Breša kao opomena 1Foto: STARSPORT

Mečevi sa Galatasarajem verovatno će još dugo imati, osim košarkaške i onu drugu konotaciju nakon što je 21. novembra 2014. u Istanbulu pred evroligaški meč sa istoimenim protivnikom, ubijen Marko Ivković, navijač Crvene zvezde.

S tim u vezi, bojkot započet sredinom prošle sezone, najtemperamentniji navijači crveno-belih prekinuće samo za večerašnji susret sa Galatasarajem (19.00) u okviru 5. kola Evrokupa.

Nesumnjivo, izabranici trenera Tomića imaće najvatreniju moguću podršku od starta sezone. Biće to ujedno i najpogodnije tlo da crveno-beli prebole neshvatljivo doživljeni poraz u Breši u prethodnom kolu kada su prokockali plus 22 iz prve četvrtine.

Galatasaraj je tokom leta napravio radikalne promene na svim nivoima: novo rukovodstvo, pritisnuto finansijskim problemima, napravilo je potpuno nov tim od stranaca i domaćih igrača željnih dokazivanja. Trener Erdogan u rosteru ima 11 novajlija i prekaljenog starosedeoca Goksenina Koksala. Težak raspored u domaćem prvenstvu rezultirao je sa tri uvodna poraza, dok u Evrokupu turski predstavnik ima polovičan učinak (2-2). Da nisu poraženi na jedan posed na prethodnom meču u Istanbulu od Monaka (85:86) danas bi se o njima pričalo kao o najprijatnijem iznenađenju.

– Očekuje nas utakmica sa ekipom koja igra mnogo bolje nego što to njeni rezultati trenutno pokazuju. Igru turskog tima kreiraju dobri stranci, Vebster, Herison, Zek August, Slovenac Jaka Klobučar, ali imaju i nekoliko dobrih domaćih igrača koje predvodi bek i kapiten Koksal – pohvalio je Milan Tomić, trener crveno-belih, večerašnjeg rivala.

Ofanzivno, Galatasaraj je među pet najboljih ekipa u Evrokupu (86,3). Hejs (15,5p, 8,3sk) i Herison (17,7p, 3,7as) dominiraju u napadu, koji Galata teži da rešava u ranoj fazi, na nepostavljenu odbranu. Vebster je sa 6,3 asistencije vodeći organizator igre ekipe koja defanzivno gotovo da ništa ne može da odbrani. Sa prosečnih 90 poena po meču, trenutno su 23. najgora odbrana u Evrokupu.

– Dakle, miks stranih i domaćih, na prvom mestu iskusnih igrača, koji igraju dobru napadačku košarku. Zato moramo da odigramo dobru odbranu, da igramo snažno sa puno energije, čime bismo stvorili uslove da dođemo do važne pobede i bodova – jasan je Tomić koji će moći da računa na sve igrače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari