Crno - beli u misiji povratka u plej-of 1Foto: Starsport

Promenjen do neprepoznatljivosti u poređenju sa prethodnom sezonom, sa čak devet novih igrača u postavi, Partizan subotnjim gostovanjem u Baru kreće u sezonu ABA lige nameren da zauzme jedno od četiri mesta koja vode u plej-of regionalnog takmičenja.

Iako Dragan Todorić, višedecenijski funkcioner u klubu, tvrdi da crno-beli nisu imali jeftiniju ekipu u poslednjoj deceniji, na osnovu kadrovskih promena savršeno je jasno da tim iz Humske ima daleko bolji sastav u odnosu na prošlosezonski. Trener DŽikić na vreme je doveo sva pojačanja, a koliko je imao vremena da ih uigra, na brojnim prijateljskim utakmicama, videće se u subotu uveče protiv Mornara, debitanta u regionalnom prvenstvu (19.00).

U Baru se već danima traži karta više za meč; Partizan tradicionalno ima veliki broj navijača u Nikšiću, ali i na primorju; većina njih namerava da dođe na subotnji meč, što bi trebalo da stvori ambijent u kome bi se košarkaši Partizana osećali kao da su u “povlašćenijem položaju”. Igrači Mornara nalaze se u ritmu od tri utakmice u pet dana. Kvalifikacioni dvomeč sa Igokeom za mesto u FIBA “Ligi šampiona” odigrali su u utorak u Laktašima, odnosno u četvrtak u Baru, gde su ubedljivim trijumfom obezbedili mesto u novoformiranom međunarodnom takmičenju (83:60).

– Mornar je ozbiljan protivnik, vrlo stabilan klub sa kontinuitetom u radu i igranje u ABA lige je još jedna potvrda toga. Tim ima, košarkaškim rečnikom, punu formaciju, na svakoj poziciji imaju po dva igrača, ali postoji vrlo jasno postavljena hijerarhija u timu, znaju se nosioci igre, zna se ko su igrači sa svim pravima na terenu – pun je respekta trener DŽikić prema prvom rivalu u sezoni.

Mornar je tokom leta doveo šest novih igrača, među kojima je i Nemanja Krstić, bivši reprezentativac Srbije. Partizan u Bar stiže sa nekolicinom rovitih igrača, među kojima je nastup Branislava Ratkovice, iskusnog pleja, najupitniji. Osim na poziciji beka šutera, na kojoj su Marinković i Andrić, crno-beli su maltene u svim linijama tima formirali nove “tandeme”, od kojih je, prema oceni i ljudi iz stručnog štaba, najranjiviji centarski Luković – Majstorović.

– Jedan od naših ciljeva biće da prenesemo težište njihovog napada na igrače koji nisu njihova primarna rešenja u napadu, da nametnemo ritam igre koji nama odgovara, uz kontrolu njihovog šuta za tri poena. Očekuje nas protivnik koji koristi više različitih načina igre u odbrani, pa će koncentracija u fazi postavljenog napada biti vrlo važna – ukazao je trener Partizana na značaj subotnjeg nastupa Vilijama Hačera, prvog organizatora igre, ali i vrlo kvalitetnog košgetera. NJegova saradnja sa Birčevićem i Veličkovićem na krilnom-centru biće možda i od krucijalnog značaja za Partizan tokom čitave sezone.

Crno-beli će posle subotnjeg meča u Baru produžiti za Skoplje gde u utorak gostuju MZT. U petak će dočekati Cibonu, a zatim u ponedeljak ponovo idu u prestonicu Makedonije na megdan debitantu u ABA ligi – Karpošu Sokoliju.

Veličković: Snažno i borbeno na Mornar

– Prva utakmica nakon završetka pripremnog perioda je uvek teška i mi moramo da je odigramo na način na koji Partizan treba uvek da igra. Snažno i borbeno od početka do kraja. Protivnik je ekipa koja nije nimalo slaba, već su pokazali da imaju kvalitet i mi moramo na pravi način da odgovorimo – poručio je kapiten Novica Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari