Četvrta mora biti sreća za Partizan; Virtus prepun manjkavosti u igri stiže na evroligaški megdan posle 19 godina 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Shvatili su košarkaši Partizana u prva tri kola Evrolige da prečice do trijumfa ne postoje. Uzdrmani porazima, ali motivisani da pokažu adekvatnu reakciju, ugostiće večeras u Beogradskoj areni Virtus (20.30). Bće to „košarkaški šlager“, prvi u najelitnijem takmičenju posle dugih 19 godina.

U memoriji košarkaša Partizana, kao vid dodatne motivacije, sigurno su sekvence iz duela sa Baskonijom i posebno Armanijem koje su ih koštale poraza, uprkos tome što su u većem delu mečeva imali „više od igre“.

Prodate lopte, loše odabrani tajminzi za kreaciju, ishitrene reakcije, kao i nemanje rešenja u izolacijama Kevina Pantera i Džejmsa Nanalija, pre svih, prouzrokovali su da se meč sa Armanijen ne završi na tirjumfalan način.

Trener Željko Obradović, u analizi poraza, u prvoj nedelji duplog programa, poručio je i da će večeras proširiti rotaciju, koja je u duelu sa ekipom Milana bila svedena na svega osmoricu najiskusnijih, ali i najviše plaćenih internacionalaca (osim Danila Anđušića).

Virtus je stigao u Beograd posle poraza u Kaunasu od Žalgirisa. U povratničkoj evroligaškoj sezoni ostvario je jedan trijumf. Uprkos veoma respektabilnom sastavu pokazao je manjkavosti u igri koje bi Partizan morao da iskoristi.

Večerašnji, biće prvi evroligaški susret Partizana i Virtusa posle dugih 19 godina. Klub iz Bolonje pripremio se za povratnički debi angažujući proverena pojačanja poput Džordana Mikija, Ifea Lundberga, ali i zaniljiva kao što su Semi Odželej i Ismael Bako.

Nukleus tima je zadržan i nadograđen, rotacija je proširena ali su se na početku sezone pojavili jasni problemi u vidu izgubljenih lopti i lošeg šuta za tri – generalno realizacije u napadu.

Virtus je posle tri kola statistički najlošiji napad sa svega 65,7 poena u proseku.

Ako se pogleda kvalitet bolhendlera, kreativaca, ni prosek od 15,7 asistiranih poena nije preterano impresivan, naprotiv. Lundberg, Heket, Pajola, Menion, a posebno Teodosić trebalo bi da Virtusu omogućuju mnogo više asistiranih poena.

Problemi u napadu su multiplikovani i usled vrlo loših procenata za tri poena (31,5 odsto).

Ekipa koja bi napadački trebalo da bude krajnje potenta, sa nekolicinom nekadašnjih NBA igrača, među kojima je najsvežije lice Semi Odželej, nekadašnji student Djuka sa četvorogodišnjim stažom u Bostonu i jednom sezonom u Milvokiju, evroligašku konkurentnost trenutno zasniva na sasvim dobroj defanzivi.

U tom pogledu, Virtus ima drugu najbolju odbranu (rivalu dopušta 70 poena u proseku), posebne agresivnosti na perimetru (realizacija protivnika 28,6 odsto).

Konstantan je i na skoku i vrlo agresivan na liniji dodavanja o čemu najbolje svedoči podatak u formi 8,3 ukradene lopte (drugi najbolji učinak u Evroligi).

Miloš Teodosić se nedavno vratio u tim, usled bolova u kukovima. Trener Serđo Skarilo dozira mu minutažu, uveren da je i dalje najbolji kreativac na Starom kontinentu. Sa 4,5 asistencija po utakmici, kreacija igre Bolonjeza najviše od njegovih sposobnosti i zavisi.

„Određeni put je još pred njim, radi kako bi pronašao pravu formu, ali najbitnije je da je zdrav. Sada ćemo mu dati određenu minutažu, ali jasno je da on nije tip igrača kojeg možete da opteretite i koristite na svaka dva dana sa po 30 minuta u igri. Njegova veština, vizija, kvalitet dodavanja, kapacitet koji mu omogućava da uvek bude korak ispred mi sugerišu da moram da ga držim na parketu. On je u stanju da vidi muvu u letu u najudaljenijem mogućem uglu jer je toliko svestan situacije i ima mogućnost da oseti igru. Vidi stvari pre nego što se dogode“, prepun je komplimenata Skariolo na račun Miloša Teodosića.

Iako je protiv Armanija odigrao čitav meč (odmarao nepuna dva minuta), Matijas Lesor poručio je da je spreman za duele sa centrima italijanskog velikana Žaiteom, Bakoom i Mikijem.

„Tražimo prvu pobedu, podižemo formu što se vidi u odnosu na prošle utakmice. Sada moramo da način da zatvorimo utakmicu i dođemo do pobede. Nisam umoran. Ovde sam da bih igrao, srećan sam kada igram i kada sam na terenu. Srećan sam što sam ovde i što mi trener veruje. Nemam vremena da razmišljam o umoru, želim samo da igram i da pobeđujemo kao tim“, poručio je Matijas Lesor uoči večerašnjeg meča.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari