Crvena zvezda tražila odlaganje meča u "Morači", Budućnost odbila predlog 1Sa prethodnih utakmica Foto: (BETAPHOTO/ABA liga/Buducnost VOLI/Savo PRELEVIC/DS)

Crna Gora je danima pod tenzijom zbog usvajanja zakona koji se odnosi na verske zajednice, pa su strahovi da bi na derbiju ABA lige Budućnost – Crvena zvezda (ponedeljak, 18.00) moglo da se dolije „ulje na vatru“ potpuno opravdani.

Šampion srpske lige odlučio je da danas, samo dan pre meča, zatraži odlaganje utakmice iz bezbednosnih razloga.

Zvezda se u zahtevu pozvala na zajednički dogovor dva kluba postignut na Skupštini ABA lige tokom leta u kojem su se nakon dešavanja u finalnoj seriji prošle sezone obe strane obavezale da će se „zajedno vratiti košarci i zajedničkom interesu svih“. Iz srpskog kluba su napomenuli da na trenutnu situaciju u Crnoj Gori „ne mogu da utiču ni KK Crvena zvezda ni KK Budućnost“, te da „nije povoljan trenutak za igranje meča iz razloga koji nemaju nikakve veze sa sportom“. Iz tabora crveno-belih su rekli da strahuju da će doći do incidenata, a da će meta ponovo biti igrači, stručni štab i funkcioneri srpske ekipe.

„KK Crvena zvezda kontaktirao je tim povodom nadležne bezbednosne organe Republike Srbije, koji su konstatovali da se ne može isključiti mogućnost eventualnih incidenata na navedenoj utakmici, usmerenih prema igračima i stručnom štabu, upravi i simpatizerima našeg kluba, bez obzira na bezbednosne mere koje bi bile preduzete od strane domaćina.

Zato smatramo da bilo kakav, i najmanji, a posebno incident koji je vezan za neke druge, a ponajmanje sportske motive, može u ovom trenutku da nanese nesagledivu štetu očuvanju ABA lige. Zato apelujemo na Vas (ABA ligu), a i na KK Budućnost da svi zajedno budemo mudri i donesemo odluku koja je od svestranog interesa, da derbi meč 13. kola ABA lige odložimo, I tako izbegnemo velike izazove i rizike od mogućih neželjenih posledica“, navodi se između ostalog u saopštenju crveno-belih koji su kao novi termin predložili 24. februar.

Budućnost je ovu ponudu odmah odbila i tako „vruć krompir“ prebacila u ruke čelnika ABA lige koji sada treba da u „zadnji čas“ odluče da li će se meč igrati uprkos napetosti ne samo u Podgorici već celoj Crnoj Gori. Iz podgoričkog kluba napominju da „ne vide ni jedan razlog za odlaganje planirane utakmice“ kao i da su za igranje „preduzete sve neophodne organizacione i bezbednosne mere“.

Zvezda i Budućnost su poslednja dva finala ABA lige u prethodne dve sezone odigrali pod velikim tenzijama. Naročito su prošle sezone zbog ispada navijača dovedene u pitanje regularnost utakmica i u Beogradu i u Podgorici. Prvi meč ove sezone koji je odigran u glavnom gradu Srbije protekao je bez incidenata jer je Zvezda odrađivala kaznu, pa navijači nisu ni bili u hali. Uprave oba kluba letos su „spustile loptu“ i ublažile retoriku, ali je veliko pitanje koliko su takve poruke doprle do prosečnih navijača.

Rezultati i tabela

Igokea – Mornar               98:91

Cibona – Cedevita Olimpija           82:84

Krka – Zadar        sinoć

Partizan – Primorska

Budućnost – C. zvezda    18.00

Mega – FMP       21.00

  1. Cedevita Olimpija 10:3

  2. Budućnost 9:3

  3. Partizan 9-3

  4. FMP 8-4

  5. Primorska 8-4

  6. Mornar 7-6

  7. C. zvezda 7-5

  8. Cibona 4-9

  9. Igokea 3-10

  10. Krka 4-8

  11. Zadar 3-9

  12. Mega 2-10

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari