"Čekalica" koja donosi rezultate 1Foto: STARSPORT

Protiv kvalitetnijih od sebe Crvena zvezda je prošle sezone u Ligi Evrope umela da se adaptira na vreme, prilagodi protivniku i u većini slučajeva rezultatski dobro prođe.

Krasnodar, Keln, pa i CSKA nisu se naigrali, niti „rezultatski ostvarili“ iako su tehnički i atletski imali bolje i obučenije igrače.

Nešto slično viđeno je u prvom kvalifikacionom meču za ulazak u grupnu fazu Lige šampiona; Salcburg se na „praznom“ stadionu „Rajko Mitić“ postavio kao tehnički, fizički i atletski bolji rival. Nametnuo je svoj stil igre sa brzom transformacijom prouzrokovanom mahom konstantnim pritiskom na Jovičića i Krstičića. Gotovo svaki pogrešan pas ili lošiji prijem pretvarali su u potencijalnu kontru, međutim trener Milojević uspeo je tokom utakmice da se prilagodi nastalim okolnostima, pretežno preskačući sredinu terena, dugim loptama pokušao je što više da izmori štopere Salcburga, a pogotovo zaista odlične veznjake Samasekua i Haidaru. U takvoj konstelaciji Zvezda je u poslednjih dvadesetak minuta ostvarila skoro 100 preciznih dodavanja, osetno više u odnosu na kompletiranih 89 do 60. minuta utakmice. Više dobijenih vazdušnih duela mogla je da materijalizuje preko Degeneka i Stojiljkovića, sa krajnjim utiskom da je bila konkretnija, uprkos terenskoj inferiornosti. Aktivnih 0:0, uz činjenicu da je u dosadašnjem toku kvalifikacija u gostima primila samo jedan gol, stilom igre Zvezda već sada uveliko podseća na Atletiko Madrid i Čelsi. Revanš naredne srede trebalo bi da pokaže da li se igra sa puno duela, taktičke discipline i upornosti slaže sa zvezdicama na mušemi Lige šampiona.

Salcburg je kod kuće poslednji put izgubio još u novembru 2016. godine. Do meča sa Crvenom zvezdom bio je u seriji od 13 pobeda prosečno postižući 3,5 golova. Austrijanci su u Beogradu imali posed lopte 61 odsto, ostvarili su čak 376 kompletiranih pasova i nesumnjivo će u revanšu još više napadati. Zvezdi je u Beogradu odgovaralo to što Salcburg nije previše napadao po bokovima; Degenek i Savić, odnosno Babić su se samim tim manje kretali po širini, osećajući se sigurno u vazdušnim duelima sa Daburom (ove sezone već postigao sedam golova) i podjednako snažnim Jabom.

– Ključno je da ne pravite greške. Nismo igrali najbolji fudbal koji umemo, ali nismo ni pravili greške. Za razliku od prethodnog protivnika Spartaka, Salcburg je pokušavao da igra fudbal i radio je to dobro. Mi samo treba da zadržimo fokus, koncentraciju i da ostvarimo prolaz u revanšu – zadovoljan je rezultatom Ben, koji kao organizator igre nije bio posebno istaknut.

Zvezda je i bez igre „po zemlji“, pasova u prostor i dubinu imala konkretnije prilike; prilikom prekida je koristila skočnost i snagu Degeneka, odnosno golgeterski instinkt Stojiljkovića. Ben nije bio zabrinut zbog tehničke inferiornosti i brzinske neuporedivosti u odnosu na rivala.

– Vidite, ako prođemo u Ligu šampiona, baš me briga da li će nam neko reći da igramo kao Atletiko ili Čelsi. To je takva vrsta i način fudbala. Sve dok donosi rezultat, ja sam zadovoljan. Ako u revanšu odigramo 1:1, biću srećan. Sve smo opasniji iz prekida, a u ovakvim utakmicama je to jako bitno oružje. Vežbamo na treninzima i ako nam se ukaže takva šansa u revanšu, iskoristićemo je. Očekujem podršku naših navijača, video sam letos na pripremama koliko ih ima u Austriji – poručio je jedan od najboljih fudbalera Zvezde.

Zvezda prolazi posle 0:0

Gledajući kroz istoriju, Crvena zvezda je ukupno 11 puta prvu utakmicu nekog međunarodnog dvomeča igrala bez golova. U šest slučajeva se na kraju radovala, dok je pet puta eliminisana. Kada je u pitanju prvo bio beogradski susret, kao što je sada protiv Salcburga, crveno-beli su četiri puta prošli, a tri puta ispali.

Krstičić: Ulazi sledeće nedelje

Crvena zvezda ostaje na četiri primljena gola na 12 evropskih utakmica kod kuće pod vođstvom Vladana Milojevića. Nenad Krstičić se mnogo potrošio u prvom susretu protiv „bikova“, izgubio je brojne duele protiv Samasekua i Haidare i bio jedan od razloga zbog kojih je trener odlučio da često preskače sredinu terena: „Samaseku je izvrstan igrač, odlična su ekipa, igraju lep fudbal, mnogo duplih pasova, teško je bilo za nas da fizički to izdržimo. Ipak, izdržali smo i odigrali bez primljenog gola, nismo uspeli da damo gol, ali nadam se da ćemo u revanšu. Nije ušla u Beogradu, ući će za nedelju dana i to je to“, uveren je Krstičić, koji je ostao u Zvezdi zbog igranja u Ligi šampiona.

Savić: Kao da je slezina

Vujadin Savić napustio je teren na poluvremenu zbog povrede koju nikako ne uspeva da sanira već izvesno vreme: “ Već neki period imam problem sa tim mišićem kod rebra. Sa desne strane. Boli me kao ono kada vas probada kod slezine. Onako podmuklo. Dešavalo mi se da me boli čak i kada sedim ili dišem. Sada nije tako, ali se problemi javljaju kada uđem u napore. Bolelo me je konstantno. Stvarno nisam mogao da izdržim. Ostao sam do dva na stadionu, posle nisam mogao da zaspim. Verovatno ću još jednom snimiti to bolno mesto, da se zna šta je. Kažem, dobra je stvar što u fazi mirovanja ništa ne osećam. Do revanša ima sedam dana. Dovoljno vremena“, poručio je kapiten Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari