Crno-belima treba maksimum 1Foto: STARSPORT (arhiva)

Žreb je udesio da fudbalere Partizana i Vojvodine put ka plej-ofu Lige Evrope vodi preko Belgije, a vrsni poznavalac Župelier lige zadužen za komentarisanje mečeva tamošnjeg prvenstva, Nikola Radočaj, za Danas analizira protivnike beogradskih crno-belih i novosadskih crveno-belih.

I odmah potvrđuje tačnost opšteg utiska da je tim iz Humske izvukao zahtevnijeg rivala, ali ne samo zbog toga što je Šarlroa lider posle šest odigranih kola, bez ijednog izgubljenog boda, sa 12 datih golova i samo dva primljena pogotka.

– Reč je o ekipi koja već pet, šest godina pravi odlične rezultate. Uprkos prilično limitiranom, da ne kažem malom budžetu uspeva u kontinuitetu da igra plej-of. Bivši trener Felis Mazu je napravio sjajnu priču, a Karim Belosin je nadogradio. Francuz je otišao korak dalje od prethodnika, tako što je pronašao ofanzivni faktor u timu prepoznatljivom po jakom bloku i retkim kapitulacijama, naročito kod kuće. Šarlroa je u najboljoj formi od početka 2020, dakle ne samo od starta ove sezone, a da nije prekinuto prošlo prvenstvo možda bi se čak priključili borbi za titulu. Svi ostali su u strašnom padu, samo oni drži visok nivo – kaže novinar Arena sporta, pa prelazi na predstavljanje najjačih strana Partizanovog sutrašnjeg takmaca.

– Imaju opasan tandem napadača, Iranca Kaveha Rezaija i Jamajkanca Šamara Nikolsona. Drugi je visok i skočan, dok prvi više učestvuje u građenju napada i ima zavidnu realizaciju. Prodali su ga bili Brižu za pet miliona evra, ali se nije tamo najbolje snašao pa ga već drugu godinu „rentiraju“, što se pokazalo kao pun pogodak. U ofanzivi pretnja dolazi i od Alija Golizadeha. Iranac je plejmejker, jak na lopti, od čijih dodavanja počinju sve akcije. Generalno, veliki ili najveći adut ovog sastava je njegova uigranost. Nije pretrpeo naročite izmene, zadržao je tvrd blok i izuzetno brzo istrčavanje kontri, uz podizanje konkretnosti i efikasnosti. Više ne pobeđuju samo tesnim rezultatima…. Da sumiram, Partizanu će biti teško da prođe dalje. Ne kažem da je to nemoguće nego da će biti izvodljivo jedino ako stvarno bude maksimalan, u suprotnom će biti kažnjen za svaku grešku i slabost. Jedini startni zaostatak belgijskog tima je manjak klupskog iskustva u evropskim takmičenjima – kaže za Danas novinar Arena sporta.

„Parni valjak“ je već izvozao dva kruga trke za LE, dok se Vojvodina kao osvajač poslednjeg Kupa Srbije istom nadmetanju priključuje tek na terenu Standarda iz Liježa, s četiri trijumfa i (po) jednim remijem i porazom drugoplasiranim klubom u najvišem rangu takmičenja u Belgiji.

– Kao klub duge i trofejne tradicije, ima velika očekivanja pred svaku sezonu, samo što već godinama ne uspeva da ih isprati. U toliko je teškoj finansijskoj situaciji, da su neki od bivših slavnih igrača poput Vicela i Felainija, svojim novcem pritekli u pomoć, jer nema planiranih prihoda a na stare dugove su se nadovezali problemi izazvani pandemijom korona virusa. Otuda nisu doveli nikog bitnog od igrača u tekućem prelaznom roku, pa im je najveće pojačanje potpisivanje trenera Filipa Montanijea. Istina, radi se o dobrom i iskusnom stručnjaku, s kojim je Real iz Sosijedada izborio Ligu šampiona.

Što se tiče ekipe, naš sagovornik je vidi kao veoma nepredvidljivu.

– Ukoliko joj je dobar dan može da postigne i pet golova i dobije svakog, obratno može pasti protiv slabijih od sebe. Zbog istog toplo-hladnog manira velika je nepoznanica marokanska zvezda i luda glava Mehdi Karsela. Može sam da reši utakmicu, ali i da bude tako loš da ga zamene na poluvremenu. Treba obratiti pažnju i na proboje i proigravanja nezgodnog krilnog veziste Amalaha Selima, te Obija Ularea i Felipea Avenatija, vrlo korpulentne, skočne i bezmalo dva metra visoke centarfore. Pozadi sve konce drži mladi Vanhojdsen. Ima 21 godinu, ali igra kao mator, čak je neko vreme proveo u Interu.

Uprkos svemu, Radočaj smatra da bi bilo pogubno ako bi „lale“ izabrale da se brane a ofanzivne ambicije svedu na kontranapade i prekide.

– Vojvodina nikako ne bi smela da se povuče i pusti domaćina da vodi glavnu reč. Daleko od toga da treba odmah napadne i sve karte baci na tu stranu, ali pametno bi joj bilo da pomeri na gore linije tima. I pokaže da se ne plaši, pogotovo što će rival biti uskraćen za podršku vrlo temperamentnih navijača – sugeriše Novosađanima televizijski komentator.

Karim Belosin: Partizan je iskusniji

– Partizan je klub koji gotovo svake godine igra u Evropi, iskusniji je u tome od nas. I velikan je u svom prvenstvu. Mi moramo prvo da se oporavimo od poslednjeg meča i da budemo na najvišem nivou da bismo mogli da prođemo dalje – procenjuje trener Šarlroe, čiji puleni će u velikom broju tek sutra uveče upisati prve evropske minute u svojim karijerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari