Crveno-bela euforija i crno-beli mir 1FOTO: Starsport

Posle dvonedeljnog fokusa na reprezentaciju ponovo je došao red da klupski fudbal bude u centru pažnje, u slučaju ovdašnje Superlige večita šampionska trka Crvene zvezde i Partizana, koje trenutno dele pet bodova razlike u korist vodećih crveno-belih i niški Radnički, na poziciji između beogradskih komšija.

Distancira ih i evropski status, pa je timu iz Ljutice Bogdana subotnji duel sa Radnikom iz Surdulice, na stadionu „Rajko Mitić“, generalna proba za početno kolo Lige šampiona i okršaj sa velikim Napolijem sledećeg utorka na istoj adresi, dok je crno-belima utakmica sa novajlijom Proleterom, nekoliko sati ranije na terenu Vojvodine, jedan u nizu biti ili ne biti mečeva u borbi za nove kvalifikacije za UEFA takmičenja narednog leta.

– Prvenstvo nam je jako bitno i prioritet je bez obzira na sve što se događa u vezi učešća u Ligi šampiona. Sama euforija je OK, i mi sami i živimo u tom ritmu, ali igrači znaju da je u bilo kom sportu najbitniji samo prvi sledeći protivnik. Da razmišljamo drugačije, ne bi bilo dobro – Zvezdin šef struke Vladan Milojević nastoji da drži budnost i borbenu gotovost na najvišem mogućem nivou, zadovoljan što su se reprezentativci vratili zdravi sa mečeva svojih nacionalnih timova, a ostali imali priliku da predahnu od brojnih obaveza na dva fronta tokom poslednjih meseci.

Strateg bivšeg evropskog i svetskog vladara očekuje „dobru utakmicu“ sa „dobrim timom Radnika“, uz poštovanje za njegov kvalitetan „spoj mladosti i iskustva i vidljiv plan rada za budućnost“, ali ne želi da otkriva imena 18 momaka koje će poslati u karantin za duel sa Surduličanima.

– Ne znam još sastav. Utakmice sa Radnikom i Napolijem nemaju veze jedna sa drugom, a ja sam sada posvećen samo prvoj predstojećoj – rekao je on, a onda ipak, hvaleći triling pojačanja doveden posle plasmana u evropsku klupsku elitu, nagovestio da bi „delije“ već ove subote mogle da vide sve ili nekoga od njih.

– Marko Marin nije igrao ove sezone, ali je trenirao redovno i fizički je apsolutno spreman, Ričmond Boaći i Goran Čaušić su nastupali za svoje timove, tako da nema problema što se tiče fizičke spreme. Ne treba pričati o njihovim fudbalskim kvalitetima. Mi smo ih želeli još u junu… Važno je da su se brzo uklopili u svlačionicu, da su zvezdaši, a igrački sigurno neće biti problem da se brzo uklope – smatra Milojević.

Partizan je u boljem položaju, jer trener Zoran Mirković ne mora da kalkuliše i, ne računajući povređene prvotimce, štedi pojedince pa će sigurno iz sve snage da napadne rivala. S ambicijom da nastavi lični i ekipni niz od tri trijumfa u SLS, od dolaska bivšeg defanzivca i funkcionera „parnog valjka“ na prethodno izmaknutu klupu Miroslavu Đukiću. Uz priželjkivanje premijernog Zvezdinog kiksa. Vladimir Stojković i društvo su ih već napravili dva u sedam susreta (poraz i remi), pa bi im svako novo proklizavanje još više umanjilo šanse u „ratu“ za tron. O neuspehu na „Karađorđu“ niko ne želi čak ni da razmišlja i zato što će tih 90 minuta biti takmičarsko zagrevanje za direktan sudar sa braniocem titule 23. septembra, a niko ne voli da čeka večiti derbi smrknuta lica i uzdrmanog samopouzdanja.

Olakšavajuća okolnost, ali i potencijalna „nagazna mina“ za sastav iz Humske mogla bi da bude domaćinova serija očajnih rezultata. Dve izgubljene bitke i dva na pola osvojena „plena“ u poslednja četiri kruga poremetila su Novosađane, ali baš zato nemaju šta da izgube protiv favorita valja očekivati da budu posebno inspirisani protiv osvajača poslednjeg nacionalnog Kupa. Kvalitet je bez sumnje na strani gostiju iz Humske, ali ta razlika u odnosu na domaću konkurenciju već neko vreme nije tolika da bi u Partizanu mogli s „pola gasa“ u bilo koji duel, pa ni ovaj.

Raspored i tabela

Radnički – Vojvodina

subota

Proleter (NS) – Partizan 16.00

Dinamo – Rad     19.00

Mačva – Zemun 20.00

Bačka – Mladost                20.00

Crvena zvezda – Radnik 20.30

nedelja:

Spartak – Napredak         16.00

Voždovac – Čukarički       19.00

 

Tabela: Crvena zvezda (-1) 18, Radnički 14, Partizan (-1) 13, Čukarički 12, Mladost 12, Mačva 10, Vojvodina 9, Proleter 8, Voždovac 8, Bačka 8, Napredak (-1) 7, Rad (-1) 7, Radnik 7, Spartak 7, Zemun 5. Dinamo 3.

Milanović: Ne znamo šta da očekujemo

Blizina meča sa Napolijem otežava i Radnikove pripreme za meč osmog kola.

– Ne znamo šta da očekujemo ni u kom će sastavu domaćin igrati, pa da se u skladu sa tim i pripremamo. Pred Zvezdom je naredne nedelje vrlo bitna utakmica Lige šampiona, za koju će joj trebati najbolji igrači, pa mislim da će ovu igrati oni sa manjom minutažom do sada. Naši momci su željni igre. Imamo i povređenih, ali ćemo pokušati da odigramo dobro i pametno, da se prikažemo u najboljem svetlu i pokušamo da dođemo do nekih bodova – kaže trener Milan Milanović, čiji tim ima svega sedam bodova na kontu.

Ugovori omladincima crno-belih

U nameri da predupredi prerane odlaske dečaka iz svoje Omladinske škole, tj. makar pre prekomande u prvi tim (odakle odlaze sve golobradiji), Partizanova uprava potpisala je ugovore sa devetoricom najtalentovanijih momaka. Četvorica su dobila profesionalne ugovore: Slobodan Stanojlović (2001. godište), Strahinja Pavlović (2001), Nikola Štulić (2001), Stefan Radmanovac (2001), a njih pet tzv. stipendijske: Stefan Obradović (2003), Savo Rašković (2002), Matija Gočmanac (2003), Dragan Bojat (2003) i Lazar Pejčić (2003).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari