Da bude i malo fudbala 1Foto: Fonet

U senci priča o glasačkim malverzacijama, mešanju političkih centara moći u klupske stvari, friziranim dugovima, huliganizmu na tribinama, fatalnom uticaju menadžera…

…i silnim drugim temama i događajima, koji više priliče crnim hronikama nego sportskim rubrikama u medijima, fudbaleri Partizana i Crvene zvezde pripremali su se za svoj 152. međusobni prvenstveni okršaj, a subotnji večiti derbi pokazaće ko je to učinio bolje. Domaći crno-beli, koji su skupili tri poraza i jedan remi u osam kola Superlige, zamenili trenera i prodali najveće letnje pojačanje Miroslava Radovića posle samo dva i po meseca od njegovog povratka u Humsku, ili preskupa gostujuća “legija stranaca”, koja je posle poraza na otvaranju šampionata vezala sedam trijumfa, a njene gazde na kraju još jedne neuspele evropske odiseje “utopila” najboljeg tehničara i strelca crveno-belih Aleksandra Kataija.

– To je najveća i najvažnija utakmica u našem fudbalu, ma kako to neko želeo da obezvredi. Imamo protivnika koji je devet bodova ispred nas, ali baš to je dodatni motiv da u njoj nađemo neku satisfakciju, zadovoljstvo i takmičarski priključak za nastavak prvenstva. Za nas tabela izgleda grozno i okačena je u svlačionici u Teleoptiku – podvlači trener crno-belih Marko Nikolić, uz napomenu da se ni oni ni (recimo) bolje plasirana Vojvodina ne odriču šampionskih ambicija.

Ako mu je verovati, ekipa i stručni štab ne dozvoljavaju sebi da ih poremete dešavanja unutar kluba, činjenica da “parnom valjku” slučajno ili namerno već dve decenije nije data prilika da poentira iz penala… I bilo šta drugo.

– Ne obaziremo se ni na šta što se dešava oko kluba, pa tako ni na suđenje. Milorad Mažić je naš najbolji sudija, to ne može niko da ospori. Što se tiče Skupštine kluba, apsolutno smo nezainteresovani za sve u vezi nje. Penali? Ne bih ga nikome poklanjao, pogotovo ne pre početka meča. Ja sam bio akter onog antologijskog derbija kada su dosuđena dva penala protiv nas u ovoj kući, pa smo dobili tu utakmicu. Mnogo je izazova ispred nas… A, ako smo pravi, a znamo šta treba da uradimo da budemo pravi, onda ćemo i zaslužiti gram sreće.

Slavodobitnik u oba svoja trenerska komšijska duela ne obećava atraktivan fudbal tima iz Humske. NJegovo visočanstvo rezultat je u prvom planu, jer bi svaki novi kiks dodatno istanjio ionako slabašne šanse “parnog valjka” da se u maju odveze do titule.

– Partizan treba da igra takmičarski, a ne lep fudbal. Rezultat je najvažniji. Na minulom Evropskom prvenstvu nismo se nagledali lepog fudbala, pa ni u finalu Lige šampiona nije bio bila neka prelepa igra, a u njoj je učestvovalo možda i 22 najboljih igrača Evrope i sveta u tom trenutku – zaključio je priču o meču svih mečeva srpskog fudbala trener Partizana, dok je vezista Alen Stevanović obećao da će sa saigračima “poginuti” za pobedu.

– Kao da ćemo da se bijemo kalašnjikovima. Niko ne treba da gine i pogine, igramo fudbal. Dobro je što imamo takvo rivalstvo, jedno od deset najvećih na svetu, ali je bitno samo da sve bude fer i korektno i da prikažemo dobru igru. Nadam se da ćemo mi izaći kao pobednici – replicirao je Stevanoviću trener crveno-belih Miodrag Božović, koji je prošle sezone predvodio ekipu do dve pobede i jednog remija u okršajima sa Partizanom.

Još kao igrač nekadašnjeg šampiona Evrope i sveta iz LJutice Bogdana osetio je i shvatio koliko derbijevski nastupi mogu da utiču na karijere momaka u dresovima i njihov status kod navijača. Iskustvo kraj aut linije samo je pojačalo taj utisak.

– Ovo su utakmice koje donose i heroje i tragičare. Nadam se da će heroj biti neko iz našeg tima… Kao igrač obično sam imao veliku tremu pred meč s Partizanom. Kao trener je nemam, posebno što nijedan nije odlučivao ni o čemu. Tako i ovaj. U svakom slučaju, znamo šta znači ova utakmica i za nas i za njih.

Velika razlika u odnosu na rivala, posle samo osam superligaških kola, daje gostima taktičku i rezultatsku komociju. Iako ovaj meč ne odlučuje prvaka, domaćinu gori pod nogama.

– Bitno je samo da ne izgubimo. Zvezda ima loš bilans na stadionu Partizana i ako ne izgubimo biće dobro, a ako pobedimo biće izvanredno. Ne smemo da ih potcenimo, jer to nije ista ekipa sa početka sezone, a imaju i novog trenera. Marko Nikolić je odličan trener, za domaću upotrebu, jer svi mi koji radimo ovde smo za domaću upotrebu. Ali, jesmo u prednosti. Ne mislim samo na bodove, već na psihološku mirnoću – u pravu je Božović.

Pa opet, možda sve rečeno padne u vodu čim se zakotrlja lopta u subotu.

Crno-beli na sudu

Nenad Bjeković i njegovi sledbenici u borbi za vlast u Partizanu pokušavaju da preko Prvog osnovnog suda u Beogradu ospore legalitet tzv Radne grupe, koja mesecima privremeno rukovodi klubom, drugih organa formiranih posle ostavke predsednika Zorana Popovića, kao i regularnost zamene delegata u Skupštini, a Milorad Vučelić i njegova ekipa dužni su da se do ponedeljka izjasne o tužbama na njihov račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari