Crvena zvezda trojkama po "studentima" 1foto: Marko Đoković/Starsport

Na kraju se i zakuvalo, Studentski centar je razliku smanjio na svega četiri poena (77:73) na nekih pet minuta do kraja meča, ali su košarkaši Crvene zvezde trojkama, oslonjeni na individualnu supermaciju Nikole Kalinića i Ognjena Dobrića savladali „studente“ u 22. kolu ABA lige (94:84).

Nameravao je trener Radonjić da adekvantom raspodelom minutaže odmori nosioce igre pred seriju veoma teških utakmica, međutim, samo je delom uspeo u toj nameri.

Uprkos tome što su gosti u rotaciji imali devetoricu igrača i što je domaćin bio izuzetno raspoložen u šutu za tri poena (15/36), malo je falilo da u hali „Aleksandar Nikolić“ dođe do velike drame.

Navijače crveno-belih je sigurno obradovala činjenica da se Stefan Marković vratio na parket nakon povrede palca zadobijene protiv Fenerbahčea. Sa bandažom na desnoj ruci, iskusni plejmejker je osetno teže šutirao i samim tim se dodatno mučio sa preciznošću sa distance, koja je i ovako predmet polemike u košarkaškoj javnosti.

Kalinić je od početka pokazivao da mu je veoma prijala dvodnevna pauza, zaslužena nakon četvrte evroligaške vezane pobede, izvojevane prošlog četvrtka protiv Makabija.

Njegova inspirisanost u napadu naišla je na odgovor u vidu uvodne šuterske raspoloženosti Mekgija (13p), koji je sa 10 poena obeležio uvodnu četvrtinu u redovima gostiju.

Trener Radonjić je već u uvodnih deset minuta maltene izrotirao sve igrače, pruživši Simonoviću tek drugu konkretniju šansu u 2022. godini. Rotirao je često šef struke crveno-belih; prelazio i na nisku petorku sa Davidovcem i Simonovićem pod košem, pronalazeći rešenja u napadu bez većih poteškoća.

Do polovine druge deonice crveno-beli su ubacili pet trojki, zbirno 36 poena i to na sjajnih deset timskih asistencija.

Kada je Simonović povećao prednost na 46:31, osmim ekipnim pogođenim hicem sa distance, činilo se da će tok utakmice otići u dnevno rutinski u korist domaćina, međutim periodično indolentan pristup u odbrani omogućio je Kenanu Kamenjašu da demonstrira svoj centarski talenat (20p, 7sk).

Poprilično je vešt bio na niskom postu mladi centar, ponikao u sarajevskim Sparsima, koji je tokom sezone dokazao da ima dovoljno znanja i fizičke snage za nivo igre kakav se prikazuje u elitnoj abaligaškoj konkurenciji.

Zvezda je u uvodnih 20 minuta ubacila devet šuteva sa distance, na preciznosti od čak 50 odsto. Na 15 timskih asistencija i šest ukradenih lopti, kao i osam skokova imala je učinak težine sigurne kapitulacije rivala, bez obzira na to što razlika posle prvog poluvremena nije bila preubedljiva (52:43).

Od uvodnih 12 poena ekipe na startu treće deonice, Dobrić (18p) je nanizao devet „začinivši“ ih dvema trojkama (4/8 za tri). Zvezda je samo u trećem kvartalu imala šest ukradenih lopti i uz identičan broj asistiranih poena izgradila je prednost od plus 19 (69:50).

Pomislio je trener Radonjić da u datim okonostima može odmoriti nosioce igre, međutim defanzivni problemi na niskom postu, u odsutnoj deonici premestili su se i na perimetar.

Istovremeno, indolentna igra u napadu, protkana sporim ritmom mogla je da bude mnogo opasnija po domaćina, da kojim slučajem šut sa distance nije funkcionisao kao sat. Svaki put kada bi gosti pripretili, smanjili razliku na dva poseda, Lazić (11p, 3/3 za tri), pre svih, ali i Volters (9p, 5as) trojkama bi udaljili Studentski centar na obećavajuće odstojanje.

Ipak, sa Kalinićem (23p, 4/6 za tri) i Dobrićem na klupi, lošim branjenjem rivalske igre na otvorenom terenu, manifestovane dvema vezanim trojkama Edvardsa, Podgoričani su prvi put od uvodne deonice zaostatak smanjili na dva poseda (77:73).

Momentalno je trener Radonjić vratio Kalinića i Dobrića, a dvojica najraspoloženijih imali su odgovor i za dve trojke iz nebuha Nila (11p). Izuzetno bitne minijature imao je i Lazić šutirajući perfektnih 3/3 sa distance.

Popularni Kalina je u izolacijama napravio poslednju ključnu razliku, a kada je iz besa nakon presečene lopte zakucao iz sve snage bilo je jasno da će Podgoričani kapitulirati.

Zvezda je meč završila sa čak 15 ubačenih trojki (drugi najbolji učinak u ABA ligi ove sezone), 25 poena iz kontranapada i 19 posle ofanzivnih skokova, a opet je do poslednja dva minuta morala da pod stresom rešava pitanje pobednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari