačke, jeste Španac Fernando Tores, koji je postigao pet golova. Brazilac Fred osvojio je Srebrnu loptu postigavši takođe pet golova, ali je na turniru odigrao više minuta od napadača Čelsija.

Nejmar je treći najbolji strelac sa četiri gola.

Najbolji golman turnira je Brazilac Žulio Sezar, a nagradu za fer-plej osvojila je selekcija Španije.

„Brazilska reprezentacija je pokazala svetu da svi moraju da je poštuju. Ostvarili smo veliku pobedu protiv najboljeg tima na svetu, za koji igraju najbolji igrači sveta, nismo se krili na terenu“, rekao je Nejmar.

„Dali smo sve od sebe. Svi smo trčali i igrali veoma snažno – a to pokazuje da smo veoma jak tim“, dodao je.

Posle nešto lošijih rezultata, Brazil je na rang listi Svetske fudbalske federacije pao na 22. mesto, ali je posle pobede nad Francuskom (3:0) u prijateljskoj utakmici početkom juna, vezao pet pobeda na Kupu konfederacija.

Selektor Brazila Luiz Felipe Skolari rekao je da su njegovi igrači „dostojanstveno predstavili zemlju“.

„Pored kvaliteta naših igrača, veliko poštovanje na Kupu konfederacija zaslužuju i naši navijači. Svi su nas podržavali i verujem da je to veoma važno, da nastavimo jedinstveno, u tom duhu… Kada smo zajedno, veoma smo snažni“, rekao je Skolari.

Navijači koji su uzvikivali „šampion se vratio“, očekivaće posle ovog trijumfa da Skolari ponovi uspeh iz 2002. godine, kada je Brazil trijumfovao na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji.

„Pobeda na Kupu konfederacija otvara put i pruža navijačima veru da smo oformili tim koji može biti konkurentan i koji može da osvoji titulu na Svetskom prvenstvu 2014. godine. Tim je napravljen uz mnoge teškoće i verujem da je ovo nadogradnja, da su igrači stekli dodatno poverenje navijača. To omogućava ekipi da igra na drugačiji način“, rekao je selektor „karioka“.

Skolari je na klupi Brazila zamenio Manoa Menzesa koji je otpušten u novembru, jer se Fudbalskom savezu nije svideo njegov metod rada.

„Prvo sam morao da formiram tim, da ograničim broj igrača. Morao sam da im ulijem samopouzdanje. Morali smo da osvojimo turnir da bismo se osećali dobro. Cele godine ćemo igrati sa odličnim timom, znajući da moramo da radimo mnogo više da bismo dostigli nivo Španije, Nemačke i Argentine“, rekao je Skolari.

„Još moramo mnogo toga da naučimo. Moramo da imamo više vere u tim, da znamo da imamo kapacitet da pobedimo. A onda, ko zna, možda dostignemo viši nivo i odigramo bolje nego što smo igrali u finalu protiv Španije“, rekao je brazilski trener.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari