Da li je moguće pomirenje Partizana i ostatka fudbalske Srbije? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Eho Partizanovog poraza od Vojvodine i (ne)spornih sudijskih odluka Srđana Jovanovića na tom meču poslednjeg superligaškog kola još odzvanja fudbalskom Srbijom i to sve jače i jače, pa se došlo dotle da klub iz Humske i nacionalni Savez komuniciraju samo putem međusobno optužujućih saopštenja.

A novu dimenziju davno pokrenutom i višedimenzionalnom sukobu crno-belih i krovne organizacije dalo je stavljanje svih ostalih članova Superlige i Prve lige na stranu predsednika FSS Slaviše Kokeze i njegove ekipe u aktuelnom klinču zavađenih strana.

U Partizanu kažu da uopšte nisu iznenađeni složnošću fudbalske Srbije u percepciji njegovih tvrdnji da najtrofejniji srpski klub u ovom veku ima tretman „13. praseta!, oštrih kritika na račun Sudijske i Disciplinske komisije FSS, ultimativnih zahteva za ispitivanjem i sankcionisanjem njihovog rada, te istupanje predstavnika „parnog valjka“ iz organa FSS. Naprotiv, podvode je pod očekivanu.

– To što postoji nekakva ili jedinstvena većina u ovom slučaju, ni u životu ne znači da taj neko kontra nje nije u pravu. Galileo Galilej je bio razapet na stubu srama Katoličke crkve, a Đordano Bruno spaljen zbog svojih naprednih teorija, da ne govorim o Mahatma Gandiju. Koliko god bio usamljen u svojoj borbi, Partizan nema nameru da odustane od postulata istine i pravde. Nećemo dozvoliti da nam duh bude ponižen i poražen kao svim drugim klubovima… Istina, Statut FSS je tako sačinjen da gotovo i ne dopušta slobodu mišljenja i izdvojen stav. Šta reći za Savez u čijem Izvršnom odboru nema mesta za predstavnike dva najveća kluba, Partizan i Crvenu zvezdu?! Ili za to što se Zajednica klubova Superlige i Prve lige saziva na zvonce, u roku od 72 sata, a prethodno godinu i po dana ignorišu naši zahtevi za istim sastančenjem?! Drugi neka rade kako hoće, ali Partizan ne priznaje ničiji Preki sud. Ne zanimaju nas odluke Suda partije – kaže za Danas potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić, zgrožen činjenicom da je za uniformnu packu Partizanu, od strane Zajednice SLS i PLS, podržao i FK Mačva, predvođen nekadašnjim golmanom Partizana Ivicom Kraljem.

– Ako je zaključak ostalih klubova da suđenje nikada nije bilo bolje znači li to da niko od njih neće imati pravo da prokomentariše odluku bilo kog arbitra do kraja ove sezone, čak i ako nedvosmisleno bude oštećen – pita (se) Vuletić i najavljuje da će uprava Partizana preći sa reči na dela u rasplamsalom ratu sa FSS.

– Preduzećemo tri stvari. Prvo, obratićemo se Međunarodnoj fudbalskoj federaciji u vezi nametnute obaveze da tri odsto od svakog transfera u inostranstvo ode na račun FSS, kojim Savez reketira klubove i na konto čega je Partizanu oteto milion i po evra u poslednje tri godine, koliko postoji pravilo van svih propisa FIFA. Zatim, obratićemo se redovnim sudovima u našoj zemlji, i, anticipirajući njihove odluke na osnovu dosadašnjeg iskustva, Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, u vezi odluke o ukidanju plej-ofa, tj. menjanja pravila takmičenja u sred sezone 2019/2020. Treće, podnećemo krivične prijave Javnom tužilaštvu, protiv svih lica koje smatramo osumnjičenim za krivično delo iz člana 208b Krivičnog zakonika Republike Srbije – dogovaranje ishoda takmičenja – najavljuje naš sagovornik.

Najčešća meta „otrovnih strelica“ iz Humske 1 – Fudbalski savez Srbije ostao je nem na jučerašnje, novo saopštenje Partizana (do zaključenja ovog broja), a naš list ni posle više pokušaja nije uspeo da dođe ni do komentara generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića.

U ime druge strane u pomenutoj borbi istupio je predsedavajući Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović.

– Stvar je jako prosta. Pod jedan, Partizan je institucija i kao takav je veoma potreban srpskom fudbalu, a drugo, ovde se radi o eskaliranju njegove politike prema fudbalskim organima vezanim za suđenje. Najviše na toj jednoj utakmici, mada se u Novom Sadu nije desilo ništa toliko dramatično, kao što to tvrde u Humskoj, niti je postojala tendencija nepoštovanja prema Partizanu. To nije samo moje lično viđenje, članovi Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije su se jednoglasno složili da je Partizan malo pretenciozan u tumačenju arbitriranja na utakmici sa Vojvodinom – miroljubivo konstatuje Lazović.

– Jedino rešenje vidim u zakopavanju ratnih sekira i vraćanju Partizana u realne i normalne okvire, odnosno njegovo vraćanje zajedničkim vrednostima, zbog kojih svi postojimo u našem fudbalu. Svima nam je žao što je potpredsednik Zajednice Svetomir Tanasković podneo neopozivu ostavku na tu funkciju, jer se radi o vrlo kvalitetnom i korektnom čoveku s kojim nikada nismo imali problema. Kao ni s bilo kim iz Partizana. Isto mogu reći i kao predsednik FK Javor – nada se izlazu iz ćorsokaka Lazović.

Zašto Srđan Jovanović ne sudi Zvezdi?

Iz Partizana je juče stiglo novo saopštenje, a najzanimljiviji deo odnosi se na kontroverze u vezi uposlenosti glavnog arbitra izgubljene utakmice sa „lalama“ Srđana Jovanovića, za kog autor ovog pisanog obraćanja javnosti navodi da je i za suđenje na nedavnom meču Islanda i Engleske „dobio ocenu 5“.

Plus par komentara na račun Zvezdinog „uticaja“ na delegiranje arbitara za njene mečeve.

„Zašto sudija Jovanović, nakon večitog derbija, 22. septembra 2019. godine, nije sudio niti jednu jedinu utakmicu FK Crvena zvezda? Da li se FSS seća zahteva jednog fudbalskog doktor radnika koji je javno zahtevao da njegovom klubu sudija Jovanović više nikad ne sudi? … Sudija Lukić, koji je u sezoni 2016-2017. godine, sudio čuvenu utakmicu FK Voždovac – FK Crvena zvezda, naredne sezone nije sudio nijednu utakmicu Zvezdi… Čuveni sudija Obradović najpre završi u pritvoru a onda odmah bude vraćen u institucije FSS i to kao posmatrač Prve lige Srbije!… Da li je FSS stao u odbranu sudijske struke i digniteta, kada se njihov gospodar ostrvio na sudiju Grujića nakon utakmice u kojoj njegov klub nije ni učestvovao, već je ponizno kaznio tog sudiju nesuđenjem u prvom narednom kolu?“, stoji, između ostalog, u obraćanju FK Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari