Da li je Murinjo bio u pravu: Kako je Barselona optužena da je plaćala da bi birala sudije na svojim mečevima i koje mogu biti posledice? 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Velika afera potresa španski fudbal, a u centru skandala nalazi se Barselona.

Pre nekoliko dana podignuta je optužnica protiv Katalonaca i dvojice bivših predsednika tog kluba Đozepa Bartomeua i Sandra Roselja, da su u periodu od 2001. do 2008. godine podmićivali potpredsednika Sudijske komisije Fudbalske federacije Španije.

Naime, oni se terete da su Hozeu Negreiri uplatili 8,4 miliona evra kako bi zauzvrat delegirao arbitre koji bi u pomenutom periodu delili pravdu u korist Barselone. Naravno, to još sve treba da se dokaže na sudu, a iz Barselone se pravdaju kako su plaćali samo za tehničke izveštaje suđenja, ali da nikada nisu pokušali da utiču na njihove odluke na terenu.

Podsećanja radi, afera je otrkivena pre mesec dana kada su španski novinari došli do izveštaja Poreske Uprave Španije gde su su pronašli čudne finansijske transakcije u periodu od 2016. do 2018. godine kada je Negreiru uplaćeno 1,4 miliona evra. Međutim, još je spornije to što je na privatni račun bivšeg potpredsednika Sudijske komisije uplaćeno još sedam miliona evra do kraja 2018. godine kada je njegov mandat u Savezu već bio okončan.

Sud u Španiji je podigao optužnicu protiv Barselone zbog korupcije, a ukoliko se dokaže da je to zaista bilo tako i klub sa „Kamp Noa“ bude proglašen krivim, lako se može dogoditi da Katalonci ostanu bez učešća u Evropi.

Sandro Roselj je bio predsednik Barselone od 2010. do 2014. godine, dok je istu funkciju obavljao Đozepe Bartomeu od 2014. do 2020. godine.

Fudbalski klub Real Madrid izdao je saopštenje nakon što je špansko tužilaštvo optužilo Barselonu za korupciju.

„Real Madrid izražava duboku zabrinutost zbog ozbiljnosti činjenica i ponavlja svoje puno poverenje u delovanje pravde i slaže se da će se u odbranu svojih legitimnih interesa pojaviti u postupku u ime oštećene strane čim ga sudija otvori pred sudom“, navodi se u saopštenju.

Begonja Viljas, zamenica gradonačelnika Madrida, želela je da da svoje mišljenje o „slučaju Negreira“ i to je učinila na veoma neobičan način: „Murinjo je bio u pravu“, napisala je na društvenim mrežama.

„Ne gledati na drugu stranu pred optužbama na račun Barselone način je da španski fudbal, Liga i arbitraža spasu svoj prestiž“, objavila je zamenica gradonačelnika na svom zvaničnom nalogu na Tviteru, pozivajući se na tvit Real Madrida u kojem je objavio da će se i oni pojaviti u predmetu u ulozi oštećene strane.

„Nepristrasnost takmičenja je u pitanju. Trebalo bi samo da bude važno šta je urađeno, a ne ko je to uradio“, dodala je Viljas.

Zatim je u svoju diskusiju uvela i Žozea Murinja koji je bio trener Real Madrida između 2010. i 2013. godine i koji je bez sumnje bio najkritičniji prema pomoći koju je, po njegovom mišljenju, tada dobijala Barselona od strane arbitara, ostavljajući nezaboravne konferencije za štampu za sobom poput one čuvene kada je uporno samo ponavljao „zašto“, do njegovog spiska sudija koji su navodno oštetili Real Madrid ili one kada je poručio tadašnjem glavnom sudiji Karlosu Klosu Gomezu (sada zaduženom za VAR) da „ide da slavi sa njima“ posle njegovog nastupa u finalu Kupa kralja 2013. između Atletika i Real Madrida.

„Da li je Murinjo bio u pravu? Murinjo je bio u pravu“, završila je ona.

Ituralde Gonzales je bio protagonista veoma oštrog video snimka na TV Real Madrid, u kojem zvanični kanal „belog“ kluba ističe „beskonačnost bezočnih grešaka“ koje je sa njihove tačke gledišta napravio sudija i koje su nanele ozbiljnu štetu klubu, piše španski medij 20 Minutos.

„Kraljevići“ ističu da im je bilans sa Baskijcem, koji je bio aktivan 17 sezona, 30 pobeda, pet remija i 14 poraza. Za to vreme sankcionisao je igrače Madriđana prečesto i „nagradio“ ih sa 110 žutih i 10 crvenih kartona.

„On je za neke bio loš sudija, a za druge veoma dobar“, zaključuje se u videu koji takođe kritikuje neke izjave Ituraldea poput onih u kojima je istakao da je „ponosan“ što je sudija sa kojim je Real Madrid izgubio najviše puta.

Za to vreme bura u španskom fudbalu se ne stišava.

Napredna statistika izračunala je da bi Barselona i Real Madrid imali isti broj bodova posle 25. kola La Lige da nije bilo intervencija iz VAR sobe. Zahvaljujući sistemu video arbitraže, Katalonci su osvojili četiri boda, a u isto vreme „kraljevski klub“ je izgubio pet bodova. Bez korekcija na odluke glavnih sudija uz pomoć VAR sistema, španski giganti bi bili na deobi prvog mesta sa po 61 bodom.

Ta informacija je samo dolila ulje na vatru pred El Klasiko koji je na programu u ovu nedelju od 21 čas na „Kamp Nou“.

Protekle nedelje, Barselona je kao gost savladala Atletik Bilbao u gostima rezultatom 1:0. U 87. minutu, sudija Hesus Hil Manzano je poništio gol Injakija Vilijamsa zbog igre rukom Ikera Munijaina. Ova odluka je doneta nakon razmatranja VAR situacije.

Gol je u početku bio upisan na semaforu, pošto se ni glavni sudija, Hesus Hil Manzano, ni pomoćni arbitri nisu oglasili.

Ipak, reagovao je VAR koji je upozorio Manzana na ono što se dogodilo i pozvao ga da situaciju proveri još jednom na monitoru.

Repriza je pokazala da je Iker Munijain u duelu za loptu sa Frenkijem de Jongom prvo rukom a zatim i ramenom dodirnuo loptu na početku kontranapada baskijskog tima koji se završio golom Vilijamsa, pa je sudija odlučio da poništi gol, a španski medij 20 Minutos je konsultovao pravilnik i proverio šta o tome kažu propisi.

Prema pravilniku za sezonu 2022/2023, prekršajem se smatra kada igrač postigne gol „odmah nakon što mu lopta dotakne ruku, namerno, ili čak i slučajno“. U meču između Bilbaa i Barselone, međutim, nije strelac gola onaj igrač koji dodiruje loptu rukom, već njegov saigrač.

U ovim slučajevima, Arbitražno-tehnički komitet je početkom prošle sezone jasno stavio do znanja da „ako dođe do slučajnog i trenutnog igranja rukom, a saigrač postigne gol, to nije prekršaj, niti igra rukom“, objasnio je bivši sudija Karlos Velasko Karbaljo, koji je dodao da ako se u „slučajnom kontaktu ruke i lopte stvori prilika za gol ili penal“, ni to ne treba kažnjavati niti sankcionisati prekidom igre.

Mnogi faktori ulaze u promišljanje kada se procenjuje igra i da li se Munijainova ruka može smatrati „slučajnom“ i „nehotičnom“; fudbaler okreće glavu kada kreće u skok sa Frenki de Jongom, koji u isto vreme podiže stopalo u visini protivničkih prsa.

Španski medij 20 Minutos sada postavlja pitanje da li se to može smatrati opasnom igrom?

Uredba kaže da će se „svaka radnja koja uključuje rizik od povrede prilikom pokušaja da se igra loptom, čak i kada opasnost postoji i za igrača koji izvodi radnju, ili koji sprečava protivnika u blizini da igra loptom zbog straha od povrede“, smatrati opasnom igrom.

Stoga je na sudiji da utvrdi da li je na poziciju ruke veziste Atletika uticala prethodna opasna igra veznjaka Barselone.

Po mnogima u Španiji, ali i prekaljenom sudijskom arbitru Karlosu Velasku Karbalju, sudija Hesus Hil Manzano jeste oštetio Atletik Bilbao i automatski poklonio pobedu Barseloni.

Atmosfera na San Mamesu je bila naelektrisana, čini se da se cela fudbalska Španija okrenula protiv Barselone. Trener Blaugrane Ćavi je na konferenciji za štampu posvedočio o tome da nikada u neprijateljskijoj atmosferi nije igrao u Baskiji.

– Poštujem publiku na San Mamesu. Uvek sam bio tamo dobro dočekivan. Iznenadio me je ambijent na stadionu i gostoprimstvo koje smo imali. Iznenadilo me je sve to i rastužilo jer smo uvek bili dobro dočekivani na San Mamesu – izjavio je trener Ćavi Ernandez.

Barselona je sada lider na tabeli sa 65 bodova, a Real Madrid je na drugom mestu sa 56.

Situacija se po Barselonu iz dana u dan komplikuje, a prvi čovek Blaugrane kao da gubi tlo pod nogama uveravajući navijače katalonskog giganta da su se svi urotili protiv njih iz nemoći.

– Navijači, ostanite mirni. Barsa će dokazati da je nevina za ono za šta se optužuje i da je žrtva kampanje koja se protiv nje i njene čestitosti vodi, a u kojoj učestvuju svi. Nikakvo iznenađenje (za nas), odbranićemo Barsu i pokazati nevinost kluba – poručio je predsednik Barselone Đoan Laporta simpatizerima ovog kluba.

Kolumnista popularnog španskog medija 20 Minutos Hoakim Kolj je u svojoj kolumni na najprecizniji način objasnio dubiozu problema u kome se našla Barselona.

– Dug Barselone iznosi oko dve milijarde evra i nastavlja da raste. Od kada je Đoan Laporta ponovo izabran za predsednika dug se finansirao prodajom imovine u vidu audiovizuelnih i digitalnih prava, odnosno odricanjem od budućih prihoda. Klub je pred zatvaranjem zbog finansiranja Goldman Saksa od 1,5 milijardi evra kojim će jednim delom moći da preuredi svoj zastareli stadion, ali je samo pitanje vremena kada će biti privatizovan. Sa skandalom Negreira, katastrofa bi se mogla pretvoriti u pravu kataklizmu. Ako se optužbe koje je iznelo Tužilaštvo dokažu, ne samo da bi bivši predsednici Sandro Rosel i Žozep Marija Bartomeu mogli da završe u zatvoru zbog korupcije, nepoštene administracije i falsifikovanja dokumenata, već bi posledice po sam klub bile smrtonosne. Pored toga što će biti lišeni igranja u Evropi zbog kršenja propisa UEFA, kazna bi mogla biti ispadanje u špansku drugu ligu – objašnjava Kolj.

On dodaje da je Barselonu višak samohvale i krilatica „najbolji klub na svetu“ – dodatno oslabio, a dolazak pandemije ju je zatekao veoma loše pripremljenom.

– Za eksperta Frančeska Triljasa, problem leži u „nepreuzimanju odgovornosti, neželjenju da se donose odluke koje će se teško objasniti, verovanju da iluzija sve popravlja, omalovažavanju onih koji ukazuju na nedostatke i nedostatku talenta u menadžmentu. Sa slučajem Negreira, Barsa uranja u krizu reputacije sa nesagledivim posledicama. Očigledno, njen nacionalni i međunarodni imidž je srušen jer kupovina suđenja uništava fudbal. Na unutrašnjem planu, konfuzija i malodušnost obuzimaju članove, jer otkrivaju neozbiljnost i neprofesionalizam sa kojim se klubom upravlja, uz njihov ponovljeni pristanak. Neverovatno je da su društvene mase koje su ponovo reizabrale Laportu mogle da veruju čoveku koji je već upropastio Blaugranu za vreme prvog predsednikovanja te je pobedio populističkim obećanjima kao što je povratak Mesija u klub. Ljubav prema Barsi i društveno-političke prilike u Španiji su je za mnoge pretvorile u nešto „više od kluba“, ali danas je to klub srama, sa veoma crnom budućnošću – završava Kolj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari