Buđenje ili trenutni bljesak 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je konačno zasijala i na međunarodnoj sceni i protiv Slovan Libereca (5:1) ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji kada su u pitanju takmičenja po grupama nekog evrokupa.

Dugo su crveno-beli tražili sebe na nekom od takozvanih velikih mečeva.

Poverenje u trenera Dejana Stankovića ozbiljno je bilo poljuljano lošim izdanjima u kvalifikacijama protiv Tirane (1:0) i Ararata (2:1).

Ispadanje od Omonije na penale doživljeno je kao neuspeh, naročito ako se zna da je njegov prethodnik Vladan Milojević sa dva uzastopna učešća u Ligi šampiona podigao lestvicu na nerealnu visinu, koju je sa trenutnim timom i budžetom teško preskočiti.

Štucali su crveno-beli i protiv nejakog Partizana u večitom derbiju pre samo nedelju i po dana.

A onda se dogodio Liberec.

Meč koji je pokazao kako zapravo treba da funkcioniše igra crveno-belih.

Utakmica na kojoj je bilo i negativnih strana, naročito kod nedostatka koncentracije cele odbrane prilikom primljenog gola, ali na kojoj su ipak prevagnule sve one pozitivne.

S druge strane, tačno je da nije Liberec ekipa evropskog renomea protiv koje je visoka pobeda iznenađenje.

Tačno je i da je Zvezda u četvrtak uveče golove dala, fudbalskim rečnikom, na vreme, tako da nije bilo trenutaka kada je ekipa mogla da upadne u paniku.

Istina je i da su crveno-beli u ozbiljnijem takmičarskom ritmu od ekipe kojoj je u Češkoj prvenstvo trenutno u prekidu zbog pandemije korone. Međutim, uprkos svim olakšavajućim okolnostima za Liberec, ova pobeda je za Zvezdu i Dejana Stankovića pre svega bitna sa psihološkog aspekta.

(Pre)dugo je novajliju u trenerskom poslu pratio oreol nekoga ko ne ume da ekipu pripremi za veliki meč, za onaj koji direktno utiče na prolaz ili ispadanje, pa čak i za onaj koji je bitan za prestiž, kao što su večiti derbiji.

Iako je utakmicu protiv Libereca vodio njegov pomoćnik Nebojša Milošević, pošto je prvi trener bio suspendovan zbog verbalnog napada na sudiju u prvom kolu protiv Hofenhajma, nema dileme da je ovo pobeda celog Stankovićevog tima, a samo bi laik pomislio da šef struke crveno-belih sve odluke donosi sam i bez konsultacija sa svojim trenerskim pulom.

Euforija koja je u javnosti zavladala u danu posle pobede nad ekipom koja je sedmoplasirana u prvenstvu Češke mogla bi da bude kontraproduktivna i za Stankovića i za igrače.

Cilj da se na proleće igra u nokaut fazi Lige Evrope još uvek nije ostvaren i do njega crveno-bele deli još četiri velika koraka.

Rezultati u kontinuitetu su jedino merilo uspeha, a na novom izazovu Zvezda će biti već sledećeg četvrtka kada na „Rajko Mitić“ stiže Gent.

Iako je belgijska ekipa kod kuće deklasirana od Hofenhajma (1:4), a prethodno je izgubila i od Libereca (0:1), ne treba gajiti iluzije da će se u Beogradu samo šetati terenom.

Naročito ako se zna da im od te utakmice zavisi da li uopšte mogu da se upuste u trku za jedno od prva dva mesta.

I protiv Genta će krucijalno biti „otkjučati“ rivala na vreme, postići gol što pre koji bi kasnije omogućio mirnoću u igri.

Sa ovog aspekta ostaje nam samo da se pitamo šta bi se dogodilo da Liberecu nisu brzo dati golovi i da je gostujuća ekipa protokom vremena dobijala na samopouzdanju.

Protiv Čeha je srećom po prvaka Srbije sve išlo po planu, ali teške utakmice na sve ili ništa tek stižu za ekipu sa „Mitića“. A u njih treba ući sa samopouzdanjem, ali bez potcenjivanja protivnika.

Za Stankovićev stručni štab sada sledi period pripreme za Gent, a potom i vreme za analizu zašto pojedini igrači, poput Bena, zablistaju u Evropi, pa ih nema na domaćem terenu, pa opet zablistaju…

Jedini koji je od početka sezone konstantno u formi je Aleksandar Katai i često mu se na teret stavlja da mora, kao svojevremeno Marko Marin, da svojom igrom sam „vuče“ ceo tim.

Jedan od razloga za promenljivost forme su sigurno i (pre)česte rotacije koje sprovodi Stanković u želji da tim ima stalnu svežinu.

Drugi razlog, na koji trener nije mnogo mogao da utiče, leži u korona virusu, koji je nekoliko prvotimaca preležalo od početka priprema.

Nezvanično se na „Mitiću“ priča i da prvotimcima klub ponovo više meseci nije isplatio redovne zarade, što bi mogao da bude uzrok igara toplo-hladno kod inostranih fudbalera.

Ukoliko je to tačno, onda je na leđima Stankovića još veći teret da uspe da ekipu motiviše za najviše domete dok uprava ne smisli kako da finansijski isprati dobre rezultate.

Zvezdi ne ide na ruku to što je ove sezone tek dva meča odigrala na „Mitiću“, a zbog korone klub ne može da materijalizuje to što bi većinu ulaznica lako rasprodao.

Stanković čestitao Miloševiću

Dejan Stanković je posle utakmice istakao da velike zasluge idu na račun pomoćnika Nebojše Miloševića koji je vodio meč, a za koga je u šali rekao da već može da krene da se useljava u njegovu kancelariju.

– Fenomenalno, deset od deset za Milošketa. Polako je počeo da unosi stvari u kancelariju, već sam zabrinut… Šalim se, svi u stafu su fenomenalno spremili utakmicu. Čestitam Miloševiću na zaista velikoj pobedi – izjavio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari