Da Pionir ostane neosvojiv 1Foto: Starsport

Primarni cilj ostvaren je na kraju regularnog dela ABA lige, ubedljivim pobedama u Novom Mestu (Krka) i Zadru, košarkaši Crvene zvezde potvrdili su prvo mesto na tabeli pred start plej-ofa, faze u kojoj će se odlučivati, ne samo o narednom regionalnom šampionu, već i učesniku u Evroligi u takmičarskoj 2021/22.

Gledano kroz prizmu skorašnje istorije, crveno-belima je prednost domaćeg terena i te kako bila bitna, i to ne samo u eventualnom finalu, već prevashodno polufinalu koje je vrlo specifično, a može biti i surovo za ekipu koja u seriju na dve dobijene utakmice ulazi kao domaćin uvodnog duela.

Ako se izuzme prošla, poništena sezona, Zvezda je u poslednje tri takmičarske godine prolazila u finale doigravanja nakon dobijenih majstorica, što je najbolji dokaz važnosti nekadašnjeg Pionira a danas hale „Aleksandar Nikolić“ za pulene Dejana Radonjića.

Sada je sasvim jasno da su se na putu ka ostvarenju primarnog cilja, ključnima ispostavile „beogradske“ pobede nad Igokeom i Cedevita Olimpijom, bukvalno u poslednjim sekundama.

Zvezda je u tom periodu još uvek bila opterećena evroligaškim obavezama; košarkaši su mesecima igrali u ritmu od dve do tri utakmice nedeljno i mogućnost kikseva na pomenutim mečevima bila je ogromna.

Već od duela u Ljubljani 18. aprila crveno-beli su mogli da imaju rasterećeniji pristup i više vremena za pripremu samo abaligaških utakmica.

Neuspeli nastup u Evroligi bio je napokon okončan, a koliko je više slobodnih dana bilo bitno na polju oporavka videlo se na ključnim gostovanjima u Novom Mestu i Zadru.

Zvezda je protutnjala lepim slovenačkim i hrvatskim gradovima i na dominantan način „overila“ lidersko mesto, sve do kraja učešća u plej-ofu.

Već za nekih pet dana počeće polufinale (3. maj) i za jednu iskusnu ekipu prvi meč doigravanja biće od krucijalne važnosti.

Počevši od sezone 2015/16 crveno-beli su samo jednom uspeli da se plasiraju u finale a da prethodno nisu igrali majstoricu polufinala.

U sva tri slučaja, ne računajući prošlu, poništenu sezonu, bili su uspešni u trećoj utakmici, dobijajući je na ubedljiv način.

Nekadašnja Cedevita poslednji je rival koji crveno-bele nije namučio na putu ka finalu.

U pomenutoj takmičarskoj 2015/16 Zvezda je poprilično dominantno dobila oba meča plasiravši se u finale, u kojem je kasnije nadigrala Megu i sa 3:0 u pobedama osvojila regionalnu titulu.

Sva kasnija polufinala bila su daleko neizvesnija i teža i Zvezda ih je uspešno „rešavala“ maksimalno koristeći stečenu prednost domaćeg terena.

Sezonu posle „čišćenja“ Cedevite, crveno-beli su u polufinalu igrali sa ekipom Budućnosti.

Nakon dominacije u prvom susretu (82:67) Zvezda u Podgorici nije imala rešenja za tandem Gordić-Savović koji je zbirno, od ukupno 63 poena Budućnosti, ubacio 27 (63:57).

U majstorici je pak postojao samo jedan tim; crveno-beli su pred nekih četiri hiljade navijača dominantno prošli u finale (82:59) u kojem su kasnije bili bolji od Cedevite.

U takmičarskoj 2017/18 Zvezda je u polufinalu igrala sa nezgodnim Mornarom koji je u Baru uspeo da zakaže majstoricu (88:84).

U evroligaškom ambijentu Mornar je bio u inferiornom položaju sve vreme i lako je kapitulirao (88:69).

U kasnijem finalu, animozitet između Zvezde i Budućnosti, koji je danas još veći, dobio je uvodne stranice nakon što su Podgoričani u prvom susretu brejknuli crveno-bele a potom u Morači napravili zapaljivu atmosferu iz koje crveno-beli nisu uspeli da se iskobeljaju,  iako je u trećem meču Matijas Lesor u poslednjim sekundama promašio zicer vredan ribrejka.

Sezonu kasnije, Zvezda je za plasman u finale morala na megdan Partizanu.

Ponovo je o konačnom pobedniku odlučivano u majstorici koju su crveno-beli dobili (84:63)  zahvaljujući sjajnom Stratosu Perperogluu (18p).

Željni revanša, puleni Milana Tomića dobili su finalnu seriju protiv Budućnosti u pet utakmica koje su, barem većina njih, bile protkane neopisivo ružnim scenama u kojima su glavni protagonisti bili ljudi kojima sigurno nije mesto u sportskim halama.

Termini polufinala

Košarkaši Crvene zvezde, u odnosu na recimo kolege iz Budućnosti, imaće relativno malo vremena da se pripreme za prvi meč polufinala. Već 3. maja na programu je uvodni susret; četiri dana kasnije predviđen je drugi meč, dok bi eventualna majstorica mogla da se odigra 11. maja. Samo u slučaju da obe polufinalne serije budu bile rešene posle drugog meča finale bi startovalo 11. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari