Čak 38 NBA igrača nastupiće na Evropskom prvenstvu u košarci 1Rudi Gober (Francuska) i Nikola Jokić (Srbija na meču Juta- Denver. Foto: EPA-EFE

Čak 38 NBA košarkaša nastupiće u evropskim reprezentacijama koje u avgustu igraju kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo 2023. godine, a potom u septembru učestvuju na Evropskom prvenstvu.

Igrači iz najkvalitetnije lige na svetu igraće u 18 evropskih selekcija na šampionatu Starog kontinenta, a najviše, čak petorica, nastupiće za Francusku.

Po trojica NBA igrača pozvani su u reprezentacije Nemačke, Hvatske, Turske, Grčke, Slovenije i Španije, dok će po dvojicu imati Gruzija, Litvanija, Italija i Ukrajina.

U grupi reprezentacija koje imaju jednog igrača iz NBA lige su Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka. Finska, Izrael, Crna Gora i Poljska.

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić nije pozvao Bobana Marjanovića (Hjuston), bek Atlante Bogdan Bogdanović je povređen, Aleksej Pokuševski (Oklahoma) i Nikola Jović (Majami) nisu dobili dozvole svojih klubova da nastupaju na ovom takmičenju, a Nemanja Bjelica, koji je osvojio šampionski prsten sa Golden Stejtom, pre nekoliko dana napustio je NBA i postao član turskog Fenerbahčea.

Od poznatih igrača iz Evrope koji igraju u NBA na ovom prvenstvu, između ostalih, neće igrat centar Crne Gore i dvostruki učesnik „ol star“ mečeva Nikola Vučević i prvi pik sa ovogodišnjeg drafta, Italijan Paolo Bankero.

Evropsko prvenstvo će biti održano od 1. do 18. septembra, a titulu osvojenu 2017. brani reprezentacija Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari