Da brejka (ne) bude 1Foto: STARSPORT

Tenzija je 2015. mogla da se opipa na svakom kraju terena; tada se polufinalni serijal igrao na tri pobede i Crvena zvezda je posle četiri utakmice stekla pravo da se sa Cedevitom nadmeće za titulu u ABA ligi (osvojila je).

Četiri godine kasnije večiti rivali sastaju se u istoj fazi regionalnog takmičenja, ali u serijalu na dve dobijene, što automatski daje na dodatnom značaju subotnjem uvodnom duelu, u kome će Zvezda ugostiti Partizan (19.00) u dupke punoj hali „Aleksandar Nikolić“, u kojoj neće biti navijača iz suprotnog tabora.

Iz Zvezde poručuju da mogu predvideti način na koji će crno-beli pokušati da im se suprotstave i da posle tri večita derbija ove sezone većih nepoznanica ne bi trebalo da bude. Doduše, u odnosu na onaj uvodni iz prvog dela sezone, ekipa Partizana u većoj je meri promenila lični, samim tim i taktičko-tehnički opis, ali to trenera Milana Tomića ni najmanje ne zabrinjava.

– Gledajući kako Partizan igra cele godine, moramo da igramo dobro u odbrani, tranziciji… Partizan traži brze i lake poene u kontrama i igri na piku, tu prednjači tandem Renfro – Lendejl koji donosi te lake poene. Druga stvar na šta treba da obratimo pažnju jeste skok u napadu. Ako pogledate imaju tri-četiri igrača koji dolaze do lakih skokova. Pritom, Vanja Marinković je odličan šuter, Đorđe Gagić igra na postu, Veličković isto…- ukazao je Zvezdin strateg na segmente u igri Partizana u kojima večiti rival može napraviti prevagu.

Način i kvalitet igre crveno-belih tokom sezone bili su predmet analiza, ali nijedna nije bila podrobna, s obzirom na to da su u Zvezdi imali pokriće u vidu dobrih rezultata u ABA ligi, dok učinak u Evrokupu nije bio među prioritetnim ciljevima. Ako u plej-ofu učine slično, verovatno će trener Tomić moći da kaže da je od starta znao šta i kako radi, međutim ukoliko se kolo sreće okrene Mali Kalemegdan bi mogli da okruže olujni vetrovi.

– Ne razmišljam o neuspehu, ne razmišljam o tome da li će Zvezda igrali Evroligu ili ne. Mi ćemo dati sve od sebe da pobedimo, počev od prve utakmice, pa do cele ove serije. Zvezdi je mesto u Evroligi i ne razmišljam o tome šta će biti dalje, u budućnosti, moj posao… Došao sam da budemo šampioni, da budemo prvi, da osvojimo ABA… Prvi cilj smo ispunili, sada ćemo probati da ispunimo ostale ciljeve – nedvosmislen je bio prvi čovek struke aktuelnog vicešampiona ABA lige, poručivši na kraju da je ekipa spremna za prvi meč i da je u usponu forme.

Iz tabora Partizana imali su ideju da malo spuste tenziju i prikažu subotnji meč kao stanicu u formiranju tima i sistema za godine koje dolaze.

– Derbi je posebna utakmica. Derbi u plej-ofu je još posebnija utakmica. Tri puta smo se našli na terenu i tri puta je bila drugačija utakmica. To očekujem i ovoga puta. Kakva ne znam, ali drugačija. Gledam ekipu svakoga dana i osećam da smo rasterećeniji od Zvezde. Ovo je jedna stanica za nas. A Zvezda je pred finišom. Napravili su ekipu da se odmah vrate u Evroligu. Dugo nisam video takav talenat u ABA ligi. Još su dobili evroligaša pred plej-of. Oni su favoriti. Realno – favoriti. Za mene su za nijansu bolji i od Budućnosti, sve kako treba, bez povreda – razmišljanja je Andrea Trinkijeri, koji je donekle bio iznenađen pitanjem da sublimira urađeno otkad je preuzeo Partizan.

– Nije vreme da se okrenem I gledam šta je bilo. Ovo (Partizan) je najveći izazov moje karijere. Odakle smo počeli, kakvi su uslovi, kakvi su protivnici… Ponosan sam trener Partizana. Dali smo sve od sebe. Neki put je bilo dovoljno, neki put nije. Kao kada imaš auto zatvoren u garaži, pa okreneš ključ i vidiš da li će da se pomeri. Mi se pomeramo po malo. Ovo je važna stanica, ali samo stanica – ilustrativan je prvi čovek struke crno-belih.

Lazić više trofeja od svih zajedno

– Oni su napravili ekipu da se vrate u Evroligu. A mi – ajmo što najbolje možemo. Kompletno drugačiji nivo, ciljevi. Oni su doveli Perperoglua, koji je osvajao Evrolige. Reglanda, koji je igrao u Rusiji. Beron je fantastičan šuter. Nije bilo dosta, pa dođe Rivers, važni evroligaš. Imaju fantastične srpske igrače. Lazić ima više trofeja nego svi mi zajedno, to mora da se poštuje. Ima tu materijala. Nisam shvatio neka mišljenja u Srbiji, pa njihov igrač za promenu utakmice je Čović – podsetio je Trinkijeri da je Branko Lazić sa Crvenom zvezdom osvojio više od 10 trofeja.

Niko nije bio lenj

Milan Tomić je neposredno pred subotnji meč govorio i o napretku igrača, zalaganju i ambijentu u ekipi.

„Tražio sam u ovih osam meseci od mojih igrača da se radi i napreduje, da slušaju koje im informacije dajem, da uvek budu na 100 odsto. Nemam zamerki ni za jednog igrača što se tiče njihovog zalaganja i onoga što sam tražio. Napredak je veliki, bilo je i pada tokom sezone, ali to je normalno jer nijedna ekipa ne može da igra u visokom ritmu sve vreme. Zato u subotu očekujem još bolju utakmicu i kvalitetniju igru“, rekao je Tomić.

„Asocijacija“ na Podgoricu

Prvu utakmicu polufinalne serije Crvena zvezda mts – Partizan u subotu od 19 časova sudiće Ilija Belošević, Damir Javor i Tomislav Hordov, a na Malom Kalemegdanu nisu zadovoljni takvim delegiranjem. Na konferenciji za novinare u klupskim prostorijama, Milan Tomić bio je upitan za delegiranje arbitara, a odgovor je prepustio klupskom portparolu Igoru Vujičinu.

„Imamo informacije preko foruma. Ako su pretpostavke tačne, onda je to asocijacija na kraj prethodnog plej-ofa, jer su dvojica od te trojice sudili u trećoj utakmici plej-ofa prošle sezone u Podgorici. Ako je to tačno, onda je to jaka asocijacija na nešto što se dešavalo“, poručio je dugogodišnji portparol Zvezde.

Raspored polufinala

prvi mečevi

subota 23. mart

Crvena zvezda – Partizan 19.00

ponedeljak 25. mart

Cedevita – Budućnost 19.00

drugi mečevi

subota 30. mart

Partizan – Crvena zvezda 19.00

nedelja 31. mart

Budućnost – Cedevita 19.00

majstorice

subota 6. april

Crvena zvezda – Partizan 20.00

nedelja 7. april

Cedevita – Budućnost 20.00

* serija se igra na dve dobijene po sistemu 1-1-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari