Čović veruje u Alimpijevića 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda igra loše; u Čačku se još uvek prepričava pobeda Borca i vođstvo od 18 poena razlike u prvom poluvremenu, međutim na Malom Kalemegdanu, po svemu sudeći, neće doći do kadrovskih promena.

Isključiv ili ne, tek Nebojša Čović, sa pozicije predsednika kluba, rešen je da do kraja sezone izgura Dušana Alimpijevića na mestu prvog čoveka struke i tako pokaže javnosti svu doslednost, ispoljenu i prošlog leta kada je za naslednika Dejana Radonjića imenovao 31-godišnjeg stručnjaka. Zvezda je u međuvremenu ostala bez pehara u domaćem kupu i ABA ligi, a nakon blamaže u Čačku, postoji realna šansa da ostane i bez titule u Superligi.

Čoviću u ne tako davnoj prošlosti i nije bio manir da trpi trenere bez rezultata. Od njegovog dolaska u Crvenu zvezdu jednu i više sezona na klupi izdržali su Svetislav Pešić i Dejan Radonjić (uz puno trzavica i međusobnog nerazumevanja). Milivoje Lazić na početku takmičarske 2012/13 smenjen je vrlo brzo nakon serije loših rezultata, a ni njegov naslednik Vlada Vukoičić nije bio srećniji na klupi crveno-belih.

Svestan da je odlaskom Dejana Radonjića otklonio sve disonantne tonove i da je njegova prva i poslednja na Malom Kalemegdanu, predsedniku Čoviću je izgleda preteško da prizna brojne kadrovske promašaje tokom takmičarske 2017/18. Zvezda je tokom sezone promenila šestoricu igrača, što je pod vođstvom Radonjića bilo nezamislivo, konstantno je lutala tražeći rešenja na pleju (Radičević, Enis, Čović), ne znajući kako da odreaguje u trenucima kada je ostala bez učinka na mestu krilnog centra (Bjelica, Antić, Janković). Sa predstavom da Alimpijević gubi kontrolu u svlačionici i da način njegovog rada nije baš kompatibilan sa košarkaškim afinitetima iskusnijih igrača; što se najbolje ogleda na učincima kapitena Branka Lazića, predsednik Čović je u čestim saopštenjima i na povremenim konferencijama za štampu nedvosmisleno davao podršku Alimpijeviću i tako pokušavao da ugasi požar, koji se ipak rasplamsao gubitkom titule u ABA ligi, odnosno nedavnom blamažom u Čačku.

Alimpijević ima akutnih problema u postavci igre, protoku lopte, kretnji igrača bez iste, alternativnim rešenjima, kada primarna akcije ne prođe, disciplinovanju nosilaca igre koji prečesto soliraju i „divljaju“ na terenu. Odbrana je posebna priča; Zvezda je imala jednu od najlošijih odbrana u Evroligi, treću najbolju u ABA ligi, u kojoj je najveći problem, čak i u Superligi Srbije, branjenje centralnog „pika“ sa nerazumno visokim iskakanjima centara, pri kojima Matijas Lesor deluje komično-tragično.

Alimpijević je ponudio ostavku juče, ali je predsedništvo kluba odbilo istakavši da je u finalnoj seriji ABA lige klubu naneta velika nepravda zbog suđenja, dok je utakmica protiv Borca opisana kao sramota zbog koje su „povučene disciplinske mere…“.

Čanak: Raduju 24 asistencije

Partizan je u sredu ostvario i treću pobedu u B grupi Superlige Srbije, čime se izdvojio na čelu tabele, ispred FMP Železnika i Dinamika. U dvorani na Dorćolu savladan je tim Mute Nikolića rezultatom 93:82, uz 35 poena i 12 asistencija (indeks 52) Najdžela Vilijams-Gosa. „Tokom većeg dela utakmice smo imali kontrolu. Raduje bolji protok lopte, jer 24 asistencije su nešto što nismo skoro imali. I odbrana je bila na zadovoljavajućem nivou, osim u prvoj četvrtini i pred kraj utakmice. Nedopustivo je da napravimo nesportski faul na naš posed, u trenutku kada protivnik pokušava da uđe u seriju. Tu je i nesnalaženje na presing po celom terenu sa udvajanjem, gde naši spoljni igrači nisu pokazali inicijativu da to reše… To donekle baca mrlju, ali neki napredak je vidljiv“, poručio je Nenad Čanak.

Raspored i tabela

4. kolo

Grupa A

petak

Mladost – Tamiš 17.00

Crvena zvezda – Zlatibor 19.00

Mega – Borac 21.00

1. Borac 3-0

2. Crvena zvezda 2-1

3. Tamiš 1-2

4. Mega 1-2

5. Zlatibor 1-2

6. Mladost 1-2

Grupa B

subota

FMP – Dinamik 19.00

Partizan – Vršac 19.00

Vojvodina – Metalac 20.00

1. Partizan 3-0

2. Dinamik 2-1

3. FMP 2-1

4. Vršac 2-1

5. Vojvodina 0-3

6. Metalac 0-3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari