Da li su "navijači" potpuno preuzeli Zvezdu i Partizan? 1Foto: STARSPORT

Upad jednog od vođa navijača Crvene zvezde Vladimira Šavije na teren, kada je prekinuo utakmicu Kupa Srbije protiv Zlatibora, više ne predstavlja iznenađenje.

Umorna javnost se u poslednje dve decenije nagledala svega, od pokušaja ubistva (žandarma) do ubistva (navijača) na tribinama „Rajka Mitića“, pa jedan „banalni“ prekid radi očitavanja bukvice igračima više ni ne predstavlja vest broj jedan.

Huligani sa Zvezdinog Severa su zapalili auto svog Marijana Markovića kako bi ga „disciplinovali“ jer nije želeo da potpiše novi ugovor, polupali više puta automobil trenera Dušana Bajevića zbog „slabih rezultata“, havarisali i kola igrača koji su se žalili da usled kašnjenja plata nemaju novac ni za račune i ličnu higijenu, pa su na sedištima u srči razbijenog stakla pronašli šampone.

Izbacivali su iz kancelarija dva predsednika kluba, Dragana Stojkovića Piksija i Dobrivoja Tanasijevića, a prvog su čak i kasnije nasilno oterali iz kafića na „Marakani“ (upućeni tvrde i da su oni odgovorni što mu je na porodičnu kuću bačena bomba, ali za to nisu zvanično preuzeli odgovornost).

Jedan od vođa je na treningu pred kompletnim timom i stručnim štabom ošamario igrača (Ognjena Koromana) jer je smatrao da ga ovaj nije dovoljno pažljivo slušao dok se na njih drao i objašnjavao im „koji dres nose“.

Slika navijača Uroša Mišića kako pokušava da zapaljenu baklju ugura u usta žandarma Nebojše Trajkovića prenošena je uživo na Radio televiziji Srbije, a zanimljivo je da ni to nije bio povod da se potpuno prekine meč protiv Hajduka iz Kule.

Huligani Partizana ubili su pirotehničkom raketom navijača na severnoj tribini, nosili su kroz Beograd mrtvački sanduk i krst na kome su upisali ime i datum smrti živog tadašnjeg generalnog sekretara Žarka Zečevića, a s kojim su zaratili jer im je ukinuo klupsko finansiranje, a potom i zaključao južnu tribinu.

Jedan od vođa fizički je nasrnuo na igrača svoje ekipe na atletskoj stazi stadiona u Humskoj, Lazara Markovića, da bi mu takođe „objasnio čiji dres nosi“…

Obe grupe huligana terale su igrače svojih ekipa da na terenu mimo svih protokola nose majice preminulih navijača.

Njima je sve dozvoljeno.

Da na svakoj utakmici nekažnjeno koriste odavno zabranjena pirotehnička sredstva, da nepozvani ulaze u svlačionice i klupske prostorije, prete igračima, upravi ili drugim navijačima kojima se ne dopadne njihovo ponašanje.

U ponedeljak smo videli da za njih ne važi ni zabrana prisustva publike na utakmicama pošto je grupa navijača Zvezde napravila bakljadu na severnoj tribni, objašnjavajući da to rade kako bi odali počast bivšem vođi preminulom pre deset godina.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava za Danas da klubovi sada više ništa ne mogu da urade da obuzdaju huligane i da to jedino država može da uradi.

Da li su "navijači" potpuno preuzeli Zvezdu i Partizan? 2

– To je sada poprimilo neverovatne dimenzije. Teško klubovi bez policije sami mogu da urade bilo šta, a pitanje i da li žele. Oni misle da imaju korist od njihove podrške, ali na kraju imaju samo štetu. Klubovi uvek za njih nađu opravdanje rečima da je to njihov 12 igrač, da ne bi pobedili da nisu imali podršku… Navijači su dobili da obavljaju razne poslove u ime ili za potrebe kluba, a ustvari se zna da se iza svega krije trgovina narkoticima na koje država ne reaguje. Oni su postali parapolicija i paravojska za rasturanje demonstracija, mitinga i skupova koji ne odgovaraju strukturama vlasti.  Zato sumnjam da će biti išta od najavljene borbe protiv organizovanog kriminala, a upravo ti navijači predstavljaju organizovani kriminal. Visoki političari su godinama članovi Upravnih odbora tih klubova i oni znaju te vođe navijača i podržavaju ih – smatra Radovanović.

Smatra da se problem lako može rešiti ako bi postojala ozbiljna volja državnih struktura.

– Krivica je na državi i ona jedina može da reši problem. Dovoljno je da pogleda modele zemalja poput Engleske. Oni su imali nasilnije navijače od naših, ali nisu bili povezani sa trgovinom droge i državnim strukturama. Stavite žestoke kazne, tri godine zatvora ako samo jednom nogom neko kroči na teren. Ranije doneti Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama razvodnjava celu stvar jer predviđa istragu ko je vođa grupe, ko je inicijator upada na teren… Od toga nema ništa. Sudija mora da bude na stadionu i odmah da izrekne kaznu. Imate snimak, imate lice koje je ušlo na teren i nema tu neke filozofije – tvrdi Radovanović.

Doktor nauka bezbednosti Darko Trifunović smatra da je „crvena linija odavno pređena“, a da su posledice već nesagledive kada su u pitanju navijači.

– Crvena linija je pređena još dok je stara Služba državne bezbednosti organizovala navijače kao kriminalne grupe za političke potrebe. Posledice su surove i dešavaju se ispred naših očiju. Prva je sunovrat srpskog fudbala, druga uticaj na strukture vlasti koje podržavaju i odobravaju nasilje, a treća je što su žrtve naša deca kojima nisu uzori Mihajlo Pupin ili Nikola Tesla, već neki takozvani viđeniji navijači koji vozi brze i skupe automobile i okruženi su takozvanim popularnim ženama. Službe bezbednosti znaju da oni rasturaju drogu, ali ništa ne rade. Oni su se čak teritorijalno podelili, kao mafija, zna se ko drži Železnik, ko Karaburmu i tako dalje – priča Trifunović.

Upozorava i da blagonaklono gledanje javnosti i medija na ovaj problem takođe ima nesagledive posledice.

– Prvo da razjasnimo terminologiju. Navijač sam ja ili vi ili onaj ko je sa detetom i kofom kokica otišao na stadion. Onaj ko je došao da divlja i projektuje nasilje na sve druge oko njega nije navijač. Oni nisu ni huligani pošto je u pitanju organizovani kriminal. Vođe navijača treba pitati od čega žive, mada to svi znamo. Oni su čak i sami sebe uveli u legalne poslove sa državom. Znate li koliko morate da se namučite da na ulici prodate kilogram kokaina, a za otimanje državne i društvene imovine dovoljan je potpis na papiru. Zato je na primer Legija iskoristio priliku da pod državnom značkom stvori kriminalnu organizaciju, jer je to najbolja zaštita. Ne znam da li neko razmišlja o tome, ali šta ako neke od tih grupa preuzme neka strana državna služba. Oni su dobro organizovani i videli smo jako korisni za zadatke izazivanja nemira, što bi za stranu službu mnogo moglo da znači, a našoj državi bi napravilo haos – zaključuje Trifunović.

Zvezda bez (pravog) objašnjenja

Crvena zvezda se nije javno oglašavala povodom dešavanja na meču protiv Zlatibora. Iz kluba je za portal Nova S rečeno da Vladimir Šavija „nije držao bukvicu igračima“, već da je od njih tražio podršku da na stadion dođe još navijača kako bi odali počast nekadašnjem vođi preminulom pre deset godina.

Bez prave kazne

Kazne koje Disciplinska komisija FSS može izreći Crvenoj zvezdi više su simbolične i odnose se prvenstveno na lošu organizaciju meča. Zvezda može biti novčano kažnjena ili utakmicama bez publike (što je zbog korone već slučaj) ili eventualno izmeštanjem naredne utakmice Kupa Srbije na neutralni teren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari