Da Fener prvi put padne 1Foto: Starsport

Makabi, Real Madrid, CSKA, Žalgiris – nisu u pitanju timovi koji su se našli na fajnal-foru Evrolige, već ekipe kojima je Zvezda uzela meru pred večerašnje gostovanje Fenerbahčea u rasprodatoj Hali „Aleksandar Nikolić“ (20.45).

U seriji od tri uzastopne pobede crveno-beli su smestili i dve „istorijske recke“, s obzirom da prethodno nikada (CSKA), odnosno u poslednje dve decenije (Žalgiris) nisu savladali pomenute osvajače Evrolige. Datom nizu puleni Dejana Radonjića žele da pridodaju i prvi trijumf nad Fenerom, jedinim preostalim timom protiv kojeg nikada ranije nisu imali slavljenički osećaj.

Željko Obradović je možda i najvažniji razlog zbog kojeg Zvezda u poslednjih pet međusobnih evroligaških duela nije uspela da savlada prošlogodišnjeg finalistu F4. Najbolji evropski trener svih vremena savršeno poznaje sistem koji koristi Dejan Radonjić kao i mentalitet naših igrača, od kojih dvojicu – Bogdanovića i Kalinića trenira u Fenerbahčeu.

– Fener je sačuvao ekipu iz prošle sezone u kojoj je igrao finale F4 i osvojio prvenstvo Turske. Imaju najboljeg trenera u Evropi, sigurno je da su favoriti protiv nas. Ne razmišljamo o negativnom bilansu protiv njih, već se spremamo onako kako treba za jedan takav meč – realan je trener Radonjić koji se prisetio prvog ovosezonskog duela u kojem su preslišani u Istanbulu.

– U prvom meču su kontrolisali ritam sve vreme i lako nas savladali. Trudićemo se da odigramo bolje da bismo im parirali – stava je prvi čovek struke crveno-belih.

Turski šampion ne igra u poslednje vreme u željenoj formi, pogotovo u Evroligi u kojoj je na poslednjih pet mečeva čak tri puta poražen. Svedena rotacija na svega osam igrača ostavila je posledice, međutim oporavkom Antića i Bogdanovića (posle dva meseca zaigrao protiv Bešiktaša u poslednjem kolu domaćeg prvenstva), Fener bi trebalo da se vrati na nivo iz prošle sezone kada je igrao u brzom ritmu, na veliki broj poseda, začinjen sjajnom distribucijom lopte. U napadu puno toga zavisi od tandema plejmejkera Slukas-Dikson, tačnije od njihove igre u fazi tranzicije. Rivali su, poput Olimpijakosa, umeli da spuste Fener na ispod 70 poena. Zvezda je među tri najbolje odbrane, a u DŽenkinsu, Laziću i Dangubiću ima odlične kradljivce lopti i defanzivce na liniji dodavanja.

– Vratio im se Bogdanović; da su bili kompletni sigurno bi imali manje poraza. Potrebni su nam: dobra odbrana, kontrola skoka, trčanje, da odgovorimo na njihovu snagu. Tu su i naši navijači koji nam mogu pomoći da budemo konkretni. Povećava se značaj svakog duela, a podsećam da su na početku sezone mnogi najavljivali velike ambicije – istakao je Radonjić, napomenuvši da se Tompson polako uklapa u tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari