Efes "izbušio" Zvezdu 1Foto:Beta/AP

Časovima moderne košarke prisustvovali su Branko Lazić i saigrači. Dobili su dokaze da je individualan kvalitet od fundamentalnog značaja za uspeh jedne ekipe i da ga nikakav šematizam ne može nadomestiti.

Energetski istrošena, usled ritma od devet utakmica u 23 dana, Crvena zvezda je u 11. kolu Evrolige, u Hali „Aleksandar Nikolić“, četvrti put zaredom, kapitulirala od Efesa (64:75), ostavši praktično bez goriva u rezervoaru u drugih 20 minuta, nemoćna da odgovori na napadačke principe u kojima su inidividualni kvaliteti Šejna Larkina i Krunoslava Simona predstavljali „višu matematiku“.

Odsustvo povređenih Hola i O Brajanta predstavljalo je igrački pandan neigranju, pre svih, Micića i Danstona u gostujućim redovima. Kao startni organizator igre, Volden je učestvovao u kreaciji ili realizaciji uvodnih 12 poena i bio inicijator startne, ispostaviće se i jedine serije trijumfalnog prefiksa (8:0).

Da je spreman za novi brejk u Beogradu, Efes je pokazao time što je košgeterski ritam uspostavljao u delu igre u kojem je najopasniji – vezanih pet poena u tranziciji, čak sedam od uvodnih 16, turski velikan munjevito je preokrenuo (12:16) podigavši prašinu iz koje se crveno-beli nisu izbavili do kraja utakmice.

Treneru Atamanu nije puno trebalo da jedinu klasičnu peticu Šanlija zakuca za klupu i u tandemu Singlton – Moerman pronađe kombinaciju pod košem na koju Zvzeda neće imati odgovor.

Na tri trojke u uvodnoj četvrtini, gosti su nadovezali još šest do polaska na veliki odmor. Konstantne širine u napadu, sa Singltonom i Moermanom koji su se neumorn0o otvarali spolja iz „pika“ i tako terali Kuzmića i Terija da se kreću u nekomfornim zonama, dovodili su do konstantnog pucanja Zvezdine odbranbe na perimetru posle čega su šuteri kalibra Larkina, Simona ili pomenutog Moermana mogli da uživaju u potpunoj komociji.

Pokazalo se još jednom da crveno-beli u Kuzmiću i Teriju nemaju nikakvo oružje na niskom postu, odnosno dubinu u napadu i da u okolnostima kakve su bile sinoć, bez odlično čuvanog i šuterski neraspoloženog Lojda (10p), napadi često izgledaju bezidejno, amaterski, usiljenih rešenja. Lojd je prve poene iz igre postigao tek u 23. minutu, dok je čitav tim u drugih 20 minuta imao tek šest asistencija.

Loš pristup u trećoj četvrtini postao je već hroničan, gotovo identičnih kadrova sa prethodnih mečeva protiv Reala i Žalgirisa u Hali „Aleksandar Nikolić“. Sjajni Larkin, maltene sam, razbijajući protivničku odbranu na razne načine na „koti“ 18 poena zaustavio se kada je Efes napravio kapitalnu prednost 48:67. Zvezda je u pomenutom kvartalu primila čak 27 poena i kada je trener Obradović na 2:48 do kraja utakmice na parket poslao Uskokovića, bilo je jasno d001a je istakao „belu zastavu“.

Crveno-beli sinoć ništa nisu mogli da iskreiraju iz centralnog „pika“, da probiju prvu liniju odbrane, istovremeno ostajući bez defanzivnih rešenja na protivničke napade iz ponovljenih „pikova“ pri kojima su sve vreme imali odličnu širinu. Zvezda je pritom u drugih 20 minuta pogodila samo dve trojke, Volden je ubacio samo četiri poena u nastavku (14p) i u takvim okolnostima rutinski poraz bio je neizbežan.

 

Obradović: Razlika u kvalitetu

Igrali smo u skraćenoj rotaciji protiv jednog od najboljih timova Evrolige. U takvim okolnostima, nismo mogli da odgovorimo energijom na igru Efesa. Falilo je Efesu dosta kvalitetnih igrača, ali videli ste da je to ekipa koja ima kvalitet i bez Micića, Bobue, Danstona i Plajsa. Oni su izneli veliku energiju u ovoj utakmici, a mi smo dosta patili u tom aspektu. Nismo imali dovoljno vremena da se taktički spremimo za meč s Efesom, više smo se oporavljali od derbija. Videli ste u više manjih situacija razliku u kvalitetu između nas i njih. Moraćemo da porazgovaramo o nekim stvarima, da vidimo zajedno šta smo mogli bolje da uradimo u prethodnom periodu, da poradimo na tome da ispravimo neke stvari – poručio je trener Obradović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari